Γνώρισα τα
κόκκινα βασιλικά καβούρια (King Crab) μέσα από μια σειρά ντοκιμαντέρ του
Discovery Channel που έδειχνε πόσο επικίνδυνο
είναι το ψάρεμα τους στις παγωμένες θάλασσες του Ατλαντικού ωκεανού και
σε αντίξοες καιρικές συνθήκες όπου το κρύο ξεπερνούσε τους -30 βαθμούς .
Πάνω σε αυτά τα βαριά αλιευτικά που βολόδερναν σαν το καρυδότσουφλο
…….στα τεράστια κύματα , ριψοκίνδυνοι ψαράδες με ολόσωμα αδιάβροχα, πάλευαν να
μανουβράρουν τα τεράστια μεταλλικά κλουβιά-κιούρτους που σήκωναν από τον βυθό
και ήταν γεμάτα από τεράστια βασιλικά καβούρια . Ένα χρόνο μετά και
ενώ βρισκόμουν για διακοπές στο San Francisco και συγκεκριμένα στη
παραλία Fisherman's Wharf (βρίσκεται απέναντι
από την φυλακή του Αλκατράζ ) ξαναείδα ζωντανά αυτή τη φορά τα
κόκκινα βασιλικά καβούρια που τα ψαρεύουν στην παγωμένη θάλασσα της
Ανταρκτικής και τα στέλνουν κατά χιλιάδες μέσα σε τσουβάλια για να
καταναλωθούν από τους τουρίστες που επισκέπτονται την πιο όμορφη
πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών . Η ψίχα του βασιλικού καβουριού που ξεπερνά στη
γεύση αυτή του αστακού είναι ένας εξαιρετικός τερψιλαρύγγιος
μεζές που κοστίζει λίγο ακριβά 50 -60 ευρώ το κιλό . Τα βασιλικά
καβούρια που είναι ακόμη ζωντανά τα ρίχνουν μπροστά σου μέσα σε ένα
καζάνι βραστού νερού όπου βράζουν για μερικά λεπτά και στη
συνέχεια ο Ασιάτης υπάλληλος (η ασιατική κοινότητα του San Francisco ανθεί και ευημερεί
!!!! !!!) αφού σπάσει τις τεράστιες δαγκάνες του τις σερβίρει σε μια πιατέλα
με συνοδευτικά φρέσκο βούτυρο ,μαγιονέζα και φέτες λεμονιού . (Μάρτιος 2009)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου