Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Ο «guru της γευσιγνωσίας» και το καινούργιο του δημιούργημα "FLAG in life"

Ο Διονύσης Κούκης  o  «guru  της γευσιγνωσίας» υπήρξε εκδότης  από το 1975  του περιοδικού "Αθηνόραμα" και  από το 1996 του περιοδικού "ΕΥ". Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ίδρυσε την "Ελληνική Ακαδημία Οίνου"  ενώ  διατέλεσε  ιδρυτικό μέλος του Κέντρου για τη Διάσωση και Διάδοση των Ελληνικών Γαστρονομικών παραδόσεων "Αρχέστρατος" και είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Γαστρονόμων και μέλος του τάγματος κρασιού . Πολυταξιδεμένος, καλλιεργημένος και ευζωιστής, ο Διονύσης Κούκης, μέσα από τις ποικίλες επαγγελματικές δραστηριότητές του έχει προσφέρει πολλά στην εξέλιξη της γαστρονομίας και της κουλτούρας του φαγητού και του κρασιού στην Ελλάδα. Υπήρξε πρωτεργάτης για τη δημιουργία του θεσμού των Χρυσών Σκούφων και ο κύριος συντελεστής της δημιουργίας του αυτόνομου Θεσμού των Βραβείων ελληνικής κουζίνας.  Στις αρχές του 2022 ο Διονύσης Κούκης  πούλησε τις μετοχές του και αποχώρησε λόγω διαφωνίας με την εκδοτική γραμμή του περιοδικού «Αθηνόραμα» . Εκ φύσεως ανήσυχος και δημιουργικός αποφάσισε  άμεσα  να φτιάξει ένα καινούργιο  site για την ποιοτική ζωή, το ευ ζην, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τη διασκέδαση.  Το όνομα αυτού  FLAG in life , τον Διονύση Κούκη ακολούθησε  μια ομάδα ανθρώπων που τους συνδέει το πάθος και η αγάπη για μια ζωή με ποιότητα. Κάποιοι από αυτούς ήταν και είναι δίπλα του για πολλά χρόνια . Κάποιοι άλλοι υπήρξαν αγαπητοί συνεργάτες με κοινή αντίληψη για το πως πρέπει να είναι η δημοσιογραφία.

 











 

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Μηλίγκες : ένα νόστιμο τυρόψωμο που έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης

Οι  Μηλίγκες είναι ένα είδος τυρόψωμου που έφτιαχναν οι Καβακλιώτες στην Ανατολική Ρωμυλία . Στις  αρχές του 20ου αιώνα υπέστησαν ανελέητους διωγμούς από τους Νεότουρκους , ξεριζώθηκαν από τα μέρη τους και διασκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας , πολλοί από αυτούς βρήκαν φιλόξενο έδαφος στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης . Σήμερα οι απόγονοι των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία αποτελούν το 80% του πληθυσμού των Κουφαλίων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από γηγενείς Μακεδόνες, Πόντιους, Σαρακατσάνους και Θρακιώτες . Εκτός από τα προσωπικά τους κειμήλια, την ιστορία τους και τις γνώσεις τους , οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους και τη διαφορετική γευστική κουλτούρα τους .Η παρασκευή της μηλίγκας είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία αφού γίνεται αποκλειστικά κομματάκι- κομματάκι με το χέρι , υπάρχουν βέβαια και οι νηστίσιμες μηλίγκες (από λαχανικά) γι’ αυτούς που κάνουν νηστεία . Ακολουθεί η αυθεντική συνταγή της παρασκευής της.  

      Η Συνταγή

Για την ζύμη: 1 κύβο μαγιάς, 1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό, 1 χούφτα ζάχαρη, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι , λίγο σπορέλαιο , μισό κιλό αλεύρι , ένα τέταρτο τυρί φέτα. Αφού ετοιμάσετε τη ζύμη την αφήνετε να ξεκουραστεί για μια ώρα.

Για τον χυλό: 1 φλυτζάνι νερό βρύσης, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι , 1 κουταλιά της σούπας φυτίνη και 1-2 χούφτες αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός.

Εκτέλεση : Παίρνουμε την ζύμη , την τεμαχίζουμε και την πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια , τα τοποθετούμε σ’ ένα ταψί αφού προηγουμένως το έχουμε βουτυρώσει και μετά το βάζουμε σε χλιαρό φούρνο για να φουσκώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω από τη ζύμη το φρέσκο βούτυρο , τη φέτα μας, ενώ στο τέλος περιχύνουμε με τον χυλό μας .Χτυπάμε ένα αυγό και το απλώνουμε πάνω από τον χυλό . Ψήνουμε τις μηλίγκες μας στον φούρνο για μια ώρα στους 180ο-200ο βαθμούς. 


Αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο της συνταγής  μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες τις μηλίγκες από τους επτά φούρνους των Κουφαλίων