Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

İnci Pastanesi : Το καλύτερο προφιτερόλ της Πόλης .











Όποιος  επισκεφτεί το ζαχαροπλαστείο Inci Pastanesi   και δοκιμάσει  το  προφιτερόλ  που φτιάχνει με τη πικρή σοκολάτα  σίγουρα  θα γλύφει τα δάχτυλά του!!!! Βρίσκεται στον πεζόδρομο του πάλαι ποτέ Πέραν ,πολύ κοντά στο Ελληνικό Προξενείο. Πρόκειται για ένα  μακρόστενο μαγαζάκι  που βρίσκεται στο ισόγειο ενός  παλιού κτιρίου   136 χρονών   σε ρυθμό μπαρόκ και ροκοκό , που κατασκευάστηκε το 1884 από τον γνωστό Γάλλο αρχιτέκτονα τουρκικής καταγωγής  Αλέξανδρο Vallaury, του οποίου ο πατέρας ήταν  διάσημος ζαχαροπλάστης την  εποχή  εκείνη !!! Ο Vallaury μάλιστα έχτισε  και το θρυλικό  ξενοδοχείο «Pera  Palas Hotel»  .Ο χώρος  πολύ μικρός  υπάρχουν  6 με 7 τραπεζάκια ,  όπου μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις το νοστιμότερo  προφιτερόλ της Πόλης  το οποίο βγαίνει από το εργαστήριο  ολόφρεσκο και σερβίρεται σε ατομικά πιατάκια για να καταναλωθεί επί τόπου.  Στο ζαχαροπλαστείο  İnci ( διαβάζεται "ντζ")  , αναφέρεται  και ο Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ στο  τελευταίο του μυθιστόρημα  «Το Μουσείο της Αθωότητας» . Το κατάστημα   λειτουργεί  στον ίδιο χώρο   από το 1944 και βρίσκεται στην οδό Istiklal Caddesi 124  στο   Beyoglu , και το  προφιτερόλ κοστίζει   5 τούρκικες λίρες (2, 5 ευρώ)


Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Τοπία … γεύσεις …..απολαύσεις και αρώματα της Πόλης



Κωνσταντινούπολη : Οδηγίες  προς ναυτιλλομένους  !!!!!





















*  Φώς ….στο Τουνέλ  !!!!!!  :  Είναι η πλατεία (με την γύρω περιοχή) στο τέλος της οδού Istiklal. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και ο σταθμός του τρίτου παλαιότερου (1876) υπόγειου τελεφερίκ στον κόσμο.  Κατεβαίνοντας την Galip Dade Caddesi θα πέσετε πάνω στο τάγμα των Μεβλεβί  με  τους   Περιστρεφόμενους Δερβίσηδες και τον ενετικό Πύργο του Γαλατά. Είναι επισκέψιμος  και  αξίζει να ανεβείτε μέχρι επάνω με το …….ασανσέρ  και να θαυμάσετε την πόλη αφ’ υψηλού .

*  Χαμάμ 1:  Υπάρχουν τα  Τουριστικά χαμάμ  όπως το  CAGALOGLU HAMAMI και το  CEMBERLITAS HAMAMI που παρέχουν εξαιρετικές υπηρεσίες  αλλά είναι και ακριβά . Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε  τα  μικρά, συνοικιακά χαμάμ αλλά εκεί οι υπάλληλοι  δεν γνωρίζουν  καθόλου  αγγλικά. Για αυτό πρώτα τσεκάρετε τον τιμοκατάλογο που βρίσκεται πάντα στην είσοδο. Προσοχή, το μασάζ πάντα πληρώνεται έξτρα.

*  Χαμάμ 2: Θα σας δώσουν ένα καρό κομμάτι ύφασμα για να καλυφθείτε. Είναι «κοκαλωμένο» αλλά όταν βραχεί έρχεται στα ίσα του! Μπορεί να μυρίζει καπνίλα. Δεν είναι βρώμικο. Αν σηκώσετε τα μάτια στο χώρο που «υποτίθεται» ότι χαλαρώνεις, θα δείτε να κρέμονται δεκάδες τέτοια κομμάτια που στεγνώνουν με την ξυλόσομπα!

 *  Χαμάμ 3: Βγαίνοντας, αφού πληρώσετε θα σας βάλουν λίγη κολόνια στο χέρι και θα ζητήσουν  και μπαξίσι  !!!!  Αν δεν τρελαίνεστε για φτηνή κολόνια λεμόνι αρνηθείτε ευγενικά. Έχετε ήδη δώσει αρκετά για χαμάμ και μασάζ.

*  Μπλε τζαμί: Για να μπείτε πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας. Πολλαπλασιάστε το τώρα αυτό με τους χιλιάδες επισκέπτες που περπατούν ξυπόλυτοι πάνω στα χαλιά και... μυρίστε! Θυμηθείτε να πάρετε ένα αρωματικό μαντηλάκι μαζί σας.

*  Χαθήκατε ;  Μην ανησυχείτε. Το ίδιο παθαίνουν όλοι  Οι πινακίδες σε κάθε οδό είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Καλό είναι να έχετε έναν πλοηγό(GPS) , αν δεν διαθέτετε  καλό είναι να  γράψετε  σε ένα χαρτί την διεύθυνση και τον αριθμό που ψάχνετε , και να βρείτε έναν Τούρκο  που μιλάει Αγγλικά  για να σας  εξυπηρετήσει .

*  Χρήμα: Πάνε τα εκατομμύρια που ξέρατε. Το χαρτονόμισμα του 1.000.000 TL ( Turk lirasi ) έγινε1 YTL ( Yeni , δηλαδή νέα, Turk Lira ). Παρόλα αυτά, οι οδηγοί ταξί πάντα θα έχουν στο μυαλό τους να σας μπερδέψουν. Προσοχή στο ταξίμετρο. 

*  Μύδια: Μην τα βλέπετε έτσι πάνω στους πάγκους. Είναι καλοβρασμένα, γεμισμένα με ρυζάκι και απλά, θέλουν μπόλικο λεμόνι για να τα φάτε. Τολμήστε το. Οι τούρκοι τα τρώνε καθ' οδόν, όπως εμείς τα σουσαμένια κουλούρια. Πολλοί τα φοβούνται    μήπως ποθούν τροφική δηλητηρίαση , όχι δεν  υπάρχει τέτοιες κίνδυνος  εγώ τα έχω δοκιμάσει    δυο-τρεις φάρες  και δεν  έπαθα  τίποτα  .

*  Ο Γλυκός πειρασμός 1 : Όλοι θα σας πουν τον Gulioglu. Δε λέμε, πολύ ωραία γλυκά αλλά είναι μακριά από το κέντρο. Σας προτείνουμε   ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε  τα γλυκά  του ζαχαροπλαστείου  Saray  που βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης  εκεί στις αρχές της  Istiklal . Ξεχωρίσαμε  το καζάν  ντιπί , το σεκέρ παρέ, και τον ταούν -κιογτσού .

*    Ο Γλυκός πειρασμός 2  :   Μένεις στον ίδιο δρόμο και λίγο πιο κάτω, δεξιά όπως κατεβαίνεις από Taksim θα μυρίσεις σοκολάτα !!!!!! Μπαίνεις στο Inci και ο θεός βοηθός ή μάλλον ο Αλλάχ (λόγω πόλης) βοηθός. Εκατοντάδες ατομικά μπολάκια προφιτερόλ φεύγουν σαν αστραπή. Στριμώξου και απέκτησε ένα είναι το καλύτερο της Πόλης . Το προφιτερόλ  οι Τούρκοι  το φτιάχνουν με σοκολάτα   μπίτερ. 

* Ναργιλές : Μην τον τοποθετήσετε σε ψηλό μέρος, Το θεωρούν μεγάλη αγένεια. Αφήστε τον, καλύτερα, στο πάτωμα. Επίσης, μην ανάψετε ποτέ τσιγάρο μετά τον ναργιλέ θα σας πονέσει ο λαιμός και θα έχετε ένα ξερό βήχα για λίγη  ώρα .

 *   Οι γεύσεις των  Οθωμανών : Αν θέλετε να δοκιμάσετε γνήσια Οθωμανική κουζίνα , όπου το μενού αποτελείτε από ξεχωριστές οσμανλίδικες συνταγές ….σαν αυτές που απολάμβανε ο σουλτάνος και το χαρέμι του ,τότε θα πρέπει να κάνετε στάση και να φάτε στο εστιατόριο του  « Remi » που ανήκει στο ιστορικό σύμπλεγμα του Τζαμιού Σουλτάν Αχμέτ . Μεγάλες μερίδες ….και μικρές τιμές , το αρνητικό του σημείο είναι ότι δεν σερβίρει οινοπνευματώδη , μόνο σερμπέτια και αλατισμένο ξινόγαλο το γνωστό σε όλους ayran . Το εστιατόριο θα το βρείτε στη διεύθυνση Utangac Sokak No 6 Cankurtaran , τηλ: 90 212 517 65 93


  *  Μπαλίκ εκμέκ : Τα   «βρώμικα» της Πόλης ….Φτάσατε στο Εμίνονου κοντά στη γέφυρα του Γαλατά ; επιβάλλεται να κάνετε μια στάση για να γευτείτε το …….Balik Ekmek , πρόκειται για σάντουιτς με ψητή παλαμίδα ή ψητή σαρδέλα αντίστοιχα με ντομάτα το πρώτο και με ροδέλα γλυκού κρεμμυδιού το δεύτερο , η τιμή του δεν ξεπερνά τις 3 τουρκικές λίρες(1,50 ευρώ περίπου) . Σας προτείνουμε να συνοδέψετε το σάντουιτς σας με ένα πιάτο τουρσί λαχανικών (semizotu) μέσα σε ένα ροζ χυμό από αραιωμένη πάπρικα , μόνο 1 τουρκική λίρα

*  Το καλύτερο κεμπάπ : Όλα τα γκρουπ που φτάνουν στην Πόλη τα στέλνουν οι  ταξιδιωτικοί  πράκτορες για φαγητό στην Ταβέρνα της Λωξάνδρας γιατί έχουν τα …τυχερά τους , είναι καλό να αποφύγετε αυτήν την επιλογή γιατί πέρα από μια υπερεκτιμημένη τουριστική ατραξιόν δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο , δεν προσφέρει στον επισκέπτη τις αυθεντικές οθωμανικές γεύσεις .Αφήστε λοιπόν στην άκρη τις βαρύγδουπες προτάσεις των γκουρμέ εστιατορίων και ελάτε μαζί μου να γευτείτε το καλύτερο κεμπάπ της Πόλης με …..θρησκευτική απόλαυση . Στο   « Tarihi Sultanahmet Koftecis» θα δοκιμάσετε εξαιρετικό κεμπάπ σερβιρισμένο με πράσινες καυτερές πιπεριές , φασόλια πιάζ, ρύζι ψημένο στον ατμό και φρέσκο κρεμμυδάκι. Δυστυχώς και εδώ δεν θα βρείτε αλκοολούχα ποτά παρά μόνο αλατισμένο ξινόγαλο . Το προσωπικό είναι πολύ φιλικό και η εξυπηρέτηση άμεση . Τα κεμπάπ του Tarihi  Sultanahmet  Köftecisi Selim Ustaθα τα βρείτε στην οδό Divanyolu Caddesi 12 , και για κρατήσετε τραπέζι τηλεφωνείστε  : 0212 520 05 66 – 513 64 68


* Ρόδι το θεϊκό : Πρέπει να δοκιμάσετε τον υπέροχο φρέσκο χυμό από ρόδια που στα στύβουν μπροστά σου σε κάθε γωνιά του δρόμου , σκέτος ή ανάμεικτος με πορτοκάλι σε ξεδιψάει υγιεινά , και είναι ένα πρώτης τάξεως …φάρμακο για την κάρδια αφού διαθέτει μοναδικές αντιόξινες ιδιότητες .



 *   Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να μας επισκεφτείτε  και στις  παρακάτω διευθύνσεις μας  στο Internet :

                  Site
                   Blogs       




Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Χουνκιάρ Μπεγιεντί ( Hünkar Beğendi) : Δικαίως άρεσε στον Σουλτάνο !!!

INFO :  Αυτό το υπέροχο φαγητό  που λέγεται Χουνκιάρ Μπεγιεντί ( Hünkar Beğendi), που σημαίνει  “όπως αρέσει στο Σουλτάνο”  το δοκίμασα για πρώτη φορά το 2006  στην Προύσα στο πρώτο μου ταξίδι για τα Μικρασιατικά παράλια . Το Χουνκιάρ Μπεγεντί  ανήκει στους πρωταγωνιστές της Πολίτικης Κουζίνας. Υπάρχουν δύο ιστορίες για το πώς και πότε φτιάχτηκε αυτό το υπέροχο πιάτο. Η πρώτη λέει πως η έμπνευση ήρθε μία συνηθισμένη μέρα, γύρω στα 1630, στις υπερσύγχρονες κουζίνες της Υψηλής Πύλης,  εκεί που οι "σεφ" του Σουλτάνου από ολόκληρη την Οθωμανική Αυτοκρατορία σπαζοκεφαλιάζανε για το τί να μαγειρέψουν πάλι σήμερα. Η δεύτερη θέλει τη γυναίκα του Ναπολέωντα ΙΙΙ, Αυτοκράτειρα Ευγενία, να επισκέπτεται το Top Kapi   στα μέσα του 19ου αιώνα και να το παραγγέλνει. Τώρα, πώς της ήρθε της Ευγενίας να ζητήσει κρέας με πουρέ μελιτζάνας ουδείς γνωρίζει. Γεγονός όμως, είναι πως ο Σουλτάνος όταν έφαγε το πιάτο το ευχαριστήθηκε τόσο, που οι σύγχρονοί του βάφτισαν τη συνταγή "ο αυτοκράτορας ευχαριστήθηκε" - αυτό θα πει Hünkar Beğendi.  Η αρχική συνταγή φτιάχνεται με αρνάκι, αλλά και με το μοσχαράκι είναι "βούτυρο". Η παρασκευή αυτού του πιάτου δεν είναι δύσκολη. Θέλει όμως, μεράκι, γιατί σημασία στο χουνκάρ ή χιουνκιάρ είναι το κρέας να είναι καλοψημένο - στα όρια να καεί - οι μελιτζάνες να είναι καρβουνοκαπνισμένες και το βούτυρο να μην είναι φυτικό.

  Υλικά :

  • 1 - 1.200 μοσχάρι κιλότο
  • 1.5 κιλά ντομάτες φρέσκες
  • 4 μέτρια κρεμμύδια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ελαιόλαδο
  • λίγο νεράκι

   Για τον πουρέ μελιτζάνας :

  • 3 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2-3 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • μπαχάρι ολόκληρο

 Εκτέλεση:  Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις κάψει καλά, καβουρντίζουμε το κρέας. Αν είμαστε κάτω των είκοσι με καρδιά ταύρου και ιδανικές αναλογίες, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι με φρέσκο βούτυρο. Μόλις ροδίσει το κρέας, το αποσύρουμε και στη θέση του βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ώσπου να ξανθύνουν. Τότε, ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη δάφνη, τα μπαχάρια και την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε για μερικά λεπτά το φαγητό να σοταρισθεί. Ρίχνουμε νερό, περιμένουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για μία ώρα. Όταν γίνει "λουκούμι" το πασπαλίζουμε με ρίγανη - αν μας αρέσει.  Όσο το κρέας σιγοψήνεται φτιάχνουμε τον πουρέ. Πετάμε σε ένα ταψάκι τις μελιτζάνες (αν έχουμε και λαδόχαρτο ακόμα καλύτερα) και τις ψήνουμε είτε στο γκριλ (ψηλά στις αντιστάσεις του φούρνου μας) είτε στο φούρνο στους 200 βαθμούς. Μπορούμε ακόμα και στο μάτι της κουζίνας μας πάνω σε αλουμινόχαρτο. Σε όλες τις περιπτώσεις δεν ξεχνάμε να τις γυρίσουμε πλευρά για να ψηθούν σφαρικώς και βέβαια, όταν έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε την ίδια δουλειά στα κάρβουνα το προτιμάμε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οι μελιτζάνες θέλουν γύρω στη μισή ωρίτσα να ψηθούν -ανάλογα το φούρνο και το στιλ ψησίματος.  Ανακατεύουμε το γάλα με το αλεύρι σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τις ψητές μελιτζάνες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να κάψει, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες μετά από δυο-τρία λεπτά, βάζουμε και το μείγμα από το μπολ. Αν δούμε ότι οι μελιτζάνες "ζητούν" κι άλλο γάλα, τις "σερβίρουμε" κι άλλο γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και στο τέλος, βάζουμε το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Όταν ο πουρές αποκτήσει βελούδινη υφή, είναι προφανώς, έτοιμος.

 

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Κωνσταντινούπολη : Οι γλυκοί πειρασμοί της Πόλης !!!



Μπορεί ένα κομμάτι μπακλαβά δυο μόλις εκατοστών να εξιτάρει και τις πέντε σας αισθήσεις ; Αν δεν το πιστεύετε τότε στην επόμενη επίσκεψη σας στη Κωνσταντινούπολη πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τον περίφημο μπακλαβά του Karakoy Gulluglou( Baklava Shop , Mumhane Caddesi 171, Istanbul ) ….. δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το Ζαχαροπλαστείο του  Gulluglou εγκατεστημένο στις όχθες του Βοσπόρου από το 1949 αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή γευστικά αξιοθέατα για τουρίστες και ντόπιους. Αν θέλετε βέβαια να περιπλανηθείτε περισσότερο στους απολαυστικούς γλυκούς πειρασμούς της Πόλης  σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το καταπληκτικό ζαχαροπλαστείο Saray (Muhallebicisi)  στην περιοχή του Beyoglou (η διεύθυνση του είναι Istiklal cadessi No 173) για  να γευτείτε πραγματικά θεϊκές γεύσεις . Αν είστε αρχάριοι στην Κωνσταντινούπολη - την επισκέπτεστε  για πρώτη φορά - σας προτείνω να ξεκινήσετε    τις  γευστικές σας διαδρομές  με δυο καθιερωμένα γλύκα της πόλης  το   σαραγλί, και το  εκμέκ κανταΐφι .Για πιο ιδιαίτερες  γεύσεις  επιβάλλετε να  δοκιμάσετε  το  ταουκιοκσού  (tavukgögsu  κρέμα από γάλα με στήθος κοτόπουλου και κανέλλα)  , το καζάν ντιπί !!!! που  είναι η κρέμα καραμελέ την Ανατολής. Απαλή κρέμα ρυζιού με πεντανόστιμη κρούστα από καμένη ζάχαρη, άλλωστε καζάν ντιπί σημαίνει "καμένος πάτος του καζανιού "...μην σας  τρομάζει η λέξη είναι πεντανόστιμο.  Το ασουρέ  μια παραδοσιακή ανατολίτικη συνταγή  σαν τη  δίκη μας βαρβάρα   λίγο πιο πηχτή όμως  που έχει μέσα  ξερά φρούτα, όσπρια  και σιτάρι  . Το  υπέροχο Μουχαλεμπί ή  μαλεμπί ή μοχαλεμπί, όπως και να το πείτε είναι μια λεπτή και άγλυκη κρέμα  που τη γλυκαίνει το σιρόπι και την αρωματίζει το ροδόσταμο. Και τέλος  το εξαιρετικό προφιτερόλ  που οι Τούρκοι  το παρασκευάζουν με  μπίτερ σοκολάτα .