Όταν βρίσκομαι στην Αθήνα και θέλω να απολαύσω ένα ποιοτικό και
υγιεινό street food , ένα όνομα μου έρχεται στο μυαλό «Feyrouz»
. Είναι ένα μικρό μαγαζάκι στο κέντρο
της Αθήνας που προσφέρει ονειρικές γεύσεις από την Πόλη και τη Μέση
Ανατολή . Γνώρισα την κ Φεϊρούζ μια αξιοζήλευτη
μαγείρισσα που ήρθε στην Αθήνα από την Αντιόχεια μαζί με τους δυο γιούς της . Ο
Ανδρέας και ο Σάββας (που επισκέπτονται συχνά τη Νέα Καρβάλη αφού τους
συνδέουν κουμπαριές και φιλίες) είναι αξιαγάπητοι και φιλόξενοι , με το
χαμόγελο στα χείλη με ξενάγησαν στα υπέροχα εδέσματα που φτιάχνουν με πρώτο και
καλύτερο το μοναδικό λαχματζούν και τα
χειροποίητα «πιντέ» ή πεϊνιρλί όπως είναι γνωστά στους περισσότερους. Το «βαρύ»
πυροβολικό όμως της κουζίνας παραμένει το
λαχματζούν , θα το βρείτε εδώ σε τρεις παραλλαγές . Λεπτοκαμωμένο και τραγανό Feyrouz
με μοσχαρίσιο κιμά , κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένα
μυρουδικά , το χορτοφαγικό (για
τους vegetarian) με οκτώ
λαχανικά εποχής και το λαχματζούν ζαατάρ
το αγριοθύμαρο
της Συρίας με ένα
εκρηκτικό μίγμα 14 μπαχαρικών, μυρουδικών και ξηρών καρπών. Στα
πεϊνιρλί έχασα το μέτρημα , πολλές και ιδιαίτερες γεύσεις , μου άρεσε ιδιαίτερα και το ταμπουλέ Αντιοχείας ,
πληγούρι ζυμωμένο στο χέρι με διάφορα μπαχαρικά, ψιλοκομμένα μυρουδικά και
ροδόξυνο Αντιοχείας . Τα παιδιά με
ενημέρωσαν πως στη «Feyrouz» μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει και εξαιρετικές ethnic σούπες
υψηλής διατροφικής αξίας . Πρώτη φορά τις δοκίμασα και με
εντυπωσίασαν όλες , ήταν νοστιμότατες , εύπεπτες και με
ανεξάντλητους συνδυασμούς γεύσεων . Θα βρείτε λοιπόν τη σούπα μαχλούτα ή ανάκατη με
κόκκινη φακή, μαραθόριζα , καρότο και ζωμό κοτόπουλου , τη Συριάνα με κολοκύθι
, αγριοθύμαρο και μαγειρεμένη με φινόκιο και λιαστή ντομάτα και τη
Γιαουρτόσουπα με γιαούρτι, ρύζι, ζωμό
κοτόπουλου και τσιγαρισμένο δυόσμο.
TIPS : Καρόρη 23 & Αιόλου, στο κέντρο
της Αθήνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου