Το
Katino meze (Катино Мезе) είναι ένα τυπικό βουλγάρικο
πιάτο που συνήθως το σερβίρουν οι γείτονες μας ως ορεκτικό. Μόνο ορεκτικό δεν θα το έλεγα , είναι ένα πιάτο πλήρες, νόστιμο , πικάντικο και
πολύ θερμιδοφόρο . Αποτελείται από μικρά
κομμάτια χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος που τηγανίζονται σε λάδι με πράσα, πατάτες
, πιπεριές ,κρεμμύδια και μπαχαρικά . Όλα αυτά τα υλικά στη συνέχεια ψήνονται σε πήλινο σκεύος στο φούρνο με μανιτάρια και λευκό κρασί . Στο τέλος καρυκεύουν το φαγητό με άφθονο μαϊντανό . Δεν υπάρχει ταβέρνα στη Βουλγαρία
που να μην έχει στο μενού της το κατίνο
μεζέ , βέβαια σε κάθε περιοχή της γείτονος θα βρείτε και μια διαφορετική εκδοχή
αυτού του πιάτου .Το χειμώνα το συνοδεύουν με κόκκινο κρασί και το καλοκαίρι με
λευκό . Δοκιμάσαμε το πιάτο στο bistro
“Melnik”
στην ομώνυμη πόλη της Βουλγαρίας .
Μέλνικ : Τα Μετέωρα της Βουλγαρίας
Το
Μελένικο (Μέλνικ) είναι η μικρότερη αλλά ίσως η πιο γραφική πόλη της Βουλγαρίας
σε απόσταση 20 χιλμ. από τα ελληνικά σύνορα του Προμαχώνα Σερρών . Οι φυσικές
πυραμίδες (γιγάντιοι λόφοι από ασβεστολιθικά πετρώματα ) που περικλείουν το
Μέλνικ αποτελούν ένα σπάνιο φυσικό
φαινόμενο, με αποτέλεσμα να έλκουν φυσιολάτρες από όλο τον κόσμο. Η οικονομική
και κατ’ επέκταση κοινωνική και πολιτιστική ακμή του Μελένικου οφειλόταν κυρίως
στην εμπορία των κρασιών. Εδώ
φτιάχνεται το
καλύτερο κρασί της Βουλγαρίας , κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες οινόφιλους οι
οποίοι απολαμβάνουν το εξαίρετο ξηρό κόκκινο κρασί και ξεναγούνται στα κελάρια
της περιοχής . Το Μελένοικο με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου παραχωρήθηκε στη Βουλγαρία
και οι Έλληνες κάτοικοι του εγκαταστάθηκαν στο νομό Σερρών .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου