Info: Ιτσλί κιοφτέ ( içli köfte) είναι οι θρυλικοί
πλιγουροκεφτέδες της Ανατολής που μου αρέσουν
τρελά γιατί είναι τραγανοί και ευωδιαστοί , μέχρι πρότινος τους έτρωγα στο εστιατόριο
«Ηλιοστάσιο» στο Παγωνέρι της Δράμας (μέχρι να κλείσει ) και στην Κωνσταντινούπολη
στο μικρό ταβερνείο του Μαχμούτ . Εδώ και λίγες μέρες τους βρίσκω και στο μικρό
μαγέρικο «Falafel Abu Milad» του Αιγύπτιου Ιμπραήμ στη πλατεία
Βάθης . Τους φτιάχνει μοναδικά , απ’ έξω έχουν ένα τραγανό χρυσαφένιο περίβλημά
που οφείλεται στο υπέροχο ζυμαράκι που φτιάχνει
από πλιγούρι και μπαχαρικά και μέσα η ζουμερή γέμιση με το μοσχαρίσιο κιμά , κρεμμύδι,
ξηρούς καρπούς και βότανα κάνει την διαφορά
. Η καταγωγή του içli köfte δεν είναι ξεκάθαρη , πολλές χώρες
τον διεκδικούν με πρώτη και καλύτερη την
Αρμενία , την Τουρκία που θεωρούν ότι το
Gaziantep είναι η πατρίδα του κιοφτέ, ενώ ακολουθούν τα Adana, η Urfa και το Mardin . Σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής το ονομάζουν kibbe και στη γέμιση του αντί για μοσχαρίσιο κιμά βάζουν αρνίσιο
Tips : Πλατεία Βάθης & Λιοσίων 1, Τηλ: 210 5224880
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου