Τον γνώρισα στο Φεστιβάλ
των γεύσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης ονομάζεται
Γεωργιάδης Θεόφιλος και είναι ιδιοκτήτης
της βιοτεχνίας τροφίμων «ΡΑΓΙΑΝ» στο χωριό Βάθη
του Κιλκίς . Ο ….τεμέτερον ο Θεόφιλος
λοιπόν ανέτρεξε στο παρελθόν και ανέσυρε τις πολύτιμες διατροφικές παραδόσεις του
ποντιακού γαστρονομικού πολιτισμού και έφτιαξε εξαιρετικά τυροκομικά προϊόντα
το ένα καλύτερο από το άλλο . Δοκιμάσαμε
το Γαΐς το παρχαροτύρι το τσοκαλίκ , το σολγούν , τον τανομεζέ και
ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα . Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Θεόφιλος ένας είναι ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος να μεταφέρει στο ακέραιο αυτόν το θησαυρό στις επόμενες γενιές αλλά και να μεταδώσει στον κόσμο
τη σημασία της υγιεινής και συνάμα πεντανόστιμης ποντιακής διατροφής. Μπράβο λοιπόν στον Θεόφιλο Γεωργιάδη
για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει να αναδείξει τον ποντιακό γαστρονομικό
πολιτισμό και φαίνεται να κερδίζει το
στοίχημα !!!
Αυτή είναι η ποντιακή
μπύρα !!!!
|
Ο Τανομεζές είναι ένα αλειβόμενο έδεσμα που έχει σαν βάση του το Υλιστόν στο οποίο προστίθεται ο δυόσμος δίνοντας ένα απολαυστικό και δροσερό αποτέλεσμα |
Το καπνιστό Γαΐς
είναι ένα σκληρό και αλμυρό τυρί
με δριμεία γεύση
έντονου καπνιστού. Αλατίζεται ,
ωριμάζει για 12 μήνες και στη συνέχεια
καπνίζεται
με τσουκνίδα και λουΐζα
!!!
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου