Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Μπύρα…… τις άγκυρες!!!



ΕνΑ ΓεΥσΤιΚο ΤαΞιΔι ΑνΑ Το ΚοΣμΟ

Η μπύρα αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές αλκοολούχων ποτών που μπορεί να προτιμήσει κάποιος, από άποψη υγείας και ομορφιάς. Αφ' ενός γιατί η μέτρια κατανάλωσή της, δηλαδή μέχρι 2 ποτήρια την ημέρα , στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν παχαίνει, όπως δείχνουν τα τελευταία δεδομένα από επιστημονικές μελέτες και αφετέρου, γιατί είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με ευεργετική επίδραση στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

                                  Η  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ  ΜΠΥΡΑΣ

Οι πρώτες γραπτές αναφορές που αφορούν την  μπίρα και μαρτυρούν ότι ήταν απαραίτητο ποτό σε κάθε δείπνο, χρονολογούνται 6.000 χρόνια πριν και προέρχονται από τους Σουμέριους. Αυτοί όμως που μετέφεραν την μπίρα στην Ιβηρική Χερσόνησο για να περάσει μετέπειτα στη Γαλατία, ήταν οι Ρωμαίοι. Στη συνέχεια τη σκυτάλη τη παίρνουν οι Γερμανοί, οι οποίοι την υιοθέτησαν τον 1ο μ.Χ. αιώνα, φτιάχνοντας την από κριθάρι, σιτάρι και ζυθοποιημένη βρώμη, διαδίδοντάς την στους βόρειους λαούς, οι οποίοι την έκαναν αποκλειστικό ποτό τους, τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Όσο για τους αρχαίους Έλληνες, αυτοί ήρθαν σε επαφή με τη μπίρα χάρη στους Αιγύπτιους, αν και τη θεωρούσαν ποτό κατώτερης ποιότητας σε σχέση με το κρασί.



 




                
                
                ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑ

Η μπίρα αποτελείτε κυρίως από νερό σε ποσοστό 90%. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία παράγεται, το νερό έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα. Έτσι εξηγείται το γιατί κάποιες περιοχές έχουν παράδοση στη παραγωγή μπίρας. Για παράδειγμα το Δουβλίνο στην Ιρλανδία που έχει σκληρό νερό, είναι το καταλληλότερο μέρος για την παραγωγή Stout μπίρας, όπως η Guiness. Το Plzen στην Τσεχία αντίθετα που έχει μαλακό νερό είναι το καταλληλότερο μέρος για την παραγωγή Lager μπίρας, όπως η Pilsner Urquell. Στο Μπάρτον της Αγγλίας πάλι, το νερό περιέχει γύψο που βοηθά εξαιρετικά στην παραγωγή της Ale μπίρας. Προσωπικά είμαι λάτρης της μπύρας και το δηλώνω μου αρέσουν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές μπύρες , βέβαια στην Ευρώπη θα δοκιμάσεις εξαιρετικές ποικιλίες μπυρών , για πάρτε λοιπόν  μια γεύση !!!!!





















 



























Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Καταλονία - Η ιεροτελεστία ......των tapas !!!!!! ( Traveling with taste as our guide : Catalonia - The tapas )

Αυτό που κάνει εντύπωση στους περισσότερους που έχουν επισκεφθεί την περιοχή της Καταλονίας (Βαρκελώνη ,Βαλένθια, Τσιρόνα) κι έχουν δοκιμάσει την κουζίνα της είναι η απέραντη ποικιλία των μεζέδων, τα περίφημα tapas που είναι  μικρές μερίδες  με γεύσεις θαλασσινών , λαχανικών και  κρεατικών . Τα tapas δεν είναι απλά ορεκτικά, είναι ουσιαστικά μια ιεροτελεστία για αυτόν που τα δοκιμάζει με τη συνοδεία ενός ποτηριού καλού κρασιού ή μιας κρύας μπύρας ( η San Miguel είναι η καλύτερη κατά την προσωπική μου γνώμη ) . Η λίστα με τα tapas  είναι πραγματικά ατελείωτη , επιλέξαμε και δοκιμάσαμε το παραδοσιακό χοιρινό χαμόν , γεμιστά καλαμαράκια ,  τον ισπανικό πατατοκεφτέ «Bombes  de  la Barceloneta»  με πικάντικες σάλτσες  aioli και bravas από πάνω , το  «Patatas amb queso y chorizo» (πατάτες με λουκάνικο τσορίθο)  , το « Spaguetti de Carabasso Amb Pesto» ( ζυμαρικά  με μια ελαφριά σάλτσα πέστο από πάνω ,κουκουνάρι και φέτες  ισπανικού κατσικίσιου τυριού ) , «Pa amb tomàquet» (είναι το ψωμί αλειμμένο με ντομάτα, ελαιόλαδο και σκόρδο) ,   το «Queso Fresco y Chorizo» (μέσα σε πήλινο λιωμένα   τυριά και αλλαντικά )  και τέλος τους σωλήνες θαλάσσης  ναι διαβάσατε καλά αυτά τα μακρόστενα όστρακα που τα χρησιμοποιούμε εδώ στη χώρα μας για δόλωμα στο ψάρεμα!!!!  μαριναρισμένες με σκόρδο .

 













To ισπανικό τσίπουρο  Orujo de Calicia