Η συνταγή του chef Βενέτη Κυρλή
(Tsalapeteinos Urban Farm) ήταν άκρως δελεαστική και ιδιαίτερη . Ο τόνος που βρήκε
ήταν φρεσκότατος δεν ήθελε πολύ ψήσιμο και αποφάσισε να τον ψήσει rare , τον τοποθέτησε
στη καυτή γκριλιέρα για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά έτσι ώστε να μην
στεγνώσει και να διατηρηθεί η εσωτερική του σάρκα ζουμερή , κόκκινη και
λαχταριστή !!! Ήταν ένα εξαιρετικά απλό πιάτο, υγιεινό, ελαφρύ , με ισορροπημένες γεύσεις . O τόνος στην υφή και την εμφάνιση του θύμιζε
περισσότερο ταλιάτα μόσχου , αυτό βέβαια
δεν μείωνε σε τίποτα την απύθμενη νοστιμιά που έβγαζε !!! Το συνοδευτικό του πιάτου
ήταν η σάλτσα τσιμιτσούρι , μια νόστιμη
σάλτσα που συναντάμε σε όλες τις χώρες της Νοτίου Αμερικής , κατάγεται όμως από
την Αργεντινή και συνοδεύει τέλεια όλα τα κρεατικά και τα ψάρια. Το τσιμιτσούρι έβγαζε απίστευτες γευστικές αιχμές , μοσχοβολούσε σκόρδο, ρίγανη και φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο .
Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019
Εστιατόριο “Namaste” : Πιάτα που υπηρετούν όλες τις αισθήσεις δια χειρός Τάσου Εσιρπέογλου στον Λιμένα της Θάσου
INFO: Στην είσοδο του καινούριου λιμανιού στο Λιμένα της Θάσου και με θέα το απέραντο γαλάζιο
, ο Ντίνος και ο Θανάσης δυο νέοι άνθρωποι που υπηρετούν το χώρο της εστίασης με ιδιαίτερες
αξιώσεις , αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν το εστιατόριο
«Namaste» ανεβάζοντας ένα επίπεδο
πιο πάνω τη θαλασσινή γαστρονομία. Μέσα
στη κουζίνα βρίσκεται ένας δημιουργικός μάγειρας ο Τάσος Εσιρπέογλου που εκτιμώ απεριόριστα μια και κατά το παρελθόν
έχω εισπράξει τα γαστρονομικά του αποτυπώματα (πως μπορώ να ξεχάσω τη σούπα και
το ψητό φιλέτο οξύρρυγχου ή το τηγανητό καλκάνι
επάνω σε φωλιά τσιγαριστών χόρτων) , άλλωστε η μαγειρική του τέχνη διακρίνεται
για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ,τη
φινέτσα και την ελληνικότητα της . Το menou του «Namaste» θα σας δυσκολέψει
στην επιλογή αφού το διακρίνει μια πληθωρικότητα , ξεχωρίζουν οι θαλασσινές γεύσεις
που είναι το δυνατό χαρτί του μαγαζιού χωρίς όμως να υστερούν οι προτάσεις των
κρεατικών . Το αγαπημένο μου πιάτο είναι
το ριζότο με μελάνι σουπιάς και φλοίδες αυγοτάραχου, ένα εξαιρετικό και αιχμηρό
πιάτο που αναδεικνύει τα ελληνικά υλικά του με ένταση και πληρότητα. Ξεχώρισα τα λιόκαφτα σκουμπράκια
που κάθε μπουκιά σου προσφέρει μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, την αχνιστή
πεσκανδρίτσα με λεμόνι , κάπαρη , κρασί και κουρκουμά ένα ξεχωριστό πιάτο με γεύσεις
και αρώματα. Όμως τα αχνιστά μύδια με γλυκάνισο , σκόρδο και μουστάρδα είναι ένα
πιάτο που έχει αγαπηθεί εδώ στο «Namaste» . Μου άρεσε το φαγητό εδώ , το ποτό, η
ατμόσφαιρα, αλλά κυρίως μου άρεσαν οι άνθρωποι και η ευγένεια τους . Με τον Τάσο
Εσιρπέογλου όμως δεν έχουμε τελειώσει , δώσαμε ραντεβού τις επόμενες ημέρες για να μας φτιάξει σεβίτσε σαρδέλας και ταλιάτα τόνου με φασόλια
μαυρομάτικα, χούμους και γκρεμολάτα ένα ιταλικό κοντιμέντο που δίνει στο πιάτο αιχμή
και συμπληρώνει αρωματικά τη νοστιμιά του
. Η κάβα είναι αρκούντως ενημερωμένη με αρκετές ελληνικές ετικέτες κρασιών τα οποία
οι έλληνες δεν επιλέγουν γιατί τα θεωρούν ακριβά και στρέφονται στη φτηνή λύση
του χύμα κρασιού και του ούζου , ευτυχώς που υπάρχουν και οι τουρίστες που δείχνουν
μια σαφή προτίμηση στα εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά . Για τους μερακλήδες υπάρχει
και το τουρκικό yeni raki που είναι ιδανικό για τα θαλασσινά .
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019
Εστιατόριο «Ναν» : Ethnic κουζίνα από τους πρόσφυγες-μαγείρους της Λέσβου
Info: Το «Ναν»
είναι ένα κοινωνικό εστιατόριο – καφέ στη Μυτιλήνη που ιδρύθηκε από τέσσερις Ελληνίδες
που ασχολούνται για χρόνια με το προσφυγικό στη Λέσβο. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν στις ανάγκες πρόσβασης στην εργασία
τόσο των προσφύγων όσο και των ντόπιων. Για όσους δεν γνωρίζουν να σημειώσουμε πως
«Ναν» σημαίνει ψωμί σε πολλές γλώσσες
(ινδικά, πακιστανικά, φαρσί, κ.ά) , την κουζίνα του μαγαζιού θα την χαρακτηρίζαμε
μεσογειακή και ανατολίτικη , ενώ το φαγητό που ετοιμάζουν οι μάγειροι-πρόσφυγες γίνεται το μέσο για να αλλάξουν οι αντιλήψεις για τους
πρόσφυγες, να συνεισφέρει στην κοινωνική ένταξή τους αλλά και να υποστηρίξει
την τοπική και αλληλέγγυα οικονομία. To «Ναν»
συμμετέχει , μαζί με καμιά εκατοστή ακόμη εστιατόρια στην Ευρώπη και εκτός
αυτής, στο «Refugee Food Festival»,
που τιμά για τρίτη συνεχή χρονιά πρόσφυγες σεφ και οργανώνεται σε συνεργασία με
την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ : Τα απίθανα λαχματζούν, τα σέρτικα σουτζούκια,
τη σαλάτα χούμους , τις τορτίγιες με ανάμικτο κιμά μοσχάρι- αρνί και
μυρωδικά, την σαλάτα ταμπουλέ , το σουβλάκι κοτόπουλο ασιατικό με χειροποίητες
τηγανιτές πατάτες.
TIPS : Το «Ναν»
είναι στην οδό Κομνηνάκη στη πόλη της Μυτιλήνης και είναι ανοικτά
Τρίτη με Σάββατο 11.00 με 01.00, Κουζίνα 13.30 με 23.30, Κυριακή μέχρι
τις 17.00/ Δευτέρα κλειστά. Τηλ. 2251020250