Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017
Το πρώτο premium ελληνικό Gin by Dimitris Chariskos μας έρχεται από τον Ξηροπόταμο της Δράμας
☛ Ο Δραμινός Δημήτρης Χαρίσκος
είναι ο πρώτος Έλληνας παραγωγός –αποσταγματοποιός που δημιούργησε το πρώτο premium ελληνικό Gin , το ονόμασε « Dry
River » και
κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στην αγορά σε μια κομψή μαύρη φιάλη . Οι πρώτες
ύλες για την παρασκευή του αλκοολούχου ποτού είναι δέκα είδη άγριων βοτάνων τα
όποια συλλέγονται από τα βουνά της Δράμας , ανάμεσα στα οποία κυρίαρχη θέση
κατέχει ο άρκευθος που ξεχωρίζει για την γλυκόπικρη γεύση και το ευχάριστο
πικάντικο άρωμα του και ο κόλιανδρος . Με αυτές τις πρώτες ύλες στη διάθεση
του, την επιτυχημένα πολύχρονη εμπειρία του ως χημικός ,φωτιά στη καρδιά και
μια θάλασσα στο μυαλό, ο Δημήτρης Χαρίσκος σαλπάρει για το ταξίδι …. στην
ανάπτυξη νέων αποσταγμάτων. Αφού ζυμωθούν τα βότανα με την αιθυλική αλκοόλη στη
συνέχεια αποστάζονται στον ειδικό αποστακτήρα . Θα παραμείνουν για 3 μήνες στις
δεξαμενές για να αναδείξουν τα πλούσια αρώματα τους και μετά θα ακολουθήσει η
εμφιάλωση τους . Όταν δοκιμάσετε το « Dry River » του Δημήτρη Χαρίσκου θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα , μοναδική
φινέτσα και στρογγυλάδα, αλλά και πλούσια αρώματα κάνουν το ποτό να ξεχωρίζει .
Σίγουρα θα γίνει το απαραίτητο συνοδευτικό σας για όλη τη περίοδο του
καλοκαιριού . Εξάλλου αν ανατρέξουμε ιστορικά μερικές δεκαετίες πίσω θα
διαπιστώσουμε πως ο Τενεσί Ουίλιαμς, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ , ο Φράνσις Σκοτ
Φιτζέραλντ και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ δεν πήγαιναν πουθενά χωρίς το τζιν τους !!! O φετινός χειμώνας θα έχει τη γεύση του « Dry River » ….by Dimitris Chariskos.
Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017
Το ουζερί της “Αντωνίας” στην Καλλιθέα
Info : H γευστική έκπληξη μας έρχεται από τη Καλλιθέα μια περιοχή που δεν φημίζεται και ιδιαίτερα για τους ψαρομεζέδες της . To ουζερί της «Αντωνίας» βρίσκεται σε ένα στενό της πολύβουης Καλλιθέας , στην απλή και ανοιχτόκαρδη όμως σάλα του η Αντωνία θα σας προσφέρει θεσπέσιες θαλασσινές γεύσεις μαγειρεμένες με μεράκι ακολουθώντας πάντα σπιτικές συνταγές . Να ξέρετε πως η Αντωνία Θωμάκη φημίζεται για την μεγαλύτερη γαρίδα του λεκανοπεδίου, σου την μαγειρεύει με όποιον τρόπο επιλέξεις , εμείς διαλέξαμε τη τηγανητή εκδοχή της και ήταν υπέροχη είχε μια φανταστική χυμώδη σάρκα . Οι κουτσομούρες ήταν φρεσκότατες , ψαχνωµένες και υπέρτατα νόστιµες , ενώ τα γεμάτα και ολόφρεσκα μύδια της στα αχνίζει με κρασάκι και μαϊντανό . Αξίζει να συνοδεύσετε το γεύμα σας με μια δροσερή σαλάτα υπερπαραγωγή , μαρούλι, λάχανο, καρότο, ντομάτα, πιπεριά, κάππαρη ,κρεμμύδι και μαυρομάτικα φασόλια. Οι μερίδες της είναι πολύ γενναιόδωρες και οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ λογικά πλαίσια .
TIPS : Το ουζερί της “Αντωνίας” , Ισμήνης & Ξενοφώντος 191, Καλλιθέα , τηλ. 210 9404508.
Ταβέρνα "Ο Μιλτιάδης" το καλύτερο σουβλάκι στον Άγιο Πρόδρομο Χαλκιδικής !!!
Info : Ο Άγιος Πρόδρομος απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χολομώντα , φημίζεται για ένα πράγμα τα υπέροχα σουβλάκια του . Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου βρίσκονται οι είκοσι παραδοσιακές γραφικές ταβέρνες του χωριού όπου ο επισκέπτης δοκιμάζει το ξακουστό σουβλάκι . Θεωρώ ότι ο Μιλτιάδης φτιάχνει το καλύτερο σουβλάκι ,είναι υπεράνω κάθε σύγκρισης , πεντανόστιμο , μαλακό σαν βαμβάκι και ζουμερό. Ρωτώντας να μάθω τους λόγους που κάνουν το σουβλάκι του Αγίου Προδρόμου τόσο ξεχωριστό , μου είπαν πως αυτό οφείλεται στις φρέσκες τοπικές πρώτες ύλες της περιοχής , στον τρόπο παρασκευής του (που τον κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό) και στη μέθοδο του ψησίματος του . Το σουβλάκι του Αγίου Προδρόμου κατάφερε να ξεπεράσει τα στενά όρια της Χαλκιδικής και να αποσπάσει προσφάτως μια διεθνή τιμητική διάκριση από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας !!!
Tips : Ψητοπωλείο «Ο Μιλτιάδης» Άγιος Πρόδρομος , Χαλκιδικής , Τηλ: 2371096079
Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017
Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Στη πρωτεύουσα της Λομβαρδίας το Μιλάνο και στη λίμνη Λουγκάνο της Ελβετίας (Traveling with taste as our guide – Milan and Lugano )
Το Μιλάνο πρωτεύουσα της Λομβαρδίας είναι μια πόλη υψηλής αισθητικής με πολλούς οίκους
μόδας αλλά και εστιατόρια εξαιρετικής ιταλικής κουζίνας που οφείλει κάθε επισκέπτης να
ανακαλύψει. Η πρώτη εικόνα της πόλης που
θα αντικρύσετε μόλις φτάσετε στο Μιλάνο
είναι ο πανύψηλος καθεδρικός ναός
του Ντουόμο και ακριβώς απέναντι η εντυπωσιακή θολωτή στοά Galleria Vittorio Emanuelle II . Για τους λάτρεις
της μόδας οι βιτρίνες των οίκων
υψηλής ραπτικής σας περιμένουν στην Via
Montenapoleone για να σας
δελεάσουν!!! Το βράδυ όμως πρέπει να περπατήστε στα γραφικά κανάλια της πόλης όπως κάνουν και οι ντόπιοι για να
ανακαλύψετε τις γεύσεις της πόλης .Προσωπικά περπάτησα πολύ στο Μιλάνο για να …..ξετρυπώσω
τις γεύσεις και τα αρώματα της ιταλικής κουζίνας , κατέληξα σε ένα moto που
αντιπροσωπεύει την ποιότητα της «η εκλεπτυσμένη απλότητα στο πιάτο σας»!!! Εδώ
λοιπόν το ριζότο είναι ο βασιλιάς της κουζίνας και αποτελεί παράδοση στη
γευστική κουλτούρα των Ιταλών, κυριαρχεί βέβαια το “ριζότο αλά μιλανέζε”
(ρύζι αρμπόριο βρασμένο σε κρασί, σαφράν και μεδούλι από βοδινό)
, ξεχώρισα όμως ακόμη δυο γεύσεις ριζότο που μας μαγείρεψε ο Μάουρο με φέτες κολοκυθιού και με μανιτάρια . Ένα άλλο χαρακτηριστικό πιάτο που αγαπούν εδώ στο Μιλάνο είναι
η cotoletta alla Milanese (παναρισμένο μοσχαρίσιο φιλέτο στο τηγάνι), για την πατρότητα αυτού του πιάτου όμως ερίζουν οι Μιλανέζοι με τους Βιενέζους. To σπαγγέτι
είναι η άλλη μεγάλη ατραξιόν του
ιταλικού τραπεζιού , δεν αποτελεί όμως κυρίως γεύμα γι’ αυτό και οι μερίδες που θα σας σερβίρουν είναι πολύ
μικρές και αποκλείεται να σας χορτάσουν. Για τους ρομαντικούς υπάρχει ένα πανέμορφο ανακαινισμένο τραμ που το έχουν μετατρέψει
σε εστιατόριο με ρετρό ατμόσφαιρα και «σουλατσάρει» κάθε μέρα στους δρόμους της πόλης . Ονομάζεται «Ατμόσφαιρα»
ξεκινά το ταξίδι του από την Piazza Castello
και προσφέρει στους επιβάτες του
μια «γευστική» ξενάγηση στα αξιοθέατα του Μιλάνου , το δρομολόγιο διαρκεί
δυόμισι ώρες . Η κουζίνα του προσφέρει τρεις επιλογές μενού , κρέας, ψάρι και φαγητό για χορτοφάγους .
Το Λουγκάνο της Ελβετίας
Στο Λουγκάνο πήγαμε με τρένο από το Μιλάνο είναι
πολύ κοντά και η διαδρομή σε αποζημιώνει
, η γραμμή περνά δίπλα από καταπράσινα βουνά και καταγάλανες λίμνες .Όλα εδώ λειτουργούν με την
ακρίβεια ενός ελβετικού ρολογιού , ακρίβεια στα ωράρια ακρίβεια και στα
δρομολόγια . Η παλιά πόλη είναι ελκυστική και τα γραφικά δρομάκια της σφύζουν
από ζωή ,ο καθεδρικός ναός του Σαν Λορέντζο θεωρείται από τα ωραιότερα δημιουργήματα
της Ιταλικής Αναγέννησης , ενώ η εκκλησία
της Σάντα Μαρία ντέλι Άντζολι, με νωπογραφίες του Τεσέν, είναι ένα από τα αξιοθέατα που πρέπει να δει και ο πιο
βιαστικός επισκέπτης. Αν επιλέξετε να κάνετε
κρουαζιέρα στη λίμνη του Λουγκάνο
θα πρέπει να κατευθυνθείτε στη προκυμαία
της πλατείας della Riforma . Η κουζίνα
της περιοχής είναι ενδιαφέρουσα
ως ένα σημείο ,βέβαια οι επιρροές της ιταλικής μαγειρικής είναι κάτι
παραπάνω από εμφανείς , κυριαρχούν τα αλλαντικά , τα κίτρινα τυριά και το κρέας
κυνηγιού . Κάνοντας τη βόλτα σας στο κέντρο της πόλης θα περάσετε
μπροστά από το την αλλαντοποιία των αδελφών
Γκαμπάνι . Το κατάστημα παράγει
εξαιρετικές σπεσιαλιτέ αλλαντικών από το
1937 ,
θα δείτε να κρέμονται μπροστά σας τα
μπαστούνια της mortadella,
του σαλαμιού Selezione
Gabbani , της pancetta al vino,
του ζαμπόν Gran Biscotto, ενώ το σαλάμι Ticino θεωρείται το νοστιμότερο εδώ στο Λουγκάνο .
Posted by
Harpas Stathis
at
4:45 μ.μ.
0
comments

Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Labels:
Ελβετία,
Ιταλία,
λίμνες,
Λουγκάνο,
Μιλάνο,
φαγητό,
Food,
Gabbani,
Galleria Vittorio Emanuelle,
Lugano,
Milano,
Switzerland
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)