Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Νέα Ιωνία – Βόλου : Ιωδιούχα πανδαισία …….στο τσιπουράδικο του Τζίμη

Info: Τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι αναμφισβήτητα  αγαπημένη συνήθεια ,είναι τρόπος ζωής και ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικρασίας που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο (Νέα Ιωνία) μετά την ανταλλαγή του 1922 . Το μεσημέρι μετά τη δουλειά τους  μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού και έπιναν το τσιπουράκι τους που το συνόδευαν με μεζέδες σερβιρισμένους σε μικρά πιατάκια. Σύντομα έγινε καθημερινή συνήθεια και για τους Βολιώτες, και αγαπημένη όλων των Ελλήνων . Σταθερή αξία  στα τσιπουράδικα  του Βόλου αποτελεί  το μεζεδοπωλείο του Τζίμη  που διαθέτει τρομερή ποικιλία από θαλασσινούς μεζέδες  και ψάρια ημέρας . Θα ξεκινήσετε το  γευστικό σας ταξίδι πρώτα  με φρέσκα όστρακα , γυαλιστερές, μύδια, φούσκες και κολιτσιάνους που είναι οι θαλάσσιες ανεμώνες  όσο τσουχτερές είναι στο μάζεμα τόσο ζουμερές και νόστιμες είναι όταν τηγανιστούν με κουρκούτι για να συνοδέψουν τα ούζα και τα τσίπουρα . Είτε επιλέξετε τσίπουρο με γλυκάνισο είτε χωρίς οι μεζέδες θα συνεχιστούν με γεμιστό καλαμάρι, γαρίδες στα κάρβουνα αλλά και χταπόδι στην θράκα στεγνωμένο στον ήλιο. Δεν νομίζω να χρειαστείτε τίποτα άλλο, εξάλλου  το τραπέζι που  σας  προτείναμε είναι μια ολοκληρωμένη ιωδιούχα πανδαισία !!!!

TIP : Τσιπουράδικο  Τζίμης   Αλεξάνδρου 20, Νέα  Ιωνία,   Ώρες λειτουργίας Δευτέρα 12.00 - 02.00 , Τετάρτη έως Κυριακή 12.00 - 02.00 , Τρίτη κλειστά , Τηλ :  24210 30093


Κολιτσιάνοι 
 

Ιωδιούχα  πανδαισία  !!!!



 

Οι θαλάσσιες  ανεμώνες :  (γνωστές και με τις παρακάτω  ονομασίες κολλησιάνοι, κολιτσιάνοι, γαλίπες, κολιτζιάνες, αγαλίπες)  είναι ένα πολύχρωμο φυτό της θάλασσας που ζει  κολλημένο επάνω στα βράχια στα ρηχά νερά , κουνά τα πλοκάμια του για να συλλέξει τη τροφή του που αποτελείται από μικρά ψάρια και χταπόδια . Στο Βόλο οι κολλησιάνοι θεωρούνται μοναδικός μεζές στα τσιπουράδικα της πόλης , από τα δύσκολα  ακόμη χρόνια της προσφυγιάς και της φτώχιας την δεκαετία του ΄20 όπου οι κάτοικοι μαγείρευαν και έτρωγαν όλους τους καρπούς της θάλασσας  που μπορούσαν να φαγωθούν. Από φύκια , πορφύρες και φούσκες μέχρι ανεμώνες και αμμοσωλήνες . Θαλάσσιες ανεμώνες υπάρχουν όλες τις εποχές του χρόνου , αφού τις ξεκολλήσουν από τα βράχια μ’ ένα μαχαίρι τις τοποθετούν σ’ ένα σκεύος και τις ξεπλένουν με γλυκό νερό για να φύγει η άμμος και το ελάχιστο δηλητήριο που έχουν . Στην συνέχεια τις τοποθετούν σε ένα τρυπητό για να στραγγίξουν τα νερά τους , τις αλευρώνουν και τις τηγανίζουν . Το αποτέλεσμα εκρηκτικό είναι ένας μοναδικός τσιπουρομεζές που μοσχομυρίζει ιώδιο και αλάτι , περιττό να σας πω αυτό το μικροσκοπικό μεζεδάκι από έξω τραγανό και μέσα μαλακό σαν ψίχα τραβάει ….. αλύπητα το τσίπουρο , προσωπικά ήπιαμε ένα λίτρο τσίπουρο με τη παρέα και παραγγείλαμε επανειλημμένως  μεζεδάκι με κολλιτσιάνους !!!  

Τσιτσίραβλα : άλλος ένας εξαίσιος μεζές που θα βρείτε στα τσιπουράδικα του Βόλου. Τα τσιτσίραβλα είναι ένας ιδανικός μεζές για ούζο , πρόκειται για τα νεαρά βλαστάρια μιας άγριας, αυτοφυούς φιστικιάς που φύεται στις πλάγιες του Πηλίου. Αφού πρώτα ζεματίσουν τα βλαστάρια, τα τοποθετούν στην άλμη , μετά στο ξίδι και στο τέλος φυλάσσονται στο ελαιόλαδο μέσα σε βάζο. Είναι λίγα τα τσιπουράδικα που προσφέρουν αυτόν τον διαφορετικό μεζέ όλο τον χρόνο , θα τα βρείτε όμως στο τσιπουράδικο του Τζίμη στην Αγριά,  στον Παπαδή , στον Μπόκο και στο ΜεΖεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου