Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Μιχάλης Λαύκας (Lafkas Brewery) : « Η υγιής μικροζυθοποιία είναι από αυτές τις δραστηριότητες που ευδοκιμούν συνεργατικά»




 INFO : Ο Μιχάλης Λαύκας  γεννήθηκε στην Καβάλα, στα 15 βρέθηκε στην Ξάνθη και από εκεί στα 18 για σπουδές στη Θεσσαλονίκη (Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και παράλληλα στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων ) ενώ κατάφερε να ολοκληρώσει και τις σπουδές του στο τμήμα Οινολογίας  και Τεχνολογίας  ποτών στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2011 ο Μιχάλης φοιτητής Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών τότε, αποφασίζει να επισκεφτεί το Βέλγιο για να γνωρίσει από κοντά τη βελγική κουλτούρα ζυθοποίησης , εκεί θα συναντήσει την Aurelie Petillion οπου θα τους ενώσει η κοινή τους αγάπη για τη μπύρα.Μερικά  χρόνια αργότερα η Ορελή παίρνει  την απόφαση να μετακομίσει στην Αθήνα και από εκεί το 2016 στα Χανιά όπου μαζί με τον Μιχάλη δημιούργησαν το δικό τους μικροζυθοποιείο «Lafkas Brewery».
                                              Η   ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ  

Τι σε ώθησε Μιχάλη να ασχοληθείς  με την παραγωγή της μπύρας 
;
Η αγάπη μου για τη μπύρα ξεκινά από τα φοιτητικά μου χρόνια και κορυφώθηκε σταδιακά με τα ερεθίσματα από τα ταξίδια μου στο εξωτερικό (κυρίως στο Βέλγιο) όπου η κατανάλωση μπύρας είναι μια καθημερινή συνήθεια (όπως αντίστοιχα αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας το κρασί). Αυτές οι εικόνες με οδήγησαν στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών μου στα Χανιά όπου και ξεκινήσαμε το ζυθοποιείο μας.


Διατηρείς τους  δεσμούς σου  με την Καβάλα ;

Γενικά ναι άλλωστε η Καβάλα είναι η γενέθλια πόλη μου και την αγαπώ , έχουμε σπίτι και στην Αγία Βάρβαρα , τα τελευταία χρόνια όμως οι γονείς  μου έχουν μετακομίσει στην Ξάνθη και έτσι μοιράζω τον χρόνο  μου ανάμεσα σε Καβάλα και Ξάνθη 


Ποια είναι η παραγωγική δυναμικότητα της ζυθοποιίας ;

 Η ζυθοποιία μας διαθέτει παραγωγική δυναμικότητα 1000 λίτρων για κάθε ζυθοποίηση και δεξαμενές αποθήκευσης ζύθου χωρητικότητας 4000 λίτρων. Η μπύρα από την ημέρα ζυθοποίησης της χρειάζεται περίπου μια βδομάδα ζύμωσης και τρεις με τέσσερις βδομάδες ωρίμανση, μετά ακολουθεί η εμφιάλωση. Το ζυθοποιείο μας μπορεί να παράγει προσεγγιστικά 10.000 μπουκάλια το μήνα.


Καθοριστική υπήρξε  η συμμετοχή της συζύγου  στη παρασκευή της μπύρας

Σωστά, η Ορελή σαν Βελγίδα έχει τη μπύρα χαραγμένη στο DNA της. Είναι εκεί σε κάθε ζυθοποίηση  ενώ παράλληλα επιμελείται το σύνολο της γραφιστικής εργασίας και του μάρκετιγκ της μπύρας μας.





Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μπύρας που έχετε δημιουργήσει ;

Η πρώτη και κυρία μας ετικέτα, τα Λευκά Όρη , είναι μια Triple Hop Pale Ale φτιαγμένη με τρεις διαφορετικές βύνες από τη βόρεια Ελλάδα και τρεις λυκίσκους (έναν πικρικό και δυο αρωματικούς). Είναι μια μπύρα μετάβασης ουσιαστικά για να βοηθήσει το μέσο καταναλωτή να γνωρίσει τον κόσμο της craft μπύρας. Είναι μια μπύρα αφιλτράριστη και απαστερίωτη με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και μια ευχάριστη επίγευση μελιού. Θα ακολουθήσουν μια σειρά από ειδικές, εποχιακές ζυθοποιήσεις με τις οποίες θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.


Πάντως στη Κρήτη αυξάνεστε και πληθύνεστε πόσες ζυθοποιίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νησί ;

Αυτή τη στιγμή στο νησί είμαστε έξι μικρά ζυθοποιεία (τρία στα Χανιά, ένα στο Ρέθυμνο και δυο στο Ηράκλειο) η υγιής μικροζυθοποιία είναι από αυτές τις δραστηριότητες που ευδοκιμούν συνεργατικά. Αυτή είναι η φιλοσοφίας μας και αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε και στη χώρα μας, μιας και το έχουμε δει να ανθεί στο εξωτερικό όπου η μια μικροζυθοποιία συμπληρώνει την άλλη.


Ποια θα είναι η επόμενη συνταγή που θα κυκλοφορήσει η Lafkas Brewery

Η επόμενη συνταγή μας θα είναι μια breakfast stout μπύρα. Ένας τύπος μπύρας που για πρώτη φορά παράγεται στην Κρήτη και είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας τριών τοπικών επιχειρήσεων.


Μιχάλη σε ευχαριστώ για τη συνομιλία που είχαμε και αναμένω με ενδιαφέρον την παρουσίαση της Lafkas Brewery   στον «Τσαλαπετεινό»  στις 13 Νοέμβριου

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και από μας  και καλή αντάμωση !!!

 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου