Η αγορά της Μποκερία
είναι μια μεγάλη ανοιχτή αγορά και βρίσκετε στην μέση περίπου του μεγάλου
πεζόδρομου Rambla κοντά στην όπερα της
πόλης (Liceu) στην
περιοχή Ciutat Vella. Η αγορά αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο καθώς βρίσκετε και στην καρδία της τουριστικής ζωής της πόλης. Στην αγορά θα βρείτε φρούτα και λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, ισπανικά σαλάμια και τυροκομικά. Ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε
κάτι όμως μην παραλείψετε να γνωρίσετε τα τάπας μπαρ (μεζεδομπάρ) της Μποκερία.
Αυτά τα μαγαζιά είναι οικογενειακές επιχειρήσεις όπου η μαμά, ο μπαμπάς και τα
παιδιά δημιουργούν και σερβίρουν παραδοσιακά Καταλονικά πιάτα με τάπας
(μεζέδες), ενώ οι πελάτες τα απολαμβάνουν σε μια μπάρα που παραπέμπει σε
νυχτερινά μπαρ. Η ιστορία της Μποκερία αναγάγετε από το 1217 όταν αναφέρετε ότι
εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πάγκοι που πουλούσαν κρέας. Για αιώνες η αγορά
λειτουργούσε ήμι-παράνομα χωρίς κάποια εγκατάσταση ενώ μέσα στα χρόνια
εμπλουτίζονταν από νέα προϊόντα όπως ζωντανά ζώα και ψάρια. Αρκετά χρόνια
αργότερα και συγκεκριμένα το 1826, η αγορά αναγνωρίστηκε επισήμως και το 1840
ξεκίνησε η κατασκευή του κτιρίου που την στεγάζει. Το 1853 έγιναν τα εγκαίνια
ενώ η μεταλλική σκεπή κατασκευάστηκε το 1914.
Κυριακή 25 Μαρτίου 2012
Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012
Τα "βρώμικα" της Πόλης : τα θερμιδοφόρα ντόνερ κεμπάπ !!!!
Tο ντόνερ κεμπάπ (Τουρ. döner kebap), που
σημαίνει «σούβλα που γυρίζει», είναι η ονομασία του πιο διασήμου «βρώμικου» φαγητού
της Κωνσταντινούπολης. Το καλύτερο
ντόνερ κεμπάπ το φτιάχνουν οι Τούρκοι
από αρνί (δεν πιστεύω να σας ενοχλεί η μυρωδιά
του ) και για αυτούς που δεν θέλουν να πάρουν πολλές θερμίδες υπάρχει η επιλογή του κοτόπουλου. Έπρεπε να περπατήσω στη Πόλη για μερικές ημέρες και να διαπιστώσω πως υπάρχουν και άλλες τρεις
ενδιαφέρουσες
γεύσεις ντόνερ κεμπάπ που όμως δεν της βρίσκεις σε πολλά σημεία . Είναι το sogan kebabs (γύρος αρνί με
σάλτσα από ρόδι), το acili kebabs (γύρος αρνί με καυτερά μπαχαρικά) και το γευστικότατο komsu kebab (γύρος αρνί με παστουρμά και τυρί τσένταρ) εδώ το τελευταίο είναι
λιγάκι εξευρωπαϊσμένο και θα το γευτείτε
αποκλειστικά στο εστιατόριο Komsu που βρίσκεται στη περιοχή Nisantasi της Κωνσταντινούπολης
.
Κυριακή 11 Μαρτίου 2012
Ταξιδεύοντας με οδηγό την γεύση: Κωνσταντινούπολη - Εξαιρετικά κοκορέτσια στην περιοχή του Γαλατά
Στην Κωνσταντινούπολη οι
παραδόσεις που αφορούν την διατροφή με εντόσθια είναι παρά πολύ παλιές εμείς θα
προσθέταμε πολλών αιώνων , τις μικρές ώρες τα πλήθη στην πολυφυλετική ……Istanbul βγαίνουν για πατσά και
σούπα με ποδαράκια .Μερικά κρεοπωλεία στην Κωνσταντινούπολη σαν κάτι ακριβές
μπουτίκ πουλάνε μόνο …..όργανα (ποδαράκια ,κοιλιές, έντερα , κεφαλάκια) που τα
κρεμάνε περήφανα στις γυάλινες βιτρίνες τους σαν τις τσάντες Fendi !!!! Μπορεί οι γείτονες μας να
μαγειρεύουν εξαιρετικά τα συκωτάκια και το kelle (είναι το κεφάλι του αρνιού) αλλά το πιο αγαπημένο εντόσθιο
στην Κωνσταντινούπολη και με διαφορά παραμένει το Κοκορέτσι . Οι τουρίστες
επισκέπτονται τον Πύργο του Γαλατά και την γύρω περιοχή όχι μόνο για την
πανοραμική θεά του αλλά και για την υπέροχη και ευωδιαστή τσίκνα του ψημένου
κοκορετσιού που αναδύεται στον αέρα από τους αραμπατζήδες (πλανόδιους) υπαίθριους
ψήστες . Ο Nazmi Usta είναι ένας από αυτούς και δουλεύει στην μεγάλη πλατεία που
