Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Επισκεφθήκαμε το ιταλικό εστιατόριο «Ovio» του Πάνου Ιωαννίδη

Ο γνωστός σεφ και κριτής του «Master Chef» Πάνος Ιωαννίδης απόκτησε τον δικό του χώρο στην καρδιά της Αθήνας , πρόκειται για το κομψό ιταλικό εστιατόριο «Ovio» στην οδό Απόλλωνος που σήμερα έχει εξελιχτεί σε γαστρονομικό προορισμό , θυμάμαι αυτή τη γειτονιά του κέντρου πριν από αρκετά χρόνια oπου είχαν ανοίξει τα πρώτα ασιατικά εστιατόρια και ένα από αυτά που ξεχώρισα και ήμουν τακτικός θαμώνας του ήταν το «Furin Kazan» το οποίο σήμερα δεν υπάρχει . Το όνομα του εστιατορίου σημαίνει στην ιταλική αργκό «ξεκάθαρα» μια λέξη που οριοθετεί τον γευστικό προσανατολισμό του σεφ. Ο Πάνος Ιωαννίδης προέρχεται από μια οικογένεια με μακρά παράδοση στη μαγειρική αφού μεγάλωσε μέσα στις γεύσεις και τις μυρωδιές , με δυο Πολίτισσες γιαγιάδες, δεινές μαγείρισσες, η αγάπη του για την κουζίνα γεννήθηκε από πολύ μικρή ηλικία. Για σχεδόν μια δεκαετία εργάστηκε σε εστιατόρια του Μιλάνου και της Σαρδηνίας , άρα λοιπόν ο Πάνος Ιωαννίδης θεωρείται  βαθύς γνώστης της ιταλικής κουζίνας .Το 2019 άνοιξε το  εστιατόριο «Ovio» και από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε για τις πίτσες και τις μακαρονάδες του . Όλες οι παρασκευές του chef είναι χειροποίητες , τα φρέσκα ζυμαρικά , οι σάλτσες, οι ζωμοί, με τις βασικές πρώτες ύλες να  έρχονται από την Ιταλία.  Οι πίτσες  ζυμώνονται με την μέθοδο της ναπολιτάνικης τεχνικής , εμπλουτίζει το ζυμάρι με προζύμι και το αφήνει να ξεκουραστεί και να ωριμάσει για κάποιες ώρες . Στην συνέχεια ο pizzaiolo της δίνει αυτό το ρουστίκ καψαλισμένο χρώμα σηκώνοντάς την με το φτυάρι ψηλά μέσα στο θόλο του φούρνου για μερικά δευτερόλεπτα. Η παρέα τίμησε την κλασσική  και αγαπημένη pizza margherita  και την salsiccia lahmacun μια γευστική έκπληξη επάνω σε μια αέρινη ζύμη με διακριτικά μυρωδικά και πικάντικες αιχμές. Περάσαμε στα ζυμαρικά και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε το σουξέ του καταστήματος , το spaghetti alla chitarra (πρόκειται για μια ποικιλία ζυμαρικών που προέρχονται από την περιοχή του Abruzzo) με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό , μια πάστα σπουδαία μέσα στην απλότητα της !!!  Η συνέχεια είχε νιόκι με γκοργκοντζόλα, αχλάδι και καρύδι , ένα πιάτο με φινέτσα και γευστική αρμονία. Κλείσαμε με μια tagliatta από ribeye που τέντωσε τους γευστικούς μας κάλυκες με την έξοχη brutal κρεάτινη νοστιμιά της . Συνόδεψα τα πιάτα με την χειροποίητη μπύρα «ΑΛΩΣ» που υπογράφει ο Πάνος Ιωαννίδης , πρόκειται για μια ελαφριά pale ale που ζυμώνεται από διαλεκτές βύνες και αρωματικούς λυκίσκους στη ζυθοποιία της Χίου.

Tips :  Διεύθυνση : Απόλλωνος 4 Αθήνα , Ώρες λειτουργίας:  Δευτέρα έως Σάββατο 12:30 - 00:30 , Κυριακή 18:00 - 00:30 ,  Reserve : 2114115755.

 










Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

“Σουλτάν κεμπάπ” δια χειρός Αγαθής Ξώγνου (για 4 άτομα)

Τα υλικά μας :  500 γραμ. μοσχαρίσιου κιμά , 3 μεγάλες μακρόστενες μελιτζάνες, 3 πιπεριές Φλωρίνης , 1 ξερό κρεμμύδι ,  2 πατάτες (σχετικά μεγάλες), λάδι , μπαχαρικά (3 γαρίφαλα, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο κανέλα, θυμάρι) , αλάτι και  πιπέρι.

Εκτέλεση:   Κόβουμε στον ρεντέ τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες (περίπου 1,5 εκατ. πάχος), τις αφήνουμε κανένα 10λεπτο σε νερό με αλάτι και λεμόνι και μετά τις αφήνουμε να στραγγίξουν και τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Κατόπιν τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Κόβουμε την πιπεριά κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους, την τηγανίζουμε και μετά την αποφλοιώνουμε. 

Από τις πατάτες φτιάχνουμε τον  πουρέ:   τις κόβουμε σε κομμάτια, τις βράζουμε και τις στραγγίζουμε.  Μετά τις λιώνουμε, προσθέτουμε γάλα και μοσχοκάρυδο και τις ανακατεύουμε.  Τηγανίζουμε σε λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά τα μπαχαρικά και το σκόρδο και τα αναμιγνύουμε. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί ή κατά προτίμηση το σκεύος του κέικ και εναλλάξ ξεκινώντας από κάτω προς τα επάνω εντοιχίζουμε με μελιτζάνα και πιπεριά. Προσθέτουμε μια στρώση πουρέ, συνεχίζουμε με μια στρώση κιμά και το περίσσευμα του πουρέ το βάζουμε σαν τρίτη στρώση.  Όλη αυτή την επιφάνεια την καλύπτουμε με μελιτζάνες και πιπεριές.  Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 180 βαθμούς για τριάντα λεπτά.  Το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί , καλύπτουμε το σκεύος ή την φόρμα με ένα μεγάλο πιάτο και το αναποδογυρίζουμε. Το φαγάκι μας είναι έτοιμο.

 


Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Το φεστιβάλ της λακέρδας διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας

Η Σινώπη είναι μια πόλη στη Μαύρη Θάλασσα με μεγάλη αλιευτική κληρονομιά που χρονολογείται από το 3000 π.Χ. Σε πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στη περιοχή βρέθηκαν αρχαίοι αμφορείς που περιείχαν παστά και αποξηραμένα ψάρια. Βέβαια η Σινώπη υπήρξε και σημαντικό κέντρο παραγωγής αλατιού κάτι που βοήθησε τα μέγιστα στην παραγωγή των αλιπάστων. Κάθε χρόνο λοιπόν πραγματοποιείται στη πόλη το φεστιβάλ  «Sinop Lakerda Festival» που φέτος έγινε για τέταρτη χρονιά (17-19 Νοεμβρίου 2023), με στόχο την ανάπτυξη της θαλασσινής γαστρονομίας και τη συμβολή στον τουρισμό της πόλης. Οργανώθηκε από την Ένωση Πολιτισμού και Τουρισμού της Σινώπης  με την υποστήριξη του ομώνυμου Δήμου. Φέτος  στις εκδηλώσεις και στις εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν ο Levon Bagis ένα από τα σημαντικά ονόματα της τουρκικής γαστρονομίας, ο Tan Morgül ειδικός στον τομέα της λακέρδας , οι συγγραφείς γαστρονομίας Hülya Ekşigil, Deniz Alphan, Nazlı Pişkin, Ahmet Güzelyağdöken και η «Λωξάνδρα της Πόλης» η Μαρία Εκμεκτσίογλου η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στη θέση που κατέχουν τα ψάρια στη διατροφή μας από το Βυζάντιο μέχρι και σήμερα . Ανέλυσε και τον τρόπο με τον οποίο διατηρούσαν την λακέρδα στο αλάτι και στη συνέχεια την τοποθετούσαν στο λάδι . Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ διοργανώθηκε και ένας διαγωνισμός  για το καλύτερο παστό ψάρι, οι τυχεροί μοιράστηκαν χρηματικά έπαθλα που κυμαίνονταν από 30.000 έως 10.000 λίρες . Το κυνήγι της παλαμίδας ξεκινά στη Σινώπη  την 1η Σεπτεμβρίου και διαρκεί έως  τα μέσα Φεβρουαρίου. { «Sinop Lakerda Festival» , Σινώπη,17 -19 Νοεμβρίου 2023 }

 


































Μαναλίκα : το παλιό φαγητό της Σινώπης με καλαμποκάλευρο και βούτυρο

 


Μαντί με παλαμίδα