☛ Στην
Ισπανία το φαγητό είναι θρησκεία , κι αυτό που κάνει εντύπωση στους περισσότερους
ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την χώρα και
δοκίμασαν την κουζίνα της , είναι η απέραντη ποικιλία των μεζέδων, τα περίφημα
tapas . Είναι η αγαπημένη
γαστρονομική συνήθεια των Ισπανών
, δεν είναι απλά ορεκτικά, είναι ουσιαστικά μια ιεροτελεστία γι’ αυτόν που τα
δοκιμάζει , μπορεί μια συγκεκριμένη tapa σε ένα μπαρ
ή εστιατόριο να γίνει αντικείμενο λατρείας από τον κόσμο!!! Θα βρείτε μια πληθώρα
παραλλαγών tapas
σε
όλη τη χώρα , από μία ταπεινή ελιά ή πατατούλες bravas , μια φέτα τσορίθο , ένα μαύρο
λουκάνικο (morcilla) , έως ένα φιλέτο μπακαλιάρου , μερικά σαλιγκάρια , λίγα
όστρακα και μύδια (mejillones) , σωλήνες θαλάσσης με σκορδοβούτυρο ή ένα μίνι
γεύμα!!! Να σημειώσουμε εδώ πως τα tapas
σερβίρονται
στο όρθιο, αν καθίσετε όμως σε τραπέζι θα σας σερβίρουν κανονικά τις μεγαλύτερες
μερίδες που τις ονομάζουν ρασιόνες (raciones)☛Στην
χώρα των Βάσκων θα τα βρείτε με την επωνυμία
Pinchos , η τιμή των tapas & pinchos ποικίλει επίσης , μερικά
προσφέρονται δωρεάν με μια θερβέθα (μπύρα) ή με ένα ποτήρι κρασί ενώ άλλα
χρεώνονται χωριστά. Από τις μπύρες που δοκίμασα
ξεχώρισα τρεις από αυτές την
Estrella Damm , την Moritz και
την Sun Miguel . ☛ Η Moritz είναι μια ελαφριά και γλυκόπιοτη μπύρα , αξίζει το κόπο όταν φτάσετε στη
Βαρκελώνη να επισκεφτείτε τη Fabrica Moritz όπου στεγάζεται το παλιό
ζυθοποιείο ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να γευματίσετε πίνοντας τις μπύρες
σας . Η San Miguel είναι μια καλοκαιρινή Light μπύρα με απαλό
χρυσό χρώμα , αρώματα βύνης και μια φρουτώδη αίσθηση . Όσο για την Estrella Damm δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε
πως είναι η αγαπημένη μπύρα της Βαρκελώνης.
Είναι μια premium lager με αρκετά δροσιστική γεύση που εκφράζει όλα τα στοιχεία
που αντιπροσωπεύει η Βαρκελώνη το πάθος, το στυλ, την τέχνη και την κουλτούρα.
H επίγευση της μας κρατά συντροφιά για μεγάλο διάστημα .
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019
Πάμε για “bocadillo de calamares” στη Plaza Mayor της Μαδρίτης
Η Plaza Mayor (Πλάθα Μαγιόρ) στο κέντρο της Μαδρίτης είναι ένα πολύ δημοφιλές αξιοθέατο για τουρίστες αλλά και ντόπιους, ξεκίνησε να χτίζεται από τον 16ο αιώνα και στα τέλη του 17ου πήρε τη σημερινή μορφή της . Τον μεσαίωνα λειτουργούσε ως μια αγορά έξω από τα τείχη της πόλης ενώ κατά τη διάρκεια της Ιεράς Εξέτασης, πολλοί αιρετικοί εκτελέστηκαν εδώ αφού είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Από το 1985 χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς . Θα έρθετε στη Πλάθα Μαγιόρ και για ένα ακόμη λόγο , είναι το σημείο για να απολαύσετε τη μπύρα σας και το νοστιμότατο σάντουιτς που φτιάχνουν εδώ το μποκαντίγιο ντε καλαμάρες (bocadillo de calamares) . Δεν θα είναι πλήρες το ταξίδι σας στη Μαδρίτη αν δεν δοκιμάσετε το αγαπημένο έδεσμα της πόλης που είναι απίστευτα απλό και αυτό είναι το μέρος της γοητείας του . Φρυγανισμένο ψωμί που στο γεμίζουν με τηγανητά καλαμάρια σε σχήμα δαχτυλιδιού χωρίς λεμόνι και μαγιονέζα . Η φρεσκάδα και η απλότητα αυτού του σάντουιτς θα σας κάνει να εκτιμήσετε το καλαμάρι αν δεν το έχετε κάνει ήδη και η τιμή του μόνο 3 ευρώ!!! Στο δεύτερο σάντουιτς bocadillo de calamares που θα παραγγείλετε σας προτείνω να προσθέσετε την σκορδάτη σάλτσα αγιολί που τη φτιάχνουν οι Ισπανοί υπέροχα .
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019
Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Μόσχα ( Traveling with taste as our guide : Moscow)
☛ Η ρωσική κουζίνα είναι πλούσια και ποικιλόμορφη
αφού στο διάβα των αιώνων απορρόφησε τις
παραδόσεις όλων των περιοχών της αχανούς χώρας . Τα κύρια χαρακτηριστικά της
θεωρούνται η αφθονία και η ποικιλία των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στο
μαγείρεμα. Η μαγειρική παλέτα της είναι πολύ πλούσια σε φαγητά με κρέας ,
λαχανικά και ψάρι . Τα πιο διαδεδομένα πιάτα είναι φτιαγμένα από ζυμαρικά( πελμένι
, βαρένικι ), ξεχωρίζουν οι χορτοφαγικές σούπες από μανιτάρια, παντζάρια , λάχανο , σπανάκι και λάπατα (borshch ,solyanka , okroshka). Τα σουβλάκια(shashlyk) κατέχουν εξέχουσα θέση στη ρωσική κουζίνα
, τα φτιάχνουν συνήθως από αρνί , μοσχάρι ή χοιρινό. Από τις θαλασσινές γεύσεις ξεχωρίζει ο σολομός , ο οξύρρυγχος και μερικά
ακόμη ποταμίσια ψάρια δευτερευούσης
σημασίας .
Σας κάναμε
λοιπόν μια λίστα με τις παραδοσιακές γεύσεις της ρωσικής κουζίνας που αποδεικνύουν
ότι προσφέρει πολύ περισσότερες απολαύσεις πέρα από τη βότκα και το βραστό
λάχανο:
☛ Τα πελμένι
(pelmeni) είναι το
πιο δημοφιλές ζυμαρικό της Ρωσίας , θα
τα βρείτε γεμιστά με κιμά, κρεμμύδι και βότανα , όταν τα σερβίρουν στο πιάτο
ρίχνουν από πάνω λιωμένο βούτυρο και μια ξινή κρέμα που ονομάζεται σμεντάνα .
Οι Μοσχοβίτες αγαπούν πολύ τα πελμένι γιατί παράλληλα είναι και ένα εύκολο
γεύμα , βγάζουν τα ζυμαρικά από τον καταψύκτη
τα ρίχνουν στη κατσαρόλα με το βραστό νερό και το φαγητό είναι έτοιμο σε πέντε λεπτά
.
☛ Το μπόρς (Borshch) είναι μια νοστιμότατη , βαθυκόκκινη και ξινούτσικη σούπα
από παντζάρια , υπήρξε η αγαπημένη σούπα των Σλάβων και στη συνέχεια εξαπλώθηκε
σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. Οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από
τον χάρτη , φτιάξαν λοιπόν μια πληθωρική σούπα με τις δικές τους επιρροές , μην
ξαφνιαστείτε αν δοκιμάζοντας την εντοπίσετε μέσα κομμάτια λουκάνικου και ζαμπόν!!!
Θυμάμαι
τη γιαγιά μου Χριστίνα Τριανταφυλλίδου (ποντιακής καταγωγής από τα χωριά του
Καυκάσου) που μας μαγείρευε αυτήν την
θρεπτική σούπα όταν ήμασταν παιδιά.
☛ Τα μπλινί
(Bliny) είναι οι παραδοσιακές ρωσικές τηγανίτες , είναι εξαιρετικά
λεπτές και τις φτιάχνουν από σταρένιο αλεύρι ή φαγόπυρο. Τις σερβίρουν με γλυκά ή αλμυρά συστατικά όπως μαρμελάδα, ξινή κρέμα (σμεντάνα) ,
βούτυρο και χαβιάρι.
☛ Το πιροσκί (pirozhki) είναι ένα από τα πιο απολαυστικά σνακ της ρωσικής κουζίνας , η ζύμη τους περιέχει μαγιά για αυτό είναι τόσο αφράτα. Τα γεμίζουν συνήθως με μοσχαρίσιο κρέας αλλά και με πατάτες, μανιτάρια, κρεμμύδι και λάχανο. Υπάρχουν και τα γλυκά πιροσκί με γέμιση φρούτων , μαρμελάδας ή τυρί cottage . Θα τα βρείτε σε δυο εκδοχές τηγανητά ή ψητά στο φούρνο.
☛ Το μοσχαράκι στρογκανόφ (stroganoff) είναι ένα δοκιμασμένο και ιδιαίτερα αγαπημένο πιάτο
της ρωσικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο , αποτελείται από μικρά κομμάτια μοσχαρίσιου
φιλέτου σοταρισμένα σε σάλτσα ξινής κρέμας , μαζί με κρεμμύδια και μανιτάρια .
Το πιάτο πήρε το όνομά του από τον κόμη Αλέξανδρο
Γκριγκόριεβιτς Στρογγανόφ, ο οποίος έζησε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Οδησσό.
☛ Η διάσημη ρωσική σαλάτα
«Ολιβιέ» (salad olivier) προσφέρεται σε πολλές εκδοχές εδώ στη Ρωσία ,
πήρε το όνομα της από τον Γάλλο σεφ
Lucien Olivier (της Μεγάλης Αικατερίνης ) ο οποίος θέλησε να φτιάξει μια
σαλάτα- «δώρο» στη βασίλισσα του , ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της που το όνομα της επικράτησε
ως τις μέρες μας . Η σαλάτα
«Ολιβιέ» την εποχή που την έτρωγε η τσαρίνα περιείχε ένα σωρό πράγματα , τσίλι,
μοσχάρι, χαβιάρι, μαρούλι, μέχρι ουρές καραβίδων , κάπαρη και καπνιστή πάπια. Η
σημερινή έκδοση της σαλάτας περιέχει πιο απλά συστατικά όπως βραστές πατάτες,
μύδια, αρακά, αυγά, καρότα και βραστό μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο . Αυτή τη σαλάτα θα την βρείτε
ευκολότερα τις γιορτινές μέρες ενώ τον υπόλοιπο χρόνο στα καλά εστιατόρια της
Μόσχας .
☛ Τα
βαρένικι
(Varenyky) είναι ένα γεμιστό ζυμαρικό
που προέρχεται από την ουκρανική κουζίνα αλλά είναι πολύ δημοφιλές και στη
Ρωσία. Η λέξη "varenyky" σημαίνει κυριολεκτικά "βραστό
πράγμα" αφού τα ζυμαρικά αυτά μαγειρεύονται σε βραστό νερό. Τα γεμίζουν
συνήθως με πατάτες , μανιτάρια , τυρί cottage ή κρέας ενώ τα σερβίρουν με
συνοδεία ξινής κρέμας σμεντάνα και γλυκιάς πάπρικας .
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)