Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Χοχλιοί "μπουμπουριστοί" στο «Κουζουλό» της Κομοτηνής

    Τα σαλιγκάρια ή χοχλιοί όπως τα λένε στη Κρήτη είναι μια λιχουδιά μοναδική.  Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν τα βάζουν στο στόμα τους , εδώ στη Καβάλα τα πουλάνε στο λαϊκή αγορά και κάποιοι γενναίοι τα μαγειρεύουν και τα τρώνε , στη Κρήτη όμως  τα λατρεύουν και τα τιμούν ιδιαιτέρως . Προσωπικά  μου αρέσουν οι χοχλιοί , την άνοιξη μάλιστα που υπάρχουν σε αφθονία  τους μαγειρεύω και στο σπίτι με σπανάκι ή με πλιγούρι .  Τα σαλιγκάρια  είναι μια από τις αρχαιότερες γνωστές τροφές του ανθρώπου (ήδη από την 11η χιλιετία π.Χ.)  οι Αρχαίοι  Έλληνες τα επέλεγαν στη καθημερινή τους διατροφή γιατί τα θεωρούσαν υγιεινή τροφή . Οι  χοχλιοί όμως αποτελούν ένα θαυμάσιο ρακομεζέ στη Κρήτη , ιδιαίτερα οι αποκαλούμενοι "μπουμπουριστοί" , δηλαδή αυτοί που μαγειρεύονται σύμφωνα με το κρητικό λεξιλόγιο "αμπούμπουρα" (με το άνοιγμα του κελύφους τους   προς τα κάτω). Στη περιοχή μας υπάρχει μια εκδοχή να βρείτε σαλιγκάρια μαγειρευτά  μόνο στη ταβέρνα του Βασίλη Ελευθεριάδη  στο Βουνοχώρι  της Καβάλας  , τα μαγειρεύει μάλιστα ο ίδιος και πολύ επιτυχημένα . Τους καλύτερους  όμως μπουμπουριστούς  χοχλιούς  θα τους  γευτείτε στο μεζεδοπωλείο «Κουζουλό» στη Κομοτηνή , ένα γρήγορο τσιτσίρισμα σε καυτό ελαιόλαδο, ξίδι, και κρεμμυδάκι  και  το πιάτο είναι έτοιμο , έρχεται ολοταχώς στο τραπέζι  σας  για να συνοδέψετε τη ρακή σας .

 


   

 


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Για σπιτικές γεύσεις στο «Στέκι της Νένας» στη Καβάλα



Σίγουρα υπάρχουν σεφ και στη Καβάλα ( με πολλές περγαμηνές από τη θητεία τους σε ακριβά εστιατόρια και κοσμοπολίτικα νησιά ) που διαθέτουν τεχνική και ακρίβεια αλλά τους λείπει η αίσθηση της νοστιμιάς , βασικό κατά τη ταπεινή μου γνώμη .Ο Γιάννης Μηλιάτης δεν ανήκει σε αυτή τη κατηγορία, ανήκει όμως σ’ αυτή των ερασιτεχνών μαγείρων που μαγειρεύουν σαν τη μητέρα μας . Μαγειρεύουν χωρίς τεχνική και εκλέπτυνση χωρίς ακρίβεια και αίσθηση της λεπτομέρειας αλλά που όμως τα φαγητά τους βγάζουν μια αβίαστη και ανεπιτήδευτη νοστιμιά . Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που επισκέπτομαι το «Στέκι της Νένας» στον πεζόδρομο της Δοϊράνης για να γευτώ τα πιάτα που ετοιμάζει ο Γιάννης ,μου θυμίζουν τη μάνα μου άλλωστε . Και για να είμαι ειλικρινής το φαγητό της μάνας μου λείπει αφόρητα όπως και η ίδια !!! 

 Διεύθυνση : Δοϊράνης 40, Καβάλα 653 02


Τηλέφωνο :251 110 9677

  






Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Δοκιμάζουμε ένα μεγαλόσωμο τσαούση στη σχάρα και θα το συνοδέψουμε με ψαρόσουπα




     Η  ψαριά σήμερα  …..έβγαλε ένα μεγάλο τσαούση  και αποφάσισε η παρέα  να το σιγοψήσουμε  στα κάρβουνα  και να το συνοδεύσουμε  με μια ωραιότατη ψαρόσουπα .Ας δούμε πρώτα τι ψάρι είναι ο τσαούσης , ψαρεύεται στα βαθιά νερά έχει ανοιχτόχρωμο ροζ χρώμα  και το όνομα  του προέρχεται από την γείτονα χώρα της Τουρκίας  αφού «τσαούσης» ονομαζόταν ο λοχίας της οθωμανικής αυτοκρατορίας !!!  

  
 Ο Θέμος Ποταμιάνος στο βιβλίο του «Εδώ βυθός», που είναι η χρυσή βίβλος για τη λογοτεχνία της θάλασσας, γράφει για τον Τσαούση:  «Ο τσαούσης είναι κάτι μεταξύ φαγκριού και λυθρινιού. Γίνεται μεγάλος, σαν μέτριο φαγκρί, έχει όμως την κόψη του λυθρινιού, είναι δηλαδή λεπτότερος από το φαγκρί και έχει πιο μακρουλό ρύγχος. Κυρίως όμως ξεχωρίζει από το μακρύ φτερό της ράχης, που υψώνεται σαν λάβαρο. Το πραγματικό όμως λάβαρο υψώνεται από τον ψαρά, κάθε φορά που θα πιαστεί τσαούσης. Λάβαρο νίκης. Γιατί είναι νίκη, επιτυχία, κέρδος κι ευχαρίστηση να πιάσεις έναν ωραίο, μεγαλόσωμο τσαούση...»  Λοιπόν το ψάρι μας  ψήθηκε  ιδανικά στα κάρβουνα , διατηρώντας  τους χυμούς και τη «σπιρτάδα» του , ήταν τέλειος ο τσαούσης , κάθε μπουκιά από τη σάρκα του είχε τόση  συμπυκνωμένη νοστιμιά που οι σιελογόνοι αδένες μας παραληρούσαν  από ικανοποίηση . Η σούπα μας .....  μοσχομύριζε  ιώδιο  αφού τα ψάρια που διαλέξαμε ήταν φρεσκότατα (μπακαλιάρος, χελιδονόψαρο, φαναροουρά  ) ήρθε  χύλωσε και απογείωσε  τη γεύση της . Συνοδεύσαμε το γεύμα  μας  με λευκό ξηρό οίνο Χατζηγεωργίου  από επιλεγμένο Μοσχάτο Αλεξανδρείας .
  



 

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

ΧΙΟΣ : «FoodLab» ήρθε κι έκανε τη… διαφορά στο burger



Αποτελεί πλέον το meeting point στη χώρα της Χίου , ο λόγος για το μπεργκεράδικο «FoodLab» που βρίσκεται στη παραλιακή λεωφόρο Λεωφόρο Αιγαίου . Το νοστιμότατο και ζουμερό του burger παρασκευάζεται από το μοναδικό μοσχαρίσιο κιμά Black Angus, δεν  είναι καθόλου βαρύ  μια και το κρέας του  δεν περιέχει πολλά  λίπη  και  διογκωτικές ουσίες . Τα πλάθουν οι ίδιοι στο χέρι  , οι σος ετοιμάζονται εκεί, ενώ η πατάτα του είναι  λεπτοκομμένη στο χέρι  και όχι προκάτ. Κάνει θραύση όχι μόνο στις νεαρές ηλικίες αλλά και στους μεγαλύτερους. Επιβάλλεται να συνδυάσεις το burger σου με την άλλη σταθερή αξία του νησιού την φρέσκια μπύρα Χίου που εμφιαλώνει αφιλτράριστη και απαστερίωτη ο Μάνος Ναζλίδης για να διατηρεί όλη τη γεύση και τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής μπύρας.
 





Θεσσαλονίκη : Το μεζεδο-παντοπωλείο «Έργον»

Το εστιατόριο « Έργον» αποτελεί την ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν το καλό φαγητό και την μίνιμαλ διακόσμηση. Στον μοντέρνο, βιομηχανικού ύφους χώρο του ο Θωμάς και ο Γιώργος Δούζης δημιούργησαν το μεζεδο-παντοπωλείο «Έργον». Εκτός από μεζεδοπωλείο το νέο concept διαθέτει παντοπωλείο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο και μανάβικο, από όπου το εστιατόριο προμηθεύεται τις πρώτες ύλες του, ενώ τον γευστικό πολυχώρο έρχεται να συμπληρώσει κι ένας φούρνος, που προσφέρει νοστιμότατα αρτοποιήματα . Να σημειώσουμε εδώ πως το μενού του μεζεδοπωλείου επιμελήθηκε ο δαιμόνιος και πανταχού παρών  σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος . Πολύ αγαπημένα πιάτα του εστιατορίου είναι το τηγανόψωμο με λουκάνικα Τζουμαγιάς, τα παστουρμαδοπιτάκια με γιαούρτι και μαρμελάδα ντομάτας, η σιτεμένη μοσχαρίσια μπριζόλα με λάδι τρούφας και μανιτάρια, σχαροτύρι σαγανάκι από τα Χανιά  και άλλα. Στο « Έργον» κατά γενική ομολογία θα δοκιμάσετε πιάτα τα οποία είναι γεμάτα φαντασία.  Δυο άτομα με τρία διαφορετικά πιάτα μεζέδων , μια σαλάτα και ένα πενηνταράκι  ούζο πληρώσαμε  κοντά στα 32 ευρώ .  
 
 

 









 

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Istanbul - Cihangir : Eστιατόριο «Özkonak» ένα ταπεινό μαγαζί με υπέροχες γεύσεις !!!




Info Βρίσκεστε στη  συνοικία του Μπέγιογλου  και στη πλατεία Ταξίμ το κεντρικότερο σημείο της Κωνσταντινούπολης , αφού θαυμάσετε  το ιστορικό  Ζάππειον Παρθεναγωγείον και προσκυνήσετε στον  ορθόδοξο  Ναό  της Αγίας Τριάδας , ακολουθείστε  το δρόμο που βρίσκετε αριστερά της εκκλησίας την οδό Σιρασέλβιλερ για να  φτάσετε   στην όμορφη συνοικία Τζιχάνγκιρ, την οποία έχουν χαρακτηρίσει  ως  «το Κολωνάκι της Πόλης» . Εδώ θα βρείτε παλιά αρχοντικά,  καφέ με cupcakes, ντιζάιν επιπλάδικα, παλιατζίδικα με vintage  αντικείμενα , κοκτέιλ μπαρ, και ιταλικά εστιατόρια . Βέβαια αν ξεχαστείς και …… «χωθείς»  σε κάποιο στενοσόκακο  του Τζιχάνγκιρ θα νομίσεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο μαχαλά  της ελληνικής επαρχίας  του ’70…… μυρωδιές να βγαίνουν από τη κουζίνα , απλωμένα ρούχα στο δρόμο ,σκόρπιες  νότες από τούρκικους αμανέδες , σκουπίδια στις άκρες των πεζοδρομίων  ,και  τα τζουτζουκλάρια να παίζουν με μεταχειρισμένα λάστιχα αυτοκινήτων  . Και επειδή τόση ώρα περπατώντας στο Cihangir  θα έχετε κουραστεί και το στομάχι σας θα διαμαρτύρεται   σας προτείνουμε να κάνετε μια στάση στο εστιατόριο  «Özkonak»  που βρίσκετε σε αυτήν εδώ τη συνοικία  από το 1963 . Το μαγαζί  είναι πολύ ταπεινό εξωτερικά  ,αλλά αξίζει να καθίσετε  στο φιλόξενο χώρο του και να δοκιμάσετε τα χειροποίητα εδέσματα του με τη σπιτική γεύση . Να σημειώσω εδώ πως το «Özkonak»   χαρακτηρίστηκε εστιατόριο μόλις το 1987 (μέχρι τότε δούλευε σαν  ζαχαροπλαστείο )  και σερβίρει πλέον πρωινό , μεσημεριανό και δείπνο. Τα πιάτα  του  διαλεγμένα  ένα προς ένα , σας προτείνουμε  να δοκιμάσετε  το μαντί Kayseri  (που είναι τα τουρκικά ραβιόλια ) , το αχνιστό και μυρωδάτο πιλάφι του  και τους ευωδιαστούς κεφτέδες του . Ας έρθουμε  τώρα στα ασυναγώνιστα γλυκά του  που τα φτιάχνει με την ίδια συνταγή εδώ και  πενήντα  χρόνια  το  tavuk göğsü (μια πουτίγκα που παρασκευάζεται από βουβαλίσιο γάλα  και  στήθος κοτόπουλου !!!!), το αρωματισμένο ρυζόγαλο του ( Firin sütlaç) , το κεσκούλ( keşkül) μια νοστιμότατη κρέμα με αμύγδαλα  και φιστίκια , και το  kazandibi που σημαίνει ο καμένος πάτος του καζανιού και είναι  μια παραλλαγή του tavuk göğsü . Αν επιλέξετε  για φαγητό το «Hamdi» ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης  δίπλα στο Βόσπορο θα σας κοστίσει 30-40 ευρώ το άτομο , εδώ θα φάτε  πλουσιοπάροχα , νοστιμότατα και με επιλογή γλυκού  δεν θα πληρώσετε  παραπάνω από  20 ευρώ το άτομο !!!!! διαλέγετε και παίρνετε , προσωπικά επισκέφτηκα και τα δυο εστιατόρια  αλλά θα προτιμήσω με κλειστά μάτια το «Özkonak» για τις σπιτικές του γεύσεις  . Καλή σας όρεξη    



Tips  Τηλ. επικοινωνίας : (0212) 249 13 07 , Διεύθυνση : Akarsu Yokuşu Caddesi No.46/B ,  Περιοχή: Cihangir (Τζιχανγκίρ) , Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα-Κυριακή  7:00am-10:00pm ,  Δυστυχώς δεν σερβίρει αλκοόλ