Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Άμστερνταμ : Τα Μουσείο τυριού { Cheese Museum in Amsterdam}

INFO : Περισσότερα από 600 χρόνια παράδοσης  μετρούν τα ολλανδικά τυριά Gouda, Edam, Leerdammer, Leyden, Maaslander, Maasdam . Εάν βρεθείτε λοιπόν στο Άμστερνταμ αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Τυριού που βρίσκεται μόλις ένα βήμα από το σπίτι της Άννας Φράνκ .  Είναι ένα μικρό  μουσείο  όπου θα βρείτε όλες τις πληροφορίες (βίντεο, φωτογραφίες και χρήσιμα κείμενα ) σχετικά με την ιστορία και την παραγωγή του ολλανδικού τυριού . Οι εργαζόμενοι του μουσείου είναι όλοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές  και πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν στους χώρους του . Στο ισόγειο υπάρχει η αίθουσα  γευσιγνωσίας όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις διαφορετικές ποικιλίες παραδοσιακών ολλανδικών τυριών Gouda. Λόγω του περιορισμένου χώρου του , το μουσείο του Άμστερνταμ δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί το μεγαλύτερο μουσείο Ολλανδικών Τυριών που βρίσκεται στη πόλη του Alkmaar , αλλά είναι παρά ταύτα ενδιαφέρον να δείτε όλο τον πλούτο των ολλανδικών τυροκομικών ποικιλιών μαζί και να δοκιμάσετε και να συγκρίνετε τα διαφορετικά είδη τους .

 TIPS : Η είσοδος στο Μουσείο τυριού είναι ελεύθερη , βρίσκεται την οδό Prinsensgracht 112

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ :

Περπατώντας από το σπίτι της  Anne Frank θα βρεθείτε σε 5 λεπτά στο μουσείο .
Μέσα μαζικής μεταφοράς : Από τον κεντρικό σταθμό παίρνουμε το τραμ 13, 17 και τα λεωφορεία με τα Νο  21, 170171 και θα κατεβείτε στη στάση  Westermarkt









Borough Market : Το γευστικό βαρόμετρο του Λονδίνου !!!



INFO : Το Λονδίνο μπορεί να είναι γνωστό για τα ιστορικά του μνημεία , την όμορφη αρχιτεκτονική , τις βραβευμένες θεατρικές του παραγωγές  και την περήφανη κουλτούρα του ,αλλά θα το αδικούσαμε αν δεν κάναμε ιδιαίτερη μνεία  στην ακμάζουσα σκηνή του street food . Μια από τις καλύτερες  (και πιο γνωστές) αγορές τροφίμων του Λονδίνου που χρονολογείται από τον δέκατο τρίτο αιώνα όπου θα βρείτε του κόσμου τα καλούδια και τις πιο απίθανες γεύσεις είναι η Borough Market.  Είναι καλύτερο να επισκεφθείτε την αγορά με άδειο στομάχι, ώστε να έχετε χώρο για τις αμέτρητες  μοναδικές λιχουδιές που θα δοκιμάσετε εδώ , όπως   σαλιγκάρια , κρέατα ωρίμανσης ,γαλλικά και ιταλικά  τυριά, ελιές , ιδιαίτερα αρτοσκευάσματα , ζαχαρωτά ,αλμυρά γαλλικά σάντουιτς , ισπανικά αλλαντικά chorizo ​​, ασιατικά Baos στον ατμό , vegan burgers , ρύζι κοτόπουλου με αστέρι Michelin παρακαλώ και ότι άλλο βάζει ο νους  σας !!!

TIPS : Η ζωντανή αγορά  Borough Market του Λονδίνου χρονολογείται από την εποχή των Βίκινγκς και βρίσκεται στην 8 Southwark Street, SE1 1TL, Τηλ : +44 20 7407 1002 .                                                                              
 








 







Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Ταξιδεύουμε με οδηγό τη γεύση : Στοκχόλμη (Traveling with taste as our guide : Stockholm)

Info :  Όταν έφτασα στη Στοκχόλμη ,το μοναδικό σουηδικό φαγητό που είχα δοκιμάσει ποτέ ήταν τα  σουηδικά κεφτεδάκια στο πολυκατάστημα ΙΚΕΑ  της Θεσσαλονίκης . Βέβαια η σουηδική κουζίνα δεν διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες για να είμαστε ειλικρινείς , βασίζεται ως επί το πλείστον στις θαλασσινές γεύσεις και κατά δεύτερο  λόγο στο κρέας και στη πατάτα που συνοδεύονται με διάφορες σος. Όσοι επισκεφτείτε την Σουηδία θα πρέπει να συμβιβαστείτε  με την ιδέα ότι το φαγητό και  ιδιαίτερα το ποτό θα σας στοιχίσουν αρκετά λόγω υψηλής φορολογίας , να εκμεταλλευθείτε πάντως τις μεσημεριανές προσφορές των εστιατορίων , διαφορετικά ένα καλό γεύμα δυο ατόμων με φρέσκο σολομό , μπακαλιάρο , ροζ γαρίδες  ή φρέσκια ρέγκα  και κρασί θα σας στοιχίσει γύρω στα 100 ευρώ !!!  Κατά τη διάρκεια  της παραμονής μας στη Στοκχόλμη τιμήσαμε  ιδιαίτερα το  σολομό  καπνιστό και φρέσκο που υπάρχει σε αφθονία , ξεχωρίσαμε το gravlax  όπου παίρνουν τον  ακατέργαστο  σολομό  και τον  ζυμώνουν  για λίγες μέρες σε ζάχαρη, αλάτι και άνηθο. Έτσι ο σολομός γίνεται λιγότερο αλμυρός και ελαφριά γλυκύτερος , πραγματικά λιώνει στο στόμα  σου . Το gravlax  τρώγεται συχνά με βραστές κίτρινες πατάτες αμυγδάλου και μια γλυκιά μουστάρδα με σάλτσα άνηθου γνωστή ως hovmästarsås. Στο πλούσιο  πρωινό του ξενοδοχείου μας (Scandic Hotel)  με ενθουσίασε  το καπνιστό ρολό και το σαλάμι από κρέας τάρανδου . Ίσως το πιο διάσημο φαγητό  της χώρας είναι τα σουηδικά κεφτεδάκια (köttbullar) , στα σερβίρουν με λαχανικά ή πατάτες και από πάνω χύνουν μια σκούρη σος . Το σάντουιτς γαρίδας (räksmörgås) παραμένει ο πιο δημοφιλής τύπος σάντουιτς  εδώ στη Στοκχόλμη περιέχει  μικροσκοπικές  γαρίδες , φέτες αυγού, μαρούλι, ντομάτα, φέτες αγγουριού και μια κρεμώδη σος .                          
Οι τηγανίτες τους (Raggmunk)  είναι νοστιμότατες  φτιάχνονται από τριμμένη ή αλεσμένη πατάτα, αλεύρι , αυγό, καρυκεύματα , κρεμμύδια και σκόρδο και σερβίρονται με παχιά κομμάτια μπέικον  !!! Μας άρεσαν οι μικρές ροζ γαρίδες της Βαλτικής που τις σερβίρουν με μια ελαφριά μαγιονέζα  . Θα κλείσω με την skagenröra μια υπέροχη σαλάτα φρέσκιας γαρίδας με μαγιονέζα, άνηθο και κόκκινα κρεμμύδια  που την καταναλώνουν παράλληλα και ως άλειμμα  σε φέτα ψωμιού. 

                                             ΤΑ  ΠΟΤΑ                                      

Τα οινοπνευματώδη ποτά είναι ιδιαίτερα ακριβά στη χώρα των Βίκινγκς γιατί έχουν υψηλή φορολογία , μου έκανε εντύπωση ότι πολλοί Σουηδοί χρησιμοποιούν ένα πορθμείο που συνδέει τη χώρα τους με την ύπαιθρο της Δανίας  όπου πάνε να αγοράσουν φτηνότερες μπύρες  και αλκοολούχα ποτά . Θα δοκιμάσετε αξιοπρόσεκτες μπύρες που φτιάχνουν μικροζυθοποιίες  στα περίχωρα της Στοκχόλμης . Το akvavit είναι το τοπικό τους οινοπνευματώδες ποτό, μοιάζει με την βότκα και παράγεται από πατάτα και σιτάρι είναι και αρωματικό γιατί χρησιμοποιούν κατά την παρασκευή του  γλυκάνισο, άνηθο και μάραθο .