Ο Θεολόγος της Θάσου είναι ένας πανέμορφος
παραδοσιακός οικισμός που διατηρεί την παράδοση και τον πολιτισμό του , αξίζει
να περιδιαβείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια του και να θαυμάσετε τα πέτρινα
αρχοντικά , τα γιοφύρια , τη μακεδονική αρχιτεκτονική και το φυσικό κάλος του καταρράκτη Κεφαλόγουρνα. Στη μέση περίπου
του οικισμού θα συναντήσετε το παραδοσιακό καφενείο «Εθνικόν» ή όπως είναι πιο γνωστό όλα αυτά τα χρόνια το
καφενείο του Τσίκνα. Το έχτισε με τα χεράκια του ο προπάππους του σημερινού
ιδιοκτήτη όταν έφτασε πρόσφυγας στο νησί την δεκαετία του ’20 . Είναι ένας
αυθεντικός χώρος , άνετος και λειτουργικός όπου κυριαρχεί το ξύλο και η πέτρα ,
τους τοίχους και τις γωνίες του καφενείου στολίζουν πολύτιμα χρηστικά
αντικείμενα αλλοτινών εποχών και στα αρχοντικά μαρμάρινα τραπέζια θα σας
τρατάρουν εκλεκτούς μεζέδες και χειροποίητα γλυκά . Σήμερα το καφενείο
λειτουργεί ο δισέγγονος του Τσίκνα ο Νίκος Κλήμης. Η μέρα εδώ ξεκινά από νωρίς
το πρωί με μερακλίδικους καφέδες και τσάι του βουνού , ακολουθούν νόστιμες
ομελέτες από χωριάτικα αυγά για να ξεγελάσετε τη πείνα σας και όταν έρθει η ώρα
του μεσημεριού βγαίνουν οι μεζέδες με ντόπιο τσίπουρο και κρασί .Ένα πενηνταράκι θασίτικου ούζου με
συνοδεία αξιολογότατου μεζέ (περιλαμβάνει γεμιστούς κολοκυθοανθούς , χταπόδι
κρασάτο , ελιές θρούμπες , φασολάκια χάντρες , πατατοσαλάτα , κασέρι ψητό ,
καλαμάρι ) θα σας κοστίσει μόνο 3 ευρώ
!!! Αν παρ’ όλα αυτά δεν έχετε «τιθασέψει» την πείνα σας μπορείτε να
παραγγείλετε μαγειρευτό φαγητό ή κρεατικά της ώρας με φρεσκοκομμένες πατατούλες
. Στην κουζίνα θα βρείτε τον Νίκο Κλήμη
και η μητέρα του Ειρήνη που υπηρετούν με αγάπη την ελληνική παραδοσιακή
κουζίνα στον ορεινό Θεολόγο. Είναι μαστοράντζες σε ότι φτιάχνουν , αέρινο
τηγάνι χωρίς περιττές λαδίλες και δεξιοτεχνία στο ψήσιμο, δοκιμάστε τους αραχνούφαντους
κολοκυθοανθούς , τα μερακλίδικα σαρμαδάκια , τις crunchy κασεροκροκέτες
, το χταποδάκι στιφάδο όταν το βρείτε στο μενού , τα σαλιγκάρια με ντοματούλα και
βέβαια τις μπριζόλες με την βαθιά κρεάτινη γεύση. Ο επίλογος γράφετε με γλυκά
του ταψιού και του κουταλιού από τη χρυσοχέρα κ Ειρήνη , γαλακτομπούρεκο , σαραγλί
θασίτικο , και καρυδάκι γλυκό με μέλι το καλύτερο του νησιού κατά γενική
ομολογία , γίνεται ανάρπαστο από τους ντόπιους και τους τουρίστες . Νίκο και κ
Ειρήνη σας ευχαριστούμε για την θερμή φιλοξενία , εις το επανιδείν!!!
Tips : Στο καφενείο «Εθνικόν» (του Τσίκνα) το τρίπτυχο της απόλαυσης είναι καφέδακι-ντόπιο τσίπουρο-τοπικοί μεζέδες , τηλ: 2593031202.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου