Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Θανάσης Μισάλτης (gypsy brewer) : Θεωρώ ότι οι νομάδες-ζυθοποιοί είναι παθιασμένοι χομπίστες !!!


Ο  Θανάσης Μισάλτης ξενοδοχοϋπάλληλος  στο επάγγελμα είναι ένας ακόμη επιτυχημένος νομάδας-ζυθοποιός (είναι αυτοί που ζυμώνουν και εμφιαλώνουν τη μπύρα τους σε άλλες μικροζυθοποιίες) από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής . Αφού πειραματίστηκε , ζύμωσε και δοκίμασε διάφορες συνταγές κατέληξε  στη παραγωγή μιας μπύρας με μέλι . Την ονόμασε Valtinger  και πρόκειται για μια golden  honey ale αφροζυμωτή  και αρωματική μπύρα με πλούσια αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών .Στη προσπάθεια αυτή ο Θανάσης Μισάλτης  είχε άξιο συμπαραστάτη και βοηθό την Γερμανίδα σύζυγο του Χριστίνα  που κατάγεται από το Βερολίνο.


                                  Η    ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ 

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τη παραγωγή της μπύρας ;

Η ενασχόληση με την παραγωγή μπύρας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 όπου κατά την διάρκεια μιας βραδιάς γεμάτη από μπύρες έπεσε η ιδέα από τους συνδαιτυμόνες του τραπεζιού γιατί να μην φτιάξουμε  κι εμείς την δικιά μας μπύρα. Από εκεί και μετά άρχισε ο μακρύς δρόμος της έρευνας των δοκιμών των πειραματισμών (μπυραματισμών)  και των γευστικών εμπειριών . Η πρώτη προσπάθεια ήταν σχετικά εύκολη αφού έγινε με τα έτοιμα κιτ παρασκευής μπύρας που κυκλοφορούν στο internet , νερό ανακάτεμα με το κιτ ρίχνεις την μαγιά και σε μερικές μέρες έτοιμη η μπύρα . Επειδή ήμουν ανήσυχο πνεύμα  προχώρησα ένα βήμα παραπάνω , άρχισα να αγοράζω όλα τα απαραίτητα εργαλεία (ανοξείδωτα καζάνια, φλόγιστρα, φίλτρα, αντλίες ) για να φτιάξω το πρώτο ζυθοβραστήριο στο μπαλκόνι του σπιτιού μου . Το αποτέλεσμα τουλάχιστον στα δικά μου μάτια και στο δικό μου στόμα ήταν μαγικό μόνο και μόνο επειδή ήταν κάτι δικό μου, αλλά εντυπωσιασμένοι δήλωσαν και οι φίλοι  μου . Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν σταμάτησε καθόλου η  έρευνα για την απόκτηση μεγαλύτερης γνώσης  επάνω στο αντικείμενο , σεμινάρια ζυθοποιίας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή , έγινα  μέλος του Συλλόγου ερασιτεχνών ζυθοποιών Ελλάδος ενώ  συμμετείχα και σε αρκετούς διαγωνισμούς . Παράλληλα το φαινόμενο του gypsy brewing , δηλαδή να πηγαίνει κάποιος νέος με γνώσεις , όρεξη και όνειρα σε ένα άλλο ζυθοποιείο για να βγάλει την δικιά του συνταγή, γνωρίζει μεγάλη άνθηση σε όλη τη χώρα .

 Άρα δηλώνεις νομάδας-ζυθοποιός…..

Πάλι καλά που υπάρχουν πολλά ζυθοποιεία  ανά το πανελλήνιο που τα έχουν άνθρωποι οι οποίοι μοιράζονται τα ίδια όνειρα μ’ εμάς τους νομάδες - ζυθοποιούς , άνθρωποι που ξεκίνησαν μαζί με εσένα , τόλμησαν και κατάφεραν να φτιάξουν τον δικό τους χώρο παραγωγής . Έτσι η
Valtinger κατέληξε να ζυμώνεται στο καζάνι της πρότυπης μικροζυθοποιίας Θεσσαλονίκης την γνωστή Σκνίπα . Η συνταγή δοκιμασμένη από το μπαλκόνι του οικοζυθοποιείου , μια μπύρα με μέλι (honey ale) μια αφροζυμωτή χρυσαφένια αρωματική μπύρα με την προσθήκη γενναίων ποσοτήτων λυκίσκου με αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών και ελαφριά πικρή επίγευση . Το μέλι δεν θα μπορούσε να είναι από πουθενά αλλού παρά μόνο από τη Χαλκιδική , μου το φέρνουν δυο νέα παιδιά ο Δημήτρης και η Βίκυ που τους διακρίνει το  πάθος και όρεξη για την μελισσοκομεία,  ένα απίστευτο  προϊόν πιστοποιημένο βιολογικό ορεινό μέλι από την περιοχή του Ταξιάρχη και πίστεψε με ταιριάζει γάντι με την συνταγή Valtinger  Golden Honey Ale .

Θεωρώ πως οι gypsy brewers σήμερα κάνουν καταπληκτική δουλειά δε συμφωνείς  ;

Συμφωνώ απόλυτα το επίπεδο δουλειάς είναι υψηλότατο και σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει και τα ίδια τα μικροζυθοποιία. Θεωρώ ότι οι νομάδες-ζυθοποιοί είναι παθιασμένοι χομπίστες που τους δίνεται η ευκαιρία για μια μεγαλύτερη παραγωγή, έχουν πειραματιστεί πολύ περισσότερο και ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι δεν το κάνουν για να βγάλουν χρήματα (τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό) Γι΄ αυτό και οι περισσότεροι βγάζουν μπύρες περίπλοκες και δύσκολες .

 
Είσαι ικανοποιημένος σήμερα από το επίπεδο της ελληνικής μικροζυθοποιίας ; 

Το επίπεδο των μικροζυθοποιίων είναι υψηλό και συνεχώς αυξάνετε και πρέπει να μεγαλώσει για το λόγο ότι από την μια ο ανταγωνισμός αυξάνεται και από την άλλη ο καταναλωτής γίνεται όλο και πιο απαιτητικός και θέλει να δοκιμάζει καινούργιες γεύσεις. Ουσιαστικός ανταγωνισμός μεταξύ των μικροζυθοποιίων δεν υπάρχει γιατί ακόμα η αγορά που αφορά την craft φρέσκια μπύρα έχει τρομερές δυνατότητες ανάπτυξης. Το μερίδιο αγοράς των μικροζυθοποιίων σε σχέση με το μερίδιο των πολυεθνικών είναι ακόμη πολύ μικρό. Τα μικροζυθοποιία πρέπει όλα μαζί να πείσουν τον καταναλωτή να κάνει στροφή στην ποιοτική μπύρα. Είναι συλλογική η προσπάθεια και όχι ανταγωνιστική.


Αντιμετωπίζεις προβλήματα στη διάθεση των προϊόντων σου ;

Προβλήματα υπάρχουν πολλά, καταρχήν ενάμιση μήνα τώρα προσπαθώ να βγάλω άδεια λειτουργίας καταστήματος για να προχωρήσω παράλληλα και σε έναρξη ατομικής επιχείρησης και δεν έχω πάρει κανένα χαρτί στα χέρια μου από κάποια υπηρεσία, παρόλο που το κράτος διαφημίζει ότι πλέον μπορείς να ανοίξεις εταιρία σε 24 ώρες με την πλατφόρμα notify bussiness..... Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι η δυσπιστία που έχουν οι επαγγελματίες απέναντι στο προϊόν, κρίνουν καθαρά με την τιμή σε σχέση με τις πολυεθνικές και δεν κοιτάζουν την ποιότητα και το ότι είναι τοπικό προϊόν περιορισμένης παραγωγής . Άλλο πρόβλημα είναι ο εξοπλισμός που δίνουν οι μεγάλοι και για εμάς είναι απαγορευτικός οπότε τα μαγαζιά προτιμούν και πάλι τις πολυεθνικές εταιρίες. Για μένα είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί διακινώ μόνος μου το προϊόν παράλληλα με την άλλη μου δουλειά τουλάχιστον όσο έχει να κάνει με την Χαλκιδική. Ήδη  για την επόμενη σαιζόν έχουν κλειστεί αρκετές νέες συμφωνίες για περισσότερα σημεία πώλησης .

Τι συνταγές σκέπτεσαι να ζυθοποιήσεις προσεχώς ;

Σχέδια υπάρχουν πολλά για το τι συνταγές θα γίνουν .Ένα από τα "κακά" που έχει το καταναλωτικό κοινό είναι ότι εφόσον δεν έχει εμπειρία σε πιο αρωματικές μπύρες είναι πολύ δύσπιστο !!!  Η δικιά μου μπύρα που το στυλ της συνταγής στηρίχτηκε στον γνώμονα να είναι αποδεκτή στο γευστικό προφίλ των περισσοτέρων ,  θεωρείτε μια ελαφριά
pale ale με αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών , χωρίς πολλές πικράδες και περίπλοκες γεύσεις. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι που την δοκίμαζαν  μου έλεγαν καλή είναι η μπύρα  σου άλλα την επόμενη φορά κάνε μια ξανθιά να την πίνουμε παγωμένη !!!  Στο τετράδιο του ερασιτέχνη ζυθοποιού υπάρχουν πολλές συνταγές από φρουτένιες weiss , pale ale , ipa μέχρι imperial stout ωριμασμένη σε ξύλινα βαρέλια . Το σίγουρο είναι ότι για το καλοκαίρι μια summer ale ελαφριά και ευκολόπιοτη ή μια hoppy pilsner είναι από τα δυνατά χαρτιά. Για τον χειμώνα κάτι ετοιμάζεται....stay tuned !!!












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου