Αυτό που είδα στο Παρίσι δεν ήταν ένας απλός φούρνος αλλά μια στιλάτη μπουτίκ
άρτου , μια απίθανη Boulangerie στο κέντρο της πόλης του φωτός στο Saint Germain . Αναφέρομαι στο φούρνο του Poilane που ξεκίνησε να φτιάχνει από τη δεκαετία του ’30 το υπέροχο
ψωμί του από σιτάρι αλεσμένο σε πέτρες ,
φυσική μαγιά, πίτυρο και θαλασσινό αλάτι
.Το συγκεκριμένο ψωμί είναι ένα στρόγγυλο
καρβέλι με παχιά, χρυσή κρούστα καθώς ψήνεται σε φούρνο με ξύλα . Μπορείτε αν θέλετε
να παραγγείλετε το καρβέλι σας διακοσμημένο με κάποια επιγραφή της αρεσκείας
σας . Ξεχώρισα όμως και άλλες δυο γεύσεις , το ψωμί καρυδιού που το
συνδυάσαμε υπέροχα με γαλλικά τυριά όπως
το brie και το camembert και το ψωμί σίκαλης και σταφίδας
το οποίο όπως με ενημέρωσε ο φούρναρης το συνοδεύουν οι Γάλλοι με μπλε τυρί, βούτυρο
και γλυκόξινες μαρμελάδες . Ο μεγαλύτερος
όμως πειρασμός του Poilane έχει ονοματεπώνυμο λέγεται Punitions (τιμωρίες) και πρόκειται για τα ονειρικά μπισκότα βουτύρου sables. Τα ονόμασε έτσι γιατί η γιαγιά του …….τιμωρούσε με αυτά
τα εγγονάκια της όταν γύριζαν από το σχολείο
!!!! Τα sables τα φτιάχνει ο Poilane από αλεύρι σιταριού, βούτυρο, ζάχαρη
και αυγά , και αμέσως μετά το ψωμί που θα ξεφουρνίσει θα τα ψήσει αξιοποιώντας τη θερμότητα του φούρνου όσο κρυώνει . Είναι λίγο ακριβά βέβαια αφού το μισό κιλό κοστίζει 17 ευρώ . Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι είναι ο κορυφαίος αρτοποιός του Παρισιού .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου