Κατ’ αρχάς : Ο γύρος και το σουβλάκι αποτελούν το αγαπημένο street food όλων των Ελλήνων , ψάχνοντας την ιστορία του διαπιστώνουμε πως ο γύρος δεν είναι ελληνικό έδεσμα, τη συνταγή του την έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αιώνα και βασίζεται στο τουρκικό ντονέρ κεμπάπ που παρασκευάζουν από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κρέας . Ο γύρος πήρε το όνομα του από την ελληνική λέξη «γύρα» που σημαίνει περιστροφή, μια και η μεταλλική βέργα που περιέχει κομμάτια χοιρινού κρέατος μαριναρισμένα περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της και ψήνεται σε σταθερή φωτιά . Παλαιότερα ο γύρος ψηνόταν στα κάρβουνα , μετά την απαγόρευση τους χρησιμοποιείται πλέον η ηλεκτρονική ψησταριά με αντιστάσεις . Το νοστιμότερο κρέας για γύρο είναι το κρέας από τον λαιμό του χοίρου , γιατί είναι πιο μαλακό και ζουμερό , μάλιστα αν το παραψήσεις δεν ξεραίνεται εύκολα . Ύστερα από πολλά χρόνια δοκιμών που πραγματοποίησα στα σουβλατζίδικα της Αθήνας θεωρώ πως ο Αχιλλέας στη παλιά μου γειτονιά τον Νέο Κόσμο φτιάχνει το πιο νόστιμο, ζουμερό και crunchy γύρο του Λεκανοπεδίου. Το μαγαζί είναι μια τρύπα επί της οδού Σπινθάρου 18 , το διακρίνει η χειρουργική καθαριότητα και ο χώρος έχει μόνο τα απολύτως απαραίτητα , τη ψησταριά, το ψυγείο και το πάσο για να γεμίζονται οι πίτες. Δεν υπάρχουν τραπέζια, παρά μόνο δύο μικρά βαρέλια και ένας πάγκος έξω από το μαγαζί για αυτούς που θέλουν να γευτούν το πιτόγυρο τους ζεστό. Στον τοίχο θα δείτε και την φωτογραφία του Αχιλλέα, ο οποίος άνοιξε το μαγαζί το 1987.
Στο δια ταύτα : Ο γύρος του Αχιλλέα (που σημειωτέον παρασκευάζεται στο εργαστήριο της επιχείρησης ) είναι καρυκευμένος με μαστορική ένταση , είναι βαθιά νόστιμος , λιχούδικος , ζουμερός και όταν τον δαγκώσεις απελευθερώνει εκρηκτικά την πιπεράτη γεύση του!!! Αγκαλιάζεται στην αφράτη και αλάδωτη πίτα ιδανικά με κρεμμύδι-μαϊντανό, ντομάτα και τζατζίκι. Σερβίρεται όμως και σε μερίδα με συνοδεία πάπρικας.
Info : Ο «Αχιλλέας» βρίσκεται Σπινθάρου 18 στο Νέο
Κόσμο , τηλ: 210/9021391, ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα-Παρασκευή 16:00-00:00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου