Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ , ΣΤΗΡΙΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ (η εξαιρετική έκδοση «Μνήμες του Μέλλοντός μας» από τον σύλλογο «Ηλιαχτίδα» του Μανταμάδος)

   Για μένα το χωριό Μανταμάδος της Λέσβου συνδέθηκε  με αξέχαστες εμπειρίες, πριν από μερικά χρόνια, όταν το επισκέφθηκα για πρώτη φορά. Το χωριό αυτό δεν είναι γνωστό στο πανελλήνιο μόνο για το φημισμένο μοναστήρι του Ταξιάρχη και τη θαυματουργή εικόνα του, αλλά και για την σπουδαία παράδοση στην τέχνη της κεραμικής, καθώς και για τα γαλακτοκομικά του προϊόντα και την γαστριμαργική του παράδοση, καθώς συνδυάζει τα ορεινά καλούδια του βουνού και της στάνης, με τις προσφορές του γιαλού και της θάλασσας. Μετά το προσκύνημα μας στο Μοναστήρι του Ταξιάρχη, ακολουθήσαμε τους δρόμους του τυριού και των ποικίλων γεύσεων που προσφέρει αυτός ο ευλογημένος τόπος. Η βόλτα μας  ξεκίνησε από τα δυο τυροκομεία της περιοχής, του Μυστακέλλη και του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Εκεί δοκιμάσαμε το λαδοτύρι σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο του Μυστακέλλη, που μας σαγήνεψε με την έντονη προσωπικότητα και το ιδιαίτερο άρωμα του. Στη συνέχεια γευτήκαμε την γραβιέρα, αλλά και το αγνό βούτυρο του Αγροτικού συνεταιρισμού Μανταμάδος τι συμπυκνωμένη νοστιμιά θεέ μου!!! Αλλά και το μεσημεριανό τραπέζι στρώθηκε πλουσιοπάροχα με γεμιστά κολοκυθολούλουδα, αξεπέραστη γεύση φρεσκάδας δίπλα στο παχύ γιαούρτι, που κοβόταν σαν βούτυρο, την παπαλίνα- το σούσι της Μυτιλήνης, αλλά και το θυμαρίσιο μέλι τους με την έντονη γεύση, που μένει αιχμάλωτο στον ουρανίσκο για ώρα. 

Φέτος το καλοκαίρι που βρέθηκα ξανά στο νησί (επανέρχομαι συχνά, γιατί το αγαπώ και πάντα ανακαλύπτω γωνιές του και σημεία που δεν ήξερα) η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δυτικής Λέσβου κ. Αφροδίτη Βατή-Μαριόλα μου έκανε δώρο ένα υπέροχο βιβλίο για την γαστρονομία του Μανταμάδου, με τίτλο «Μνήμες του Μέλλοντός μας», σε μια έκδοση, που προλογίζει ο ειδικός και μάγος των γεύσεων Ηλίας Μαμαλάκης. Είναι ένα καλαίσθητο λεύκωμα που περιλαμβάνει συνταγές από τη γαστρονομία και τις παραδόσεις της  τράπεζας  του Μανταμάδου Λέσβου. Το βιβλίο εκδόθηκε με πρωτοβουλία του Φυσιολατρικού και Ανθρωπιστικού τοπικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα». Στις σελίδες του ξαναζωντανεύουν νοσταλγικές μνήμες μιας εποχής, όπου οι άνθρωποι είχαν λιγότερα και τα αναδείκνυαν καλύτερα, με αγαπημένες συνταγές που γεννήθηκαν χρόνια πριν στο νησί, επιβίωσαν στο πέρασμα του  χρόνου, αποτέλεσαν γλυκές, καθημερινές  συνήθειες και διασταυρώθηκαν με γεύσεις και πολιτισμούς από Ανατολή και Δύση. Ακριβώς επειδή είναι δοκιμασμένες συνταγές, βασισμένες σε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα διαδόθηκαν στο εξωτερικό και έχουν κατακτήσει την αναγνώριση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι συνταγές που καταγράφονται (μνημονεύω σύντομα λίγες, όπως : χταπόδι κοκκινιστό, μπακλαβού με καρύδι, κολοκυθόπιτα, λαχανοντολμάδες, αρνί με κουνουπίδι, ουρά με μανέστρα στη γάστρα, σφουγγάτο) συλλέχτηκαν με επιμέλεια από τις νοικοκυρές του τόπου και σημαδεύουν όλο τον κύκλο της ζωής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, ακολουθώντας την εναλλαγή των εποχών και δίνοντας ποικιλία στα εδέσματα. 

Ο Ηλίας Μαμαλάκης, εκτιμώντας  την αξία του βιβλίου, επισημαίνει στον πρόλογο του: « Δεν είναι ένα απλό βιβλίο με συνταγές. Είναι μια βαθιά έρευνα στις εποχιακές συνταγές και στις συνταγές των μεγάλων εορτών του χρόνου ή ακόμα και των μεγάλων γεγονότων της ζωής, όπως τα γεννητούρια, ο αρραβώνας ,τα βαφτίσια, ο γάμος… είναι ένα βιβλίο που δεν το χρησιμοποιείς μόνο σαν συνταγολόγιο, αλλά και σαν ένα βιβλίο λαογραφίας». Δηλαδή σαν ένα βιβλίο όπου αποθεώνεται η ζωή, με τις συνταγές και τις  γεύσεις, τις μυρωδιές και τις αξέχαστες παρασκευές της κουζίνας, αλλά και αυτών των απαράμιλλών τοπικών προϊόντων της Λέσβου.  

Μην το χάσετε: {Στο αρχαιολογικό μουσείο της Μυτιλήνης την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα θα παρουσιαστούν οι «Μνήμες του Μέλλοντός μας» με την παρουσία του Ηλία Μαμαλάκη}

 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου