Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μόναχο : Το αυτοκρατορικό ζυθοποιείο Hofbrauhaus

Κατ’ αρχάς : Κανένα ταξίδι στο Μόναχο δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς να επισκεφθείτε το Hofbräuhaus . Η πιο διάσημη μπυραρία στον κόσμο και η μεγαλύτερη στο Μόναχο, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5.000 γλεντζέδες!!! Πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Marienplatz, βρίσκεται το αυτοκρατορικό ζυθοποιείο Hofbrauhaus. Η ίδρυση του οφείλεται στον αυτοκράτορα Γουλιέλμο V, ο οποίος διέκρινε την ανάγκη να σταματήσει η εισαγωγή μπύρας από ξένα κράτη, η οποία συνεπαγόταν και υψηλό κόστος, και έτσι διέταξε την ίδρυση ενός επίσημου ζυθοποιείου, το οποίο θα προμήθευε την αυτοκρατορική αυλή, αλλά αργότερα και το λαό της Βαυαρίας. Από τα έσοδα αυτού, χρηματοδοτήθηκε σε πολύ μεγάλο μέρος και ο Τριακονταετής πόλεμος. Σήμερα  πολλές χιλιάδες επισκέπτες περνούν το κατώφλι του Hofbrauhaus κάθε χρόνο. Κατά καιρούς η μπυραρία έχει φιλοξενήσει θρυλικές προσωπικότητες όπως ο Μότσαρτ, ο Λένιν, ο Λούις Άρμστρονγκ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ , ο Τζον Φ. Κένεντι και ο Τζορτζ Χ. Β. Μπους. Ένας διαβόητος επισκέπτης του Hofbräuhaus ήταν και ο Αδόλφος Χίτλερ που διεξήγαγε εδώ την πρώτη συνάντηση των εθνικοσοσιαλιστών τον Φεβρουάριο του 1920.

Τι να δοκιμάσετε : Ξεκινήστε με το βαυαρικό γεύμα των πρωταθλητών Weisswurst (λευκό λουκάνικο), senf (μουστάρδα), brezn (μαλακό κουλουράκι) και weissbier .  Μπορείτε όμως να κρατήσετε το μεγάλο κουλουράκι σας για αργότερα για ένα ελαφρύ «σνακ» με τυρί obatzda , ένα μαλακό τυρί όπως το γαλλικό Camembert , που περιέχει λίγη μπύρα μαζί με πάπρικα και σκόρδο. Μπορείτε να επιλέξετε ένα χορταστικό γεύμα με schweinshaxe (ψητό χοιρινό κότσι), knödel (ζυμαρικά) και ξινό λάχανο . Οι μπύρες σερβίρονται σε μεγάλα γυάλινα μπουκάλια του ενός λίτρου

  











Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Η αγαπημένη μου Σαντορίνη !!!

Όσοι αγάπησαν τη Σαντορίνη, την αγάπησαν για πάντα. Θες γιατί είναι προϊόν της καταστροφικής μανίας της φύσης, θες λόγω της άγριας και μοναδικής ομορφιάς της , θες λόγω των γραφικών παραδοσιακών οικισμών της και της έντονα κοσμοπολίτικης ζωής της, το νησί φιγουράρει στην κορυφή ως μια πολύ ξεχωριστή επιλογή για διακοπές. Η λευκή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα γραφικά χωριά με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τις μικρές πλατείες και τις εκκλησίες τους από τη μία και η θέα προς τη... σκουρόχρωμη παρουσία του ηφαιστείου στη Νέα Καμένη, οι παραδοσιακές κάναβες, άμεσα συνδεδεμένες με τη μακραίωνη παράδοση της παραγωγής του περίφημου σαντορινιού κρασιού και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στα Φηρά από την άλλη συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο ονειρικό σκηνικό. Αυτή είναι η Σαντορίνη της καρδιάς μου , ήταν καλοκαίρι του 1981 όταν με μάγεψε ……για πρώτη φορά , από τότε μέχρι σήμερα την έχω επισκεφτεί αμέτρητες φορές , θαρρώ πως έχω χάσει τον λογαριασμό πάντως είναι διψήφιος ο αριθμός !!!!









                                  ΓΕΥΣΕΙΣ   ΤΟΥ    ΝΗΣΙΟΥ

             {Η ταβέρνα  του «Καπετάν Λοΐζου» στο Μονόλιθο} 


Θα ήταν μεγάλη παράληψη να βρεθείτε στη Σαντορίνη  και να μην δοκιμάσετε μερικά  από τα παραδοσιακά  πιάτα του νησιού  όπως η φάβα, οι ντοματοκεφτέδες,  και ο μουσακάς( όπως τον φτιάχνουν στη Σαντορίνη). Ψάχνοντας λοιπόν  το κατάλληλο μέρος για να «τιμήσουμε» την θηραϊκή κουζίνα φτάσαμε στο χωριό Μονόλιθος  8 χιλιόμετρα  ανατολικά των Φηρών. Εκεί  απέναντι από την όμορφη παραλία του χωριού  βρίσκεται η ταβέρνα του «Καπετάν Λοΐζου» ( Τηλ : 22860-31063)  , σερβίρει  φρέσκα ψάρια  από τα δυο του  καΐκια  και νοστιμότατα μαγειρευτά .Δοκιμάσαμε τον μουσακά που οι ντόπιοι τον φτιάχνουν με τη λευκή μελιτζάνα Σαντορίνης , τους μοναδικούς ντοματοκεφτέδες  (στο νησί τους απολαμβάνουν και την Μεγάλη Εβδομάδα γιατί είναι και νηστίσιμοι), και για να μην  φανεί το τραπέζι μας φτωχό σε γεύσεις παραγγείλαμε ύστερα από προτροπή του σερβιτόρου  το ψάρι  φέτα στο   φούρνο ( απο φιλέτο ξιφία ) . Όταν ολοκληρώσαμε το γεύμα  μας προσέφεραν το παραδοσιακό κέρασμα του μαγαζιού γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού καρότο .