Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Σιδηρόνερο-Δράμας : Παναγιώτης Γρηγοριάδης (Λάλος) ο άρχοντας των μανιταριών !!!!

Ανεβαίνοντας  προς το δάσος της Ελατιάς (Καράντερε) το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε έκταση που αποτελείται από ερυθρελάτη , κέδρους , οξιές και σημύδες , επιβάλλεται να κάνετε μια στάση  στο Σιδηρόνερο και να επισκεφτείτε το καφέ-παντοπωλείο του Λάλου (κατά κόσμον Παναγιώτης Γρηγοριάδης) φανατικού μανιταροσυλλέκτη. Ο Παναγιώτης μαζεύει ο ίδιος τα μανιτάρια από τα γύρω  βουνά και τα αποξεραίνει,  τρούφες, πορτσίνι, κανθαρέλες, μορχέλες, αγάρικους , μπολέτους, γκριφόλα φροντόσα , τρομπέτες, αυτιά του Ιούδα, είναι μόνο μερικά από τα  συνολικά δεκαπέντε διαφορετικά είδη που τα πουλάει στο μαγαζί του ενώ παράλληλα προμηθεύει εστιατόρια και ξενοδοχεία στη Δράμα στη Κατερίνη στην Αθήνα , στη Σαντορίνη , στην Οία και τη Μεσσηνία . 

Το καφέ- παντοπωλείο του «Λάλου» ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του αδερφού του που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια υλοτόμησης στην περιοχή, όταν ένας τεράστιος κορμός δέντρου έπεσε πάνω του. Λάλος ήταν το παρατσούκλι του. Κατόπιν συνεννόησης μπορείτε να δοκιμάσετε  στον μικρό αλλά φιλόξενο χώρο του τα υπέροχα άγρια μανιτάρια του μαγειρεμένα από τη γυναίκα του μ’ ένα απίστευτα νόστιμο αιγοπρόβειο βούτυρο αρωματισμένο από λευκή ανοιξιάτικη τρούφα .  Κριθαρότο, ριζότο και τραχανότο με άγρια μανιτάρια είναι τρία πιάτα δυναμίτες γεύσεων και αρωμάτων , υπάρχουν βεβαίως και ντόπια κρέατα ξεχωρίζει όμως το ημιάγριο αγριογούρουνο στη γάστρα ή τηγανιά. Εντύπωση με προκάλεσε η μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών (ουίσκι, κονιάκ, τζιν) και κρασιών (με ετικέτες από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70) που έχει στη κατοχή  του ο Λάλος και τα  οποία διατηρεί σε μια καλοστημένη κάβα με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας  .

TIPS : Το Σιδηρόνερο που αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όλους τους φυσιολάτρες απέχει από τη πόλη της Δράμας  43 χιλιόμετρα , υπολογίστε σε χρόνο περίπου 45 λεπτά . Το καφέ-παντοπωλείο του Λάλου βρίσκεται στο κέντρο του χωριού , Tηλ : 25210 91330 ,6977500821. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου