Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Το Hoocut στην πλατεία Αγίας Ειρήνης , αναγέννησε το ελληνικό street food

Κατ’ αρχάς : Η εμπνευσμένη ομάδα του Hoocut (αδελφοί Λιάκου, Κλεομένης Ζουρνατζής, Νίκος Καραθάνος και Περικλής Κοσκινάς) αναγέννησε το  ελληνικό street food με τις ίδιες αρχές μαγειρικής που διέπουν και τα υπόλοιπα εστιατόρια τους, με άριστες πρώτες ύλες, άρτια τεχνική και  λεπτομερή προετοιμασία. Πάντα το καλό σουβλάκι ξεκινά από μια καλοφτιαγμένη πίτα , όλες ζυμώνονται εδώ στο αρτοποιείο (στεγάζεται στην επιχείρηση) από διαλεχτά υλικά μπροστά στα μάτια σας , είναι αληθινές πίτες , ανάλαφρες και αφράτες. Ακολουθεί το κόψιμο του κρέατος στο χασάπικο , ενώ ο χειροποίητος γύρος ψιλοκόβετε με το ειδικά σχεδιασμένο επικό μαχαίρι “Mezzaluna”.

The food :  Λεπτές φέτες από χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο και προβατίνα αγκαλιάζονται από τη φρεσκοζυμωμένη πίτα και γεμίζονται με  φρεσκοκομμένες πατάτες και μυρωδικά. Κάθε μπουκιά και μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Το σουβλάκι του είναι απόλυτα ισορροπημένο , η αψάδα του κρεμμυδιού κοντράρει τη λιπαρότητα του χοιρινού κρέατος , οι κόκκοι της πάπρικας κεντρίζουν τη γεύση του χωρίς να την καλύπτουν , ενώ το τζατζίκι και η ντομάτα προσθέτουν την σέρτικη τσαχπινιά τους στη πίτα . Το κρέας της προβατίνας είναι ένα είδος με φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς αντίστοιχα . Προσωπικά το εκτιμώ για την ιδιαίτερα μεστή γεύση του και ειλικρινά χάρηκα που βρήκα στο "Hoocut" τυλιχτό με προβατίνα , τα παιδιά την έβαλαν δοκιμαστικά στο μενού και πολύ γρήγορα έγινε best seller. Ανοδική πορεία όμως στις προτιμήσεις του κόσμου ακολουθεί και το λουκάνικο μαύρου χοίρου , πικάντικο βάθος και ξεχωριστή νοστιμιά θα εξιτάρουν τους γευστικούς σας κάλυκες . Όσο για τις vegetarian προτάσεις του "Hoocut" είναι αξιέπαινες , η πίτα με τα χειροποίητα ντολμαδάκια και η τυλιχτή με κομμάτια από λεπτοκομμένο καλαμάρι, ταραμοσαλάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι , έχουν αγαπηθεί από τους vegan . Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να τα δοκιμάσετε και να τα σχολιάσουμε μαζί εδώ στο blog μου.

Tips : Το  "Hoocut"  στεγάζεται σ’ ένα νεοκλασικό στη πλατεία της Αγίας Ειρήνης 9. Αθήνα Tηλ: 210 32 400 26 Ώρες λειτουργίας: Κυριακή-Πέμπτη:11:00-02:00, Παρασκευή-Σάββατο: 11:00-03:00

 












Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Μακεδονία Palace : Η ελληνική κουζίνα στις πιο ένδοξες μέρες της , δια χειρός Σωτήρη Ευάγγελου !!!

Τρία  είναι τα εμβληματικά  κτίρια, που κοσμούν την ανακαινισμένη εσπλανάδα στη Θεσσαλονίκη. Το ένα, το πιο ιστορικό είναι ο Λευκός Πύργος, ύστερα το ξενοδοχείο «Μακεδονία Palace» και τέλος το Μέγαρο Μουσικής. Η ιστορία του ξενοδοχείου στα νεότερα χρόνια είναι ενδιαφέρουσα, αφού έχει φιλοξενήσει βασιλείς, προέδρους της δημοκρατίας, πολιτικούς,  καλλιτέχνες και προσωπικότητες του διεθνούς  jet-set. Αμέσως μετά την μεταπολίτευση  συνδέθηκε με τις μεγαλειώδεις πολιτικές συγκεντρώσεις των δυο πολιτικών αρχηγών, Κ. Καραμανλή και Α. Παπανδρέου, οι οποίοι από τα μπαλκόνια του απευθύνθηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος, μνημειώνοντας  τον χώρο του ξενοδοχείου σαν ιστορικό τοπόσημο. Αυτό το μνημείο της πόλης, εδώ και λίγα χρόνια, πέρασε σε μια νέα εποχή, ανακαινισμένο ριζικά, φροντισμένο στο έπακρο, για να διατηρήσει ζωντανή την αίγλη του. Σε  αυτό το πλαίσιο έδωσε βαρύτητα και στην κουζίνα του, αναθέτοντας την ανανέωση και την εκτίναξή της σε ένα hot point της  γαστρονομίας, στον executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου, που έχει γράψει απεριόριστα χιλιόμετρα στις κουζίνες της υφηλίου , αρχίζοντας από τον δάσκαλο του και παγκόσμια φυσιογνωμία της γαστρονομίας τον Γάλλο executive chef Alain Ducasse. Επιλέχθηκε να εργαστεί σε εστιατόρια του ομίλου στο Μονακό, στη Μασσαλία, στην Προβηγκία. Αποκορύφωμα η συνεργασία του με το Plaza Athénée στο Παρίσι. 

Ο έμπειρος Σωτήρης Ευαγγέλου ανέλαβε να απογειώσει το εστιατόριο “Salonica” του ξενοδοχείου, με την απλόχωρη φωτεινή του σάλα, τις επικές τζαμαρίες και την open kitchen γωνιά του, που σου επιτρέπει να δεις (ή μάλλον να χαζέψεις) τον Σωτήρη Ευαγγέλου και τον sous chef Δημήτρη Τζιοβάρα να βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε κάθε πιάτο, πριν  αυτό παρουσιασθεί στον πελάτη. Η ελληνική κουζίνα κυριαρχεί κατά κράτος, ο σεφ με την μπριγάδα του προικίζουν τα πιάτα τους με βαθιά νοστιμιά, έξοχες αρμονίες και comfort φινέτσα. Χωρίς να παραγνωρίζουν τις μνήμες του νεοέλληνα και επιμένοντας στο παρελθόν, ανασύρουν γεμάτες γεύσεις, που έχουν εξαερωθεί στις αφαιρετικές κουζίνες του μεταμοντερνισμού και μας συνδέουν με το γλυκό παρελθόν της ποιότητας. Όπου η ποιότητα είναι θέμα δουλειάς, υλικών και σεβασμού. Δεν μπορώ να το αποφύγω , έρχεται μόνο του, σχεδόν μου επιβάλλεται, να συγκρίνω και να συνδέσω την κάθε δημιουργία του chef Ευαγγέλου, ενδόμυχα, με τις προσωπικές γευστικές αναμνήσεις μου, από σπιτική, φιλόξενη, αξεπέραστη μαγειρική, που μόνο οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας ήξεραν να πετυχαίνουν. Και τα συναισθήματα που έχω αποκομίσει από την αξέχαστη μαγειρική (αχ πόσο μου λείπει) της μητέρας μου. Και πόσο εκτιμώ βαθιά τους chef σαν τον Σωτήρη Ευαγγέλου , που μου την θυμίζουν, μαγειρεύοντας για την ουσία του νόστιμου πιάτου κι όχι μόνο για το φαίνεσθαι και τη φιγούρα. 

Tips : "Makedonia Palace", Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310897197, www.makedoniapalace.com

                                                         Stathis Harpas