Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Το παραδοσιακό καφενείο «Εθνικόν» (του Τσίκνα) στον Θεολόγο της Θάσου

Ο Θεολόγος της Θάσου είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός που διατηρεί την παράδοση και τον πολιτισμό του , αξίζει να περιδιαβείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια του και να θαυμάσετε τα πέτρινα αρχοντικά , τα γιοφύρια , τη μακεδονική αρχιτεκτονική και το φυσικό κάλος του καταρράκτη Κεφαλόγουρνα. Στη μέση περίπου του οικισμού θα συναντήσετε το παραδοσιακό καφενείο «Εθνικόν»  ή όπως είναι πιο γνωστό όλα αυτά τα χρόνια το καφενείο του Τσίκνα. Το έχτισε με τα χεράκια του ο προπάππους του σημερινού ιδιοκτήτη όταν έφτασε πρόσφυγας στο νησί την δεκαετία του ’20 . Είναι ένας αυθεντικός χώρος , άνετος και λειτουργικός όπου κυριαρχεί το ξύλο και η πέτρα , τους τοίχους και τις γωνίες του καφενείου στολίζουν πολύτιμα χρηστικά αντικείμενα αλλοτινών εποχών και στα αρχοντικά μαρμάρινα τραπέζια θα σας τρατάρουν εκλεκτούς μεζέδες και χειροποίητα γλυκά . Σήμερα το καφενείο λειτουργεί ο δισέγγονος του Τσίκνα ο Νίκος Κλήμης. Η μέρα εδώ ξεκινά από νωρίς το πρωί με μερακλίδικους καφέδες και τσάι του βουνού , ακολουθούν νόστιμες ομελέτες από χωριάτικα αυγά για να ξεγελάσετε τη πείνα σας και όταν έρθει η ώρα του μεσημεριού βγαίνουν οι μεζέδες με ντόπιο τσίπουρο και  κρασί .Ένα πενηνταράκι θασίτικου ούζου με συνοδεία αξιολογότατου μεζέ (περιλαμβάνει γεμιστούς κολοκυθοανθούς , χταπόδι κρασάτο , ελιές θρούμπες , φασολάκια χάντρες , πατατοσαλάτα , κασέρι ψητό , καλαμάρι ) θα σας κοστίσει  μόνο 3 ευρώ !!! Αν παρ’ όλα αυτά δεν έχετε «τιθασέψει» την πείνα σας μπορείτε να παραγγείλετε μαγειρευτό φαγητό ή κρεατικά της ώρας με φρεσκοκομμένες πατατούλες . Στην κουζίνα θα βρείτε τον Νίκο Κλήμη  και η μητέρα του Ειρήνη που υπηρετούν με αγάπη την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στον ορεινό Θεολόγο. Είναι μαστοράντζες σε ότι φτιάχνουν , αέρινο τηγάνι χωρίς περιττές λαδίλες και δεξιοτεχνία στο ψήσιμο, δοκιμάστε τους αραχνούφαντους κολοκυθοανθούς , τα μερακλίδικα σαρμαδάκια , τις crunchy κασεροκροκέτες , το χταποδάκι στιφάδο όταν το βρείτε στο μενού , τα σαλιγκάρια με ντοματούλα και βέβαια τις μπριζόλες με την βαθιά κρεάτινη γεύση. Ο επίλογος γράφετε με γλυκά του ταψιού και του κουταλιού από τη χρυσοχέρα κ Ειρήνη , γαλακτομπούρεκο , σαραγλί θασίτικο , και καρυδάκι γλυκό με μέλι το καλύτερο του νησιού κατά γενική ομολογία , γίνεται ανάρπαστο από τους ντόπιους και τους τουρίστες . Νίκο και κ Ειρήνη σας ευχαριστούμε για την θερμή φιλοξενία , εις το επανιδείν!!! 

Tips : Στο καφενείο «Εθνικόν» (του Τσίκνα) το τρίπτυχο της απόλαυσης είναι καφέδακι-ντόπιο τσίπουρο-τοπικοί μεζέδες , τηλ: 2593031202.

 
















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου