Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Μεξικάνικη κουζίνα : Δοκιμάζουμε …..Fajitas



Το Μεξικό είναι πολύ γνωστό εκτός των άλλων και για την πολύ καυτερή κουζίνα του . Ένα  από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά αυτής της χώρας  είναι τα φαχίτας , ένα  φαγητό αυτοσχεδιασμού  αφού ο καθένας μπορεί να πειραματιστεί και να φτιάξει το δικό του με τα  υλικά που θέλει . Είναι χορταστικά και νοστιμότατα , η πρώτη υλη παρασκευής  τους είναι συνήθως το μοσχαρίσιο κρέας το κοτόπουλο και το χοιρινό , χωρίς βέβαια να αποκλείουμε τα θαλασσινά . Σερβίρονται  και σε μερίδα  αλλά πιο δημοφιλές είναι τυλιχτό σε  τορτίγια ένα είδος μεξικάνικης πίτας από σιτάρι ή καλαμπόκι ,  όπου προσθέτουν  τα πιο πικάντικα υλικά που έχουν  πάπρικα  και πιπεριά τσίλι . Δοκίμασα Fajitas σε ένα ξεχωριστό  μεξικάνικο εστιατόριο  στο Freiburg  της Γερμανίας , επέλεξα τρεις συγκεκριμένες γεύσεις από το μενού  , μου άρεσαν  πολύ και ήταν όπως τις ήθελα juicy and spicy !!!  Ξεκίνησα με ένα  Fajitas Yucatecas (φαχίτας γιουκατέκας) αρκετά θερμοδοφόρο αλλά πολύ νόστιμο , ψητό χοιρινό φιλέτο κομμένο σε λωρίδες , που στο σερβίρουν σε ένα τηγάνι με σοταρισμένα κρεμμύδια, μανιτάρια, πιπεριές , ντομάτες και γκουακαμόλε ένα νοστιμότατο ντιπ που δίνει έξτρα νοστιμιά . Συνέχισα με Fajitas de Camarones  η  θαλασσινή νότα  των φαχίτας , περιέχει μεγάλες γαρίδες, κρεμμύδι, πιπεριά , ντομάτα και κολοκυθάκια . Σερβίρεται με ρύζι, αλάτι και γκουακαμόλε . Και ολοκλήρωσα το….. κακό  με Fajitas de pollo ένα  πολύχρωμο και πικάντικο πιάτο που περιλαμβάνει φιλετάκια κοτόπουλου, πολύχρωμες πιπεριές και κρεμμύδια σε σάλτσα φαχίτας. Σερβίρεται με πιτούλες τορτίγιας, μεξικάνικο ρύζι, μαρούλι, τυρί τσένταρ, γουακαμόλε, γλυκόξινη κρέμα, μεξικάνικα φασόλια και τσίλι .


 












Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Μόλυβος : Το «Χταπόδι» αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας

  Μήθυμνα ή Μόλυβος  όπως κι αν τον αποκαλέσετε είναι ένας ονειρικός προορισμός , τον αγάπησα και τον έκλεισα για πάντα στη καρδιά  μου, έζησα εδώ ένα χρόνο μαζί με τη σύζυγο  μου που διορίστηκε  ως αναπληρώτρια - εκπαιδευτικός . Απαράμιλλη η φυσική ομορφιά του και η μοναδική αρχιτεκτονική του . Όλα τα παραδοσιακά σπίτια του Μολύβου σε συνδυασμό με το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο που δεσπόζει στην περιοχή, δημιουργούν ένα γραφικό και ρομαντικό περιβάλλον. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα μονοπάτια που οδηγούν στις παλιές γειτονιές, οι εκκλησίες και οι μαγευτικές ακρογιαλιές ολοκληρώνουν τη παραμυθένια ομορφιά του . Εδώ συνάντησα τον μεγάλο Βρετανό ηθοποιό Peter  O'Toole πριν από αρκετά χρόνια να απολαμβάνει τις ομορφιές του τόπου. Σε αυτό το  μαγευτικό περιβάλλον , κάτω από την υπέροχη θέα του κάστρου των Γατελούζων και δίπλα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας βρίσκεται το γευστικό σημείο αναφοράς του Μολύβου το εστιατόριο  «Χταπόδι» που λειτουργεί από το 1978 η οικογένεια του Τζάννου Βαμβούκου. Θα απολαύστε μοναδικούς θαλασσινούς μεζέδες, ψάρια της ημέρας από τα καΐκια των ντόπιων , αλλά και καλοφτιαγμένα μαγειρευτά φαγητά της Λεσβιακής κουζίνας . Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το ξιδάτο χταπόδι, καλαμάρι φρέσκο τηγανητό, παπαλίνες , αμπελοφάσουλα σαλάτα και λακέρδα. Η κάβα των κρασιών είναι μερικώς ενημερωμένη ενώ διατίθενται όλες οι ετικέτες από τα ντόπια ούζα του νησιού που είναι πολλά και ποιοτικά.  

 
Info :  «Το χταπόδι» , Μόλυβος , τηλ: 22530-71317 , 6944693246

 







 







Traveling with taste as our guide -We drink beers and try tapas in Barcelona (Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Πίνουμε μπύρες και δοκιμάζουμε tapas στη Βαρκελώνη )


Αυτό που εντυπωσιάζει τους περισσότερους ταξιδιώτες που  επισκέπτονται την Καταλονία και δοκιμάζουν την κουζίνα της , είναι η απέραντη ποικιλία των μεζέδων, τα περίφημα tapas . Τι είναι τα τάπας ;  είναι μικρά πιάτα φαγητού που σερβίρονται ως ελαφριά σνακ κατά τη διάρκεια του διαλλείματος ή ως ορεκτικά πριν από το κυρίως πιάτο. Τα εστιατόρια τάπας είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Ισπανία επειδή προσφέρουν αυτήν την ξεχωριστή γευστική εμπειρία στους επισκέπτες , οι οποίοι μπορούν να τσιμπήσουν πολλά είδη μεζέδων χωρίς να χορτάσουν !!!      Ρώτησα τον σερβιτόρο από το tapas bar που είχαμε καθίσει να μου πει τι ξέρει για την ιστορία τους . Αναφέρθηκε στον βασιλιά Αλφόνσο Χ της Καστίλλης που αρρώστησε κάποτε. Ανάρρωνε λοιπόν πίνοντας κρασί και τρώγοντας τάπας μεταξύ των γευμάτων. Όταν συνήλθε, διέταξε πως από εδώ και πέρα όταν  τα πανδοχεία της περιοχής θα σερβίρουν κρασί θα πρέπει να το συνοδεύουν με τάπας . Τα tapas λοιπόν (που τα τίμησα δεόντως και τις δυο φορές που επισκέφτηκα τη Βαρκελώνη ) δεν είναι απλά ορεκτικά, είναι ουσιαστικά μια ιεροτελεστία για  αυτόν που τα δοκιμάζει με τη συνοδεία μιας κρύας  ισπανικής μπύρας , ξεχώρισα τρεις από αυτές , τις καλύτερες κατά τη ταπεινή μου γνώμη και σας τις παρουσιάζω την Estrella Damm  , την Moritz και την  Sun Miguel  Η Moritz είναι μια ελαφριά και γλυκόπιοτη  μπύρα , αξίζει το κόπο όταν φτάσετε στη Βαρκελώνη  να επισκεφτείτε τη  Fabrica Moritz  όπου στεγάζεται το παλιό ζυθοποιείο ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να γευματίσετε πίνοντας τις μπύρες σας  . Η San Miguel  είναι μια καλοκαιρινή Light μπύρα με απαλό χρυσό χρώμα ,  αρώματα  βύνης και μια φρουτώδη  αίσθηση . Όσο για την  Estrella Damm δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως είναι η  αγαπημένη μπύρα της Βαρκελώνης. Είναι μια premium lager με αρκετά δροσιστική γεύση που εκφράζει όλα τα στοιχεία που αντιπροσωπεύει η Βαρκελώνη: το πάθος, το στυλ, την τέχνη και την κουλτούρα. H επίγευση της μας κρατά συντροφιά για μεγάλο διάστημα.