βρίσκεται κάτω από τον Πύργο του Γαλατά κάθε μέρα όπου με το γυαλιστερό
μεταλλικό του καρότσι σιγοψήνει μια μεγάλη σειρά από κοκορέτσια όλο το απόγευμα
και το βραδάκι . Σερβίρει το κοκορέτσι σε σάντουιτς αφού πρώτα ψήσει για λίγο
το ψωμί στα κάρβουνα στην συνέχεια το γεμίζει με το ψιλοκομμένο κοκορέτσι ,
ντομάτα , μικρά κομμάτια πράσινης πιπεριάς ενώ στο τέλος προσθέτει ρίγανη και
μια δόση από λιωμένες κόκκινες πιπεριές .Όσο για το αποτέλεσμα σας το εγγυώμαι
ανεπιφύλακτα , η γεύση είναι πραγματικά θεϊκή δεν υπάρχει πιο τερψιλαρύγγιος
μεζές στη Πόλη . Εκτός λοιπόν από τον πλανόδιο Nazmi Usta και στην ίδια πάντα περιοχή του Γαλατά θα φάτε εξαιρετικό κοκορέτσι στις ταβέρνες «Akdeniz Kokorec» - τηλ: (212)251-2237 -
στην οδό Galipdede Caddesi 21 , και «Gala Kokorec»
-τηλ(212)2498407- στην ίδιο δρόμο λίγο
παρακάτω στον αριθμό 111 .
Σάββατο 10 Μαρτίου 2012
Κωνσταντινούπολη : Ρόδι το θεϊκό
Τι κάνει ένας Έλληνας
στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, όταν έχει εξαντλήσει το κλασσικό
δρομολόγιο; Επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προσκύνημα στο Πατριαρχείο, ψώνια στο
Καπαλί Τσαρσί και βόλτα με το καραβάκι στο Βόσπορο; Ανοίγει την ψυχή του στην
Πόλη και δοκιμάζει τις απίστευτες γεύσεις των δρόμων της Istanbul
!!! Αυτό, όμως, που δε θα βρείτε πουθενά
αλλού εκτός από την Πόλη, είναι ο υπέροχος φρέσκος χυμός από ρόδια . Πρέπει να
δοκιμάσετε τον υπέροχο φρέσκο χυμό από ρόδια που στα στύβουν μπροστά σου σε
κάθε γωνιά του δρόμου , σκέτος ή ανάμεικτος με πορτοκάλι σε ξεδιψάει υγιεινά ,
και είναι ένα πρώτης τάξεως …φάρμακο για την καρδιά αφού διαθέτει μοναδικές
αντιόξινες ιδιότητες . Το ποτήρι κοστίζει γύρω στις
2 - 3,5 τουρκικές λίρες.
Κωνσταντινούπολη : Η εμπειρία του Ναργιλέ !!!!
Info : Να επισκεφτείς την Κωνσταντινούπολη και να μην καπνίσεις ένα Ναργιλέ θα το θεωρούσα ατόπημα , είναι μια διαφορετική εμπειρία (ενίοτε και γευστική αφού δοκιμάζεις καπνό με γεύση φρούτων
και μπαχαρικών ) που αξίζει να ζήσει ο κάθε ψαγμένος ταξιδιώτης . Ας δούμε πρώτα
τι είναι ο ναργιλές ή αργιλές είναι μια
συσκευή καπνίσματος ασιατικής προέλευσης όπου ο καπνός φιλτράρεται πρώτα
από το νερό. Η γυάλινη σφαίρα φέρει
καθαρό νερό μέχρι την μέση. Ο ναργιλές είναι συνηθισμένος στα μουσουλμανικά
κράτη ενώ σχετικά διαφοροποιημένος απαντάται και σε άλλες ασιατικές χώρες. Τα
τελευταία χρόνια η χρήση του παρουσιάζει αύξηση όχι ως καθημερινή συνήθεια αλλά
ως δείγμα διαφοροποίησης και στύλ. Το χαρμάνι του ναργιλέ είναι καπνός υγρός
και αρωματισμένος και ονομάζεται τουμπεκί. Λουλάς ονομάζεται η κεραμική
διάτρητη εστία. Μαρκούτσι ή τσιμπούκι είναι ο εύκαμπτος σωλήνας που καταλήγει
σε επιστόμιο. Επισκεφτήκαμε το ναργιλετζίδικο CORLULU ALIPASA MEDRESESI που βρίσκεται κοντά
στη κλειστή αγορά Καπαλί Τσαρσί . Σε χρόνο ρεκόρ μας έφεραν τους ναργιλέδες που είχαν καθαρές μποτίλιες και μαρκούτσια , μας
έδωσαν από τρεις πλαστικές πιπέτες σε περίπτωση που χαλάσει καμιά για να ρουφάμε τον καπνό , ενώ ένας σερβιτόρος
μας εφοδίαζε κάθε ένα τέταρτο με φρέσκο-αναμμένα
κάρβουνα
για να «καίγεται» ο καπνός . Απαραίτητα συνοδευτικά για τον ναργιλέ
είναι ένας καλοψημένος Τούρκικος καφές και το παραδοσιακό τσάι τους που σου αφήνει στο τέλος μια ελαφριά πικράδα
. Μια συμβουλή όταν καπνίζετε τον ναργιλέ
σας μην το τοποθετήσετε σε ψηλό μέρος,
Το θεωρούν μεγάλη αγένεια οι γείτονες μας . Αφήστε τον, καλύτερα, στο πάτωμα.
Επίσης, μην ανάψετε ποτέ τσιγάρο μετά τον ναργιλέ γιατί θα σας πονέσει ο λαιμός
και θα έχετε ένα ξερό βήχα για λίγη ώρα . Εκείνο που δεν κατάλαβα ήταν η ονομασία
του μέρους που λεγόταν μεντρεσές , η απορία
μου λύθηκε όταν έφτασα στο ξενοδοχείο και ψάχνοντας τα λήμματα της wikipedia στο internet διαπίστωσα ότι : "Η λέξη Μεντρεσές προέρχεται εκ της αραβικής λέξης ντερς (μάθημα) και
σημαίνει "μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο". Σ΄ αυτό διδάσκονταν
παλιότερα η ανάγνωση και η ερμηνεία του Κορανίου η μουσουλμανική κατήχηση,
ιστορία και το θρησκευτικό δίκαιο. Οι σπουδαστές σ΄ αυτά λέγονταν
"σοφτάδες", οι δε δάσκαλοι "μολάδες" ή
"μουλάδες". Μετά τη Κεμαλική μεταρρύθμιση στη Τουρκία οι Μεντρεσέδες
περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Ανάλογα τέτοια ιεροσπουδαστήρια υπάρχουν στην
Αίγυπτο και σε άλλες Μουσουλμανικές χώρες." Συνήθως ένας μεντρεσές αποτελούσε μέρος ενός
ευρύτερου συγκροτήματος κτιρίων, αποτελούμενου από ένα τζαμί, ένα χαμάμ, ένα
ιμαρέτ (πτωχοκομείο) κτλ.
Κόστος : Η χρήση του ναργιλέ κοστίζει 12 τουρκικές λίρες (6 ευρώ) ενώ ο καφές και
το τσάι γύρω στις 4 λίρες.
Ο ναός του κιοφτέ στη Πόλη : Tarihi Sultanahmet Koftecis “Selim Usta”
INFO
: Όλα τα γκρουπ που φτάνουν
στην Πόλη τα στέλνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες για φαγητό στην
Ταβέρνα της Λωξάνδρας γιατί έχουν τα …τυχερά τους , είναι καλό να αποφύγετε
αυτήν την επιλογή γιατί πέρα από μια υπερεκτιμημένη τουριστική ατραξιόν δεν είναι
τίποτα το ιδιαίτερο , δεν προσφέρει στον επισκέπτη τις αυθεντικές οθωμανικές
γεύσεις . Αφήστε λοιπόν στην άκρη τις βαρύγδουπες προτάσεις των γκουρμέ
εστιατορίων και ελάτε μαζί μου να γευτείτε το καλύτερο κεμπάπ της Πόλης με
…..θρησκευτική απόλαυση . Στο « Tarihi
Sultanahmet Koftecis» ( που το όνομά
του σημαίνει, "Ιστορικό
Σουλτάν Αχμέτ Köfte εστιατόριο " )θα δοκιμάσετε εξαιρετικούς ızgara köfte (κεφτέδες
στη σχάρα) με συνοδεία πιπεριών τουρσί , ζουμερό
σις- κεμπάπ (από αρνί) σερβιρισμένο με πράσινες καυτερές πιπεριές , φασόλια
πιάζ γαρνιρισμένα με καρότο και μαρούλι), πιλάφι ψημένο στον ατμό , και
την «βελουτέ» σούπα corba soup που
παρασκευάζεται από φάκες . Δυστυχώς και εδώ δεν θα βρείτε αλκοολούχα ποτά
παρά μόνο αλατισμένο ξινόγαλο και αναψυκτικά . Το προσωπικό είναι πολύ φιλικό
και η εξυπηρέτηση άμεση . Τα κεμπάπ του Tarihi Sultanahmet Köftecisi “Selim Usta”θα τα βρείτε στην οδό Divanyolu Caddesi 12 .
|
Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012
For the best profiterole in Istanbul
Δείτε το video :
" Inci Pastanesi "
Spectacular profiterol !!!!
At least at one of your days in Istanbul you’ll most likely be at Istiklal street in Beyoglu. When you are there, do not miss the famous profiterole of Inci Pastanesi (Inci Patisserie). Inci’s profiterole is very famous in Istanbul and they have been around for long but very long time!
Inci: Istiklal Street No:124
Beyoglu
( near
to taksim square )