Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Γύρος με ιστορία από τον Σπύρο Μπασδάνη

Το πράγμα φαίνεται απλό. Αλλά ωστόσο δεν είναι , μιλάμε για τον υπέροχο γύρο του Σπύρου Μπασδάνη στο ψητοπωλείο του επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου . Πίσω από αυτόν τον επώνυμο γύρο χτίζεται μια ολόκληρη ιστορία η οποία μετράει πολλά χρονιά ζωής , δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα αλλά σίγουρα ξεκινάει κάπου στην δεκαετία του ’50 όταν ο προκάτοχος του Σπύρου ο Σάββας Ιωαννίδης αποφασίζει να στήσει το πρώτο του μαγαζί με τον χειροποίητο γύρο που παρασκευάζει , τυποποιεί και ψήνει ο ίδιος . Αντί για την τυπική ηλεκτρική αντίσταση η γυριέρα του περιείχε δυο μεταλλικά χωρίσματα γεμισμένα με κάρβουνο , για να δίνει έξτρα νοστιμιά στο γύρο . Τη συνταγή του Σάββα Ιωαννίδη «κληρονόμησε»  ο Σπύρος Μπασδάνης όταν αποφάσισε να αγοράσει την επιχείρηση του κ Ιωαννίδη λόγω συνταξιοδότησης . Τότε ο ηλικιωμένος μάστορας πήρε κοντά του τον Σπύρο , του έμαθε να επιλέγει την καλύτερη ποιότητα χοιρινού για την παρασκευή του γύρου , να τον κάνει ο ίδιος χειροποίητα , να τον μπολιάζει με την ιδιαίτερη μαρινάδα η οποία είναι απαραίτητη για την νοστιμιά του  και τέλος  να τον αφήνει να ξεκουραστεί για να πάρει τις γεύσεις και τα αρώματα από όσα του πρόσθεσε . Οι συνταγές αυτές με τις οποίες μπολιάζει το φρέσκο κρέας είναι μυστικές , δεν τις ξέρει κανείς άλλος και είναι ακριβώς αυτό που εξηγεί την επιτυχία του γύρου .Τι ακριβώς βάζει ο Σπύρος για να γίνει αυτός ο γύρος τόσο νόστιμος καθώς ψήνεται δεν είναι γνωστό , δεν θα το μάθει κανείς γιατί το κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό , σίγουρα είναι η μαρινάδα που φτιάχνει με λαχανικά και ελάχιστα μπαχαρικά και μυρωδικά από το εργαστήρι της φύσης . Έτσι το αποτέλεσμα ενθουσιάζει τον κόσμο και ο γύρος του είναι φημισμένος όχι μόνο στην Καβάλα  αλλά και σε όλους τους γειτονικούς νομούς .Τον γύρο του ο Σπύρος τον καταψύχει σε έτοιμες ψημένες μερίδες και τον στέλνει στην Αθήνα και σε πολλούς Έλληνες που ζουν στην Αγγλία ,την Ολλανδία και τη Γερμανία .

Με δυο λόγια : Ο γύρος του Σπύρου είναι μια γευστική μελωδία , ομοιόμορφα ψημένος , στο εσωτερικό του ζουμερός και εύχυμος , ενώ εξωτερικά η κρουστή του σάρκα είναι καλοψημένη και τραγανή .

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου