![]() |
|
Κολιτσιάνοι |
![]() |
Ιωδιούχα πανδαισία !!!! |
Οι θαλάσσιες ανεμώνες : (γνωστές και με τις παρακάτω ονομασίες κολλησιάνοι, κολιτσιάνοι, γαλίπες, κολιτζιάνες, αγαλίπες) είναι ένα πολύχρωμο φυτό της θάλασσας που ζει κολλημένο επάνω στα βράχια στα ρηχά νερά , κουνά τα πλοκάμια του για να συλλέξει τη τροφή του που αποτελείται από μικρά ψάρια και χταπόδια . Στο Βόλο οι κολλησιάνοι θεωρούνται μοναδικός μεζές στα τσιπουράδικα της πόλης , από τα δύσκολα ακόμη χρόνια της προσφυγιάς και της φτώχιας την δεκαετία του ΄20 όπου οι κάτοικοι μαγείρευαν και έτρωγαν όλους τους καρπούς της θάλασσας που μπορούσαν να φαγωθούν. Από φύκια , πορφύρες και φούσκες μέχρι ανεμώνες και αμμοσωλήνες . Θαλάσσιες ανεμώνες υπάρχουν όλες τις εποχές του χρόνου , αφού τις ξεκολλήσουν από τα βράχια μ’ ένα μαχαίρι τις τοποθετούν σ’ ένα σκεύος και τις ξεπλένουν με γλυκό νερό για να φύγει η άμμος και το ελάχιστο δηλητήριο που έχουν . Στην συνέχεια τις τοποθετούν σε ένα τρυπητό για να στραγγίξουν τα νερά τους , τις αλευρώνουν και τις τηγανίζουν . Το αποτέλεσμα εκρηκτικό είναι ένας μοναδικός τσιπουρομεζές που μοσχομυρίζει ιώδιο και αλάτι , περιττό να σας πω αυτό το μικροσκοπικό μεζεδάκι από έξω τραγανό και μέσα μαλακό σαν ψίχα τραβάει ….. αλύπητα το τσίπουρο , προσωπικά ήπιαμε ένα λίτρο τσίπουρο με τη παρέα και παραγγείλαμε επανειλημμένως μεζεδάκι με κολλιτσιάνους !!!
Τσιτσίραβλα : άλλος ένας εξαίσιος μεζές που θα βρείτε στα τσιπουράδικα του Βόλου. Τα τσιτσίραβλα είναι ένας ιδανικός μεζές για ούζο , πρόκειται για τα νεαρά βλαστάρια μιας άγριας, αυτοφυούς φιστικιάς που φύεται στις πλάγιες του Πηλίου. Αφού πρώτα ζεματίσουν τα βλαστάρια, τα τοποθετούν στην άλμη , μετά στο ξίδι και στο τέλος φυλάσσονται στο ελαιόλαδο μέσα σε βάζο. Είναι λίγα τα τσιπουράδικα που προσφέρουν αυτόν τον διαφορετικό μεζέ όλο τον χρόνο , θα τα βρείτε όμως στο τσιπουράδικο του Τζίμη στην Αγριά, στον Παπαδή , στον Μπόκο και στο ΜεΖεν.








Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου