Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Ταξιδεύουμε με οδηγό τη γεύση : Στο νησί του Ιπποκράτη τη Κω !!!!


Η  Κως είναι ένας απίθανος  ταξιδιωτικός προορισμός  γεμάτος ιστορία , φυσικό κάλος και  απέραντες αμμουδερές παραλίες .  Το νησί, όπου γεννήθηκε ο Ιπποκράτης ο σημαντικότερος γιατρός της αρχαίας Ελλάδας, προσελκύει το καλοκαίρι χιλιάδες  επισκέπτες . Στη  Κω θα συναντήσετε τοπία  απαράμιλλου φυσικού κάλους  και ιστορικά αξιοθέατα από διαφορετικές περιόδους και εποχές , αρχαιοελληνικά, ενετικά, οθωμανικά που συνυπάρχουν όμως αρμονικά. Ένα από τα αδιαμφισβήτητα πολιτιστικά χαρακτηριστικά  αυτού του τόπου είναι η γαστρονομία του. Αν και το νησί κοσμοπολίτικο  έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την παράδοση στην κουζίνα του .  Πολλές είναι οι νοστιμιές που μπορείτε να απολαύσετε στην τοπική κουζίνα της Κω , εμείς όμως θα μνημονεύσουμε τις πιο σημαντικές . Από τα παραδοσιακά εδέσματα ξεχωρίζουν τα πιτταρίδια (λαζάνια σε ζωμό κρέατος) , το κρασότυρι ένα σπουδαίο κατσικίσιο τυρί που τοποθετείται για την διατήρησή του στη λάσπη του κρασιού και παίρνει εξωτερικά ένα κόκκινο χρώμα με μια ιδιαίτερη απαλή πικάντικη γεύση.  Θα κλείσω με  τα  κατιμέρια που είναι ένα είδος στριφτής πίτας με μυτζήθρα, μέλι και κανέλα , και τα νοστιμότατα ξεροτήγανα  που συναγωνίζονται στη γεύση τα κρητικά . Το πιο διάσημο γλυκό του νησιού είναι το ντοματάκι  αυτή η μακρόστενη μικρή  ντομάτα (κατά τους ντόπιους «λαϊνάτη», για τους υπόλοιπους γνωστή και ως pomodoro)  που μετατρέπεται στα χέρια των ντόπιων νοικοκυρών σε ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού . Τα εστιατόρια  και οι ταβέρνες  του  νησιού  είναι αμέτρητες θα πρέπει ωστόσο να αποφύγετε τα τουριστικά μέρη όπου το φαγητό είναι υπερτιμημένο  και να επισκεφτείτε δυο  τοποθεσίες που θα σας προτείνουμε και θα σας αποζημιώσουν με την  ομορφιά τους  και  το ποιοτικό φαγητό τους . Η μια είναι η ορεινή Ζια που φημίζεται για τις ταβέρνες της , εδώ όμως θα απολαύσεται  και το ηλιοβασίλεμα ατενίζοντας την Κάλυμνο την Ψέριμο και τα παράλια της Τουρκίας . Και η άλλη είναι το Μαστιχάρι το δεύτερο λιμάνι του νησιού , ένα ήσυχο ψαροχώρι με όμορφες παραλίες και υπέροχες  ψαροταβέρνες . 
 
 























Οινοποιία Νάκου : Δοκιμάζουμε το διάσημο λιαστό κρασί της Σιάτιστας !!!!

Το οινοποιείο Νάκος βρίσκεται στην περιοχή Μπάρα Σιάτιστας στη Δυτική Μακεδονία . Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περιοχή αυτή ,γιατί εδώ καλλιεργείται το μοσχόμαυρο σταφύλι που μαζί με το ξινόμαυρο αποτελούν την βάση του πιο φημισμένου κρασιού της Σιάτιστας, του γλυκού λιαστού. Ονομάζεται λιαστό γιατί μετά τον τρύγο παίρνουν τα σταφύλια και τα απλώνουν επάνω στη λιάστρα σε μέρος σκιερό και ευάερο για 40 ήμερες περίπου και μετά τα πατάνε με το χέρι μέσα σε μια ξύλινη σκαφίδα . Αφού στραγγιστεί σταγόνα -σταγόνα το μεταφέρουν στο βαρέλι για να ….. βράσει. Στην Σιάτιστα λένε πως το Λιαστό μπορεί να αρχίσει να καταναλώνεται μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια . Είναι ένα ιδιαίτερο κρασί με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, κανέλας και άλλων γλυκών μπαχαρικών . Το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με την παλαίωση του , όταν είναι ακόμη φρέσκο έχει ανοιχτό πορτοκαλί – κόκκινο χρώμα , ενώ όταν παλαιώσει παίρνει καφετίζουσα απόχρωση . Στο Λιαστό επίσης αποδίδονται και θεραπευτικές ιδιότητες , γι’ αυτό και κάποτε οι γιατροί της Σιάτιστας μαζί με την συνταγογράφηση συνέστηναν και ένα ποτηράκι λιαστό κρασί . Το κρασί σερβίρεται στους 8 -10 βαθμούς Κελσίου , ενώ συνοδεύει αρμονικά διάφορα επιδόρπια και γλυκίσματα .

 




Ξηροπόταμος-Δράμας : Δοκιμάζουμε το πρώτο premium Ελληνικό gin απο τον Δημήτρη Χαρίκο



Ο Δραμινός Δημήτρης Χαρίσκος είναι ο πρώτος Έλληνας παραγωγός –αποσταγματοποιός που δημιούργησε ελληνικό Gin , το ονόμασε « Dry River » και κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στην αγορά σε μια κομψή μαύρη φιάλη . Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή του αλκοολούχου ποτού είναι δέκα είδη άγριων βοτάνων τα όποια συλλέγονται από τα βουνά της Δράμας , ανάμεσα στα οποία κυρίαρχη θέση κατέχει ο άρκευθος που ξεχωρίζει για την γλυκόπικρη γεύση και το ευχάριστο πικάντικο άρωμα του και ο κόλιανδρος . Με αυτές τις πρώτες ύλες στη διάθεση του, την επιτυχημένα πολύχρονη εμπειρία του ως χημικός ,φωτιά στη καρδιά και μια θάλασσα στο μυαλό, ο Δημήτρης Χαρίσκος σαλπάρει για το ταξίδι …. στην ανάπτυξη νέων αποσταγμάτων. Αφού ζυμωθούν τα βότανα με την αιθυλική αλκοόλη στη συνέχεια αποστάζονται στον ειδικό αποστακτήρα . Θα παραμείνουν για 3 μήνες στις δεξαμενές για να αναδείξουν τα πλούσια αρώματα τους και μετά θα ακολουθήσει η εμφιάλωση τους . Όταν δοκιμάσετε το « Dry River » του Δημήτρη Χαρίσκου θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα , μοναδική φινέτσα και στρογγυλάδα, αλλά και πλούσια αρώματα κάνουν το ποτό να ξεχωρίζει . Σίγουρα θα γίνει το απαραίτητο συνοδευτικό σας για όλη τη περίοδο του καλοκαιριού . Εξάλλου αν ανατρέξουμε ιστορικά μερικές δεκαετίες πίσω θα διαπιστώσουμε πως ο Τενεσί Ουίλιαμς, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ , ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ δεν πήγαιναν πουθενά χωρίς το τζιν τους !!! Το φετινό καλοκαίρι θα έχει τη γεύση του « Dry River » ….by Dimitris hariskos
 









 


 

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Διαλεκτό-Νέστου : Επίσκεψη και γευσιγνωσία στο «Κελάρι Διαλεκτό»



INFO : O πατέρας του Γιάννη Αποστολίδη  φύτεψε τους πρώτους αμπελώνες  στους πρόποδες του Μακεδονικού όρους Λεκάνη , στα σύνορα του ποταμού Νέστου με τη Θρακική  γη ,  στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 . Κατάφερε γρήγορα να μεταδώσει την αγάπη του για το κρασί στο γιο του ο οποίος συνέχισε να ασχολείται συστηματικά  με την αμπελοκαλλιέργεια, και το 2000 κατάφερε να ανανεώσει τους ιδιόκτητους αμπελώνες, με νέες γαλλικές ποικιλίες Syrah, Merlot και Chardonnay. Οι διαλεκτοί βιολογικοί αμπελώνες της οικογένειας Αποστολίδη το 2010 μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο και εμπλουτίστηκαν με καινούργιες  ελληνικές και ξένες ποικιλίες (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Sauvignon blanc). Σήμερα καλύπτουν έκταση εκατό  στρεμμάτων, σε μια χαρισματική περιοχή με αργιλοπηλώδες έδαφος και ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα. Το Κελάρι Διαλεκτό δημιουργήθηκε το 2007 στο  ομώνυμο γραφικό πετρόκτιστο  χωριό του  νομού Καβάλας  και διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, πνευματικό πιεστήριο, ανοξείδωτες δεξαμενές και αυτόματη γραμμή εμφιάλωσης.  Λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης βρίσκεται το πέτρινο κελάρι, όπου ωριμάζουν και παλαιώνουν τα κρασιά μέσα σε δρύινα βαρέλια σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Στο χώρο αποθήκευσης τα εμφιαλωμένα κρασιά ξεκουράζονται σε ιδανικές συνθήκες. 

               ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ 

 





«Syrah» : Ερυθρός ξηρός οίνος από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας . Εντυπωσιάζει το πορφυρό χρώμα του  με τις  ιώδεις ανταύγειες, και τα υπέροχα άρωμα κόκκινων φρούτων, μαύρου πιπεριού, βιολέτας, κέδρου και βανίλιας. Ωρίμασε για δώδεκα μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια από το δάσος Allier.


 «Μεγάλη Γη»: Λευκός ξηρός οίνος από Μαλαγουζιά (αυτή είναι η αγαπημένη  μου ποικιλία) . Ένα ευχάριστο, δροσερό κρασί με ισορροπημένη οξύτητα , που διαθέτει σε έντονο βαθμό τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του . 

« Merlot » : Ερυθρός ξηρός οίνος με έντονο κόκκινο χρώμα, αρώματα κερασιού, φράουλας, δαμάσκηνου, μπαχαρικών και ινδικής καρύδας   Στη γεύση ισορροπημένο μεταξύ των ταννινών και της λιπαρότητας.  Γεμάτο κρασί με ευχάριστη επίγευση.


«Κόκκινα χώματα» : Ένα νεαρό κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο, με βαθύ λαμπερό κόκκινο χρώμα, εκρηκτικά αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, μέτρια οξύτητα και με μαλακές τανίνες, λόγω της προσεκτικής οινοποίησης που εφαρμόστηκε. Ένα μοντέρνο κρασί, δροσερό, που πίνεται και σε χαμηλή θερμοκρασία για το καλοκαίρι.


«Rose  Syrah» : Όμορφο τριανταφυλλί χρώμα από ένα εκπληκτικό ροζέ κρασί με αρώματα  κόκκινων φρούτων, καραμέλας και βανίλιας. Ωραία ισορροπία ανάμεσα στη γλυκύτητα και την οξύτητα. Ευχάριστη φρουτώδης επίγευση.

«Βασιλική πορφύρα» (Syrah) : Ημίγλυκος ερυθρός οίνος  με  έντονο πορφυρό χρώμα και με τα αρώματα των κόκκινων φρούτων και μαρμελάδας να κυριαρχούν. Ευχάριστη γλυκόπιοτη γεύση και μακρά επίγευση.

TIP: Στο οινοποιείο «ΚΕΛΑΡΙ ΔΙΑΛΕΚΤΟ»  λειτουργεί κατάστημα πώλησης κρασιών και είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :  Ιωάννης  Αποστολίδης – Βάσω  Τουρουνίδου , τηλ : 2591052117 , e-mail: kelarid@otenet.gr