Στην Καβάλα λίγοι γνωρίζουν τον Κώστα Ερίνκογλου στο Βέλγιο όμως και στην Ευρώπη όλοι
μιλούν γι αυτόν τον εξαιρετικό chef , επιτυχημένο επιχειρηματία και άξιο πρεσβευτή
της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό . Για όσους δεν τον γνωρίζουν να σας πω ότι
ο Κώστας Ερίνκογλου κατάγεται από την Μουσθένη του Παγγαίου και εδώ και 20 χρόνια στο εστιατόριο του το «Notos» στις Βρυξέλλες δημιουργεί ευφάνταστα πιάτα με ελληνικότητα
, συστήνοντας την ελληνική κουζίνα στην καλύτερη της εκδοχή. Πρόσφατα ο Καβαλιώτης
chef ανακηρύχτηκε από τον
Βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου ως Ιππότης του Τάγματος του Λεοπόλδου του Β΄ με σκεπτικό τη συμβολή του στην τιμητική
ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας στο Βέλγιο. Μεγάλη τιμή για την Ελλάδα και
την γαστρονομία της που δεν νομίζω να έχει ξανασυμβεί σε τόσο ανώτερο επίπεδο. Ο
Κώστας Ερίνκογλου στο παρελθόν έχει τιμηθεί με μια σειρά
βραβείων, όπως ο καλύτερος πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στο
Βέλγιο, Bib Gourmant του Guide Michelin και First Choice στη Hot list του Conde Nast Traveller , χρησιμοποιεί στο εστιατόριο του αποκλειστικά ελληνικά
και αυστηρά επιλεγμένα υλικά (ελαιόλαδο, κάπαρη, αυγοτάραχο, τραχανά, φάβα,
τυριά κ.α.) για να συνοδεύσει την καλύτερη πρώτη ύλη κρέατος και ψαρικών. Στο εστιατόριο του “Notos” στις Βρυξέλλες, έχει
φανατικούς θαμώνες μεταξύ των οποίων ηθοποιοί, διπλωμάτες , οι εκάστοτε
πρωθυπουργοί του Βελγίου αλλά και πολλούς Έλληνες της διασποράς.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ
Ο Κώστας Ερίνκογλου δεκαοκτώ χρονών αφήνει το χωριό του τη Μουσθένη για να
σπουδάσει Κοινωνιολογία και Δημόσιες Σχέσεις στο Στρασβούργο , το 1982 φτάνει
στην Μπριζ όπου κάνει το μεταπτυχιακό του στους Ευρωπαϊκούς
θεσμούς. Για δέκα χρόνια εργάζεται στην καρδιά των Βρυξελλών, στην Ευρωπαϊκή
Επιτροπή, στο τμήμα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην ηλικία των 36,
αισθάνεται την ανάγκη της αλλαγής και αφιερώνει τον εαυτό του στην
εκτεταμένη έρευνα για την μεσογειακή κουζίνα και τις διατροφικές συνήθειες. Η
γνωστή ρήση του Ιπποκράτη «Αφήστε την τροφή να είναι
φάρμακο και το φάρμακο σου να είναι τροφή σου» τον συνεπαίρνει. Μετά την παρακολούθηση ενός προγράμματος
κατάρτισης στην βιοδυναμική γεωργία στη Λυών, αποφασίζει να φέρει τον μικρό
παραγωγό και τον καταναλωτή που αγαπά το καλό φαγητό πιο κοντά. Πιστός στις
ελληνικές ρίζες του επισκέπτεται το Άγιο Όρος συχνά και αντλεί έμπνευση
από τη λιτότητα της Αγιορείτικης κουζίνας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου