Το Bra λοιπόν ήταν κάποτε μια άσημη και κοιμισμένη ιταλική πόλη ,
μέχρι που ήρθε το Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Επιστημών και άλλαξε
τα δεδομένα της , την έκανε σημαντικό γαστρονομικό θέρετρο με την βοήθεια όλων των
κατοίκων της που συμμετέχουν ενεργά σε κάθε εκδήλωση και δράση που λαμβάνει
χώρα στη μικρή τους πόλη . Δεν υπάρχουν
υπεραγορές στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Bra
, κυριαρχούν μόνο μικρά, οικογενειακά καταστήματα που είναι
γεμάτα με βιολογικά προϊόντα (τυριά και αλλαντικά) , χειροποίητες σοκολάτες ,
κρασιά και φρέσκα τοπικά αγροτικά προϊόντα. Το παγκόσμιο κίνημα «Slow Food» που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 100.000 μέλη έχει την έδρα του στο Bra
και διοργανώνει ένα επιτυχημένο θεσμό που ονομάζεται «Cheese ever» φέρνοντας 300.000 ανθρώπους στο πόλη για την τετραήμερη αυτή εκδήλωση. Οι
δρόμοι του ιστορικού κέντρου γεμίζουν από κόσμο που δοκιμάζει ασταμάτητα κάθε
είδος τυριού και κρασιού . Το 50% των εισιτηρίων αυτής της εκδήλωσης πωλούνται
εκτός Ιταλίας, αποδεικνύοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών έρχεται από
το εξωτερικό. Τα γευστικά χάπενινγκ πραγματοποιούνται
σε ιδιαιτέρους χώρους όπως εκκλησίες, κοινοτικά κέντρα και στο Πανεπιστήμιο των
Γαστρονομικών Επιστημών . Περισσότεροι από 200
εκθέτες παρουσιάζουν και προσφέρουν τα
προϊόντα τους για δοκιμή και πώληση στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης . Στη
Μεγάλη Αίθουσα του Τυριού, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν 150
τυριά από όλο τον κόσμο, επιλέγοντας συγχρόνως και από μία ποικιλία 700
διαφορετικών κρασιών !!!! Μια άλλη ενδιαφέρουσα δράση που αξίζει κάποιος να
απολαύσει είναι η περιήγηση με ποδήλατο στην επαρχιακή σκηνή τροφίμων του Bra . Σε συνεργασία με το The slow food condotta του Πανεπιστημίου Γαστρονομικών Επιστημών η δράση Bike N 'Eat είναι μια περιήγηση
με ποδήλατο που συνδέει το τοπίο με την πόλη και το τυρί με όλα τα συνοδευτικά
του - από το μέλι και τα φουντούκια, τα άγρια βότανα και τα φρούτα, μέχρι τις μπύρες
και το ψωμί. Και εδώ η συμμετοχή του κόσμου ξεπερνά κάθε προσδοκία .
To
Bra
παράγει νοστιμότατα τυριά
από αγελαδινό γάλα, αλλά κάποιες φορές προσθέτουν και μικρές ποσότητες
αιγοπρόβειου γάλακτος κατά την παρασκευή του. Το τυρί αυτό παράγεται σε τρεις διαφορετικούς
τύπους το Bra tenero που είναι η μαλακή έκδοση η οποία
ωριμάζει για 6 μήνες , το bra
duro η σκληρή
έκδοση που ωριμάζει για 1 εως 2 χρόνια , και το bra d'alpeggio
που παράγεται μόνο από αγελαδινό γάλα . Οι τύποι που ωριμάζουν για μικρότερο
χρονικό διάστημα είναι ήπιοι, ελαφρώς πικάντικοι και κρεμώδης, ενώ οι πιο
ώριμοι έχουν έντονο άρωμα και γεύση. Τέλος το Bra φημίζεται και για το διάσημο παραδοσιακό λουκάνικο salsiccia di Bra
το οποίο παρασκευάζεται από νωπό βοδινό κρέας ενώ κατά τη ζύμωση του προσθέτουν αλεσμένο χοιρινό λίπος για μεγαλύτερη νοστιμιά .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου