Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2025

Το νοστιμότερο Θασίτικο σαραγλί το φτιάχνει η «χρυσοχέρα» κ Ειρήνη Κλήμη στο καφενείο «Εθνικόν» (του Τσίκνα) στο Θεολόγο

  Το σαραγλί Θάσου (σαραγλιά στη θασίτικη ντοπιολαλιά) μου αρέσει πολύ γιατί είναι ένα από τα νοστιμότερα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά της περιοχής μας που έχω δοκιμάσει ποτέ. Είναι το γλυκό της Θάσου το οποίο αγαπούν όλοι στο νησί αλλά μόνο μια η κ Ειρήνη Κλήμη ξέρει να το φτιάχνει μαστορικά. Αφού πρώτα βουτυρώσει το ταψί, στρώνει τα παραδοσιακά χειροποίητα φύλλα που έχει ετοιμάσει και τα «σουρώνει» σαν να είναι πλισέ . Τα ραντίζει στη συνέχεια με  ελαιόλαδο  και τα βάζει να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για ένα μισάωρο μέχρι να ροδίσουν . Στο τέλος τα περιχύνει με ζεστό σιρόπι και τα πασπαλίζει με καρυδόψιχα, κανέλλα και γαρύφαλλο . Το τραγανό και ροδαλό φύλλο σε συνδυασμό με τις αρωματικές εντάσεις της κανέλας , του γαρίφαλου και τα θρεπτικά συστατικά της καρυδόψιχας θα κάνουν τους σιελογόνους αδένες σας να παραληρούν από ικανοποίηση. Τα εξαίσια σαραγλιά της χρυσοχέρας κ Ειρήνης Κλήμη θα τα βρείτε στο καφενείο «Εθνικόν» (του Τσίκνα)  στο Θεολόγο την παλιά πρωτεύουσα του νησιού.

Info : Καφενείο του Τσίκνα στον Θεολόγο, τηλ: 2593031202 , ανοιχτά κάθε μέρα από τις 9:00π.μ.11:00μ.μ.

 




 


Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2025

Πλάτανος-Σάμου : To εστιατόριο «Ορίζοντας» φτιάχνει gourmeδιες της ελληνικής κουζίνας σ’ ένα χωριό 340 κατοίκων!!!

Ο Πλάτανος είναι ένα χωριουδάκι σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του όρους Άμπελος (ή Καρβούνης για τος ντόπιους) σε υψόμετρο 550 μέτρων, με μια εξαιρετική πανοραμική θέα του νησιού ενώ στον ορίζοντα διακρίνονται η Ικαρία , η Πάτμος και οι Φούρνοι .Το χωριό όμως είναι ξακουστό και για το αναζωογονητικό νερό του , αυτό μαρτυρά η δημόσια βρύση του 17ου αιώνα που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία. Εδώ λοιπόν σε αυτό το χωριό μινιατούρα των 340 κατοίκων μεγαλουργούν γευστικά τρεις νέοι άνθρωποι ο  Άγγελος και  ο Βασίλης Σκουρφούντας και η Κατερίνα Χρήστου με το εστιατόριο τους «Ορίζοντας». Αξιοποιώντας τις καλές πρώτες ύλες από το μποστάνι τους αλλά και από μικρούς παραγωγούς του νησιού προσφέρουν μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα για φίλημα!!! Οι δημιουργίες τους σε ηλεκτρίζουν με την αληθινή νοστιμιά τους και την γευστική αρμονία τους , έτσι το εστιατόριο κατάφερε να εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό του νησιού. Από τα best-seller της κουζίνας που θα σας αποζημιώσουν είναι ο κόκορας με νιόκι πατάτας , μικρά καραμελωμένα κρεμμυδάκια και σάλτσα από λιαστό κρασί Σάμου που ξεχείλιζε από νοστιμιά!!! , το ριζότο με γαρίδες μέσα σε ζωμό bisque και κονφί λεμόνι ξεχώριζε μέσα στην δωρικότητα του , το αρνάκι κότσι με πουρέ μελιτζάνας, αρωματικό σιτάρι και σάλτσα από σαμιώτικο πετμέζι μας έτερψε τα μέγιστα , αλλά και η καραμελωμένη παντσέτα με αρωματικά βότανα, μέλι, πουρέ γλυκοπατάτας, πίκλες καρότου και τζίντζερ είχε μια ντελικάτη λιπαρότητα, μελωμένη υφή και διακριτικά αρώματα. Η μελιτζάνα με ψητό κρεμμύδι , ξύδι βαλσάμικο, πιπεριά φλωρίνης, ντοματίνια, σκόρδο , δενδρολίβανο και κατίκι Δομοκού «γλέντησε» τους γευστικούς μας κάλυκες !!! Τα κρέατα και τα θαλασσινά είναι πάντα περί οπής και ανάλογα με την εποχή  διαμορφώνουν το μενού του εστιατορίου . Ασφαλώς και θα συνοδέψετε το γεύμα  σας με Σαμιώτικο κρασί , ο sommelier  Άγγελος Σκουρφούντας οργάνωσε την οινική λίστα σύμφωνα με τις γηγενείς ποικιλίες του σαμιακού αμπελώνα. Το service διακρίνει η ευγένεια και ο επαγγελματισμός.

Tips : Κρίνεται απαραίτητο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να κάνετε κράτηση για τραπέζι στο τηλέφωνο 2273039457.