Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Πως έγιναν διάσημα στην Σουηδία τα κεφτεδάκια του Διδυμοτείχου μέσω του βασιλιά Καρόλου του 12ου της Σουηδίας

Ας  πάρουμε  όμως την ιστορία από την αρχή : Ο Κάρολος ανέβηκε στο θρόνο το 1697 και οδήγησε τη Σουηδία στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο εναντίον όλων των γειτόνων που αμφισβητούσαν την κυριαρχία της στη Βαλτική. Νίκησε Δανούς, Ρώσους, Πολωνούς και Σάξονες, ανεβοκατέβαζε βασιλείς στην Πολωνία, μέχρι που τελικά ο Μεγάλος Πέτρος της Ρωσίας τον νίκησε στη μάχη της Πολτάβα. Πέρασε τα επόμενα έξι χρόνια στην εξορία στην Οθωμανική αυτοκρατορία, πρώτα στην Μολδαβία και μετά στο Διδυμότειχο όπου έζησε σε κατάσταση ημιαιχμαλωσίας για είκοσι μήνες, συναναστρεφόμενος με τους ντόπιους κατοίκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους,  υιοθετώντας την διατροφή και τις συνήθειές τους.  

 Εκεί γνώρισε και γεύτηκε  τα κεφτεδάκια : Το 1714 επέστρεψε στη Σουηδία με τη συνταγή του köfte, τρόπαιο, που αποκόμισε  από την παραμονή του στο υπόδουλο Διδυμότειχο. Με την πάροδο του χρόνου το πικάντικο κεφτεδάκι από αρνίσιο και βοδινό κιμά έγινε γνωστό στα σουηδικά ως köttbullar. Και δεν ήταν το μόνο. Στις  αποσκευές του, σαν καλοφυλαγμένο μυστικό, μετέφερε μια άλλη δημοφιλή συνταγή, που δεν είναι άλλη από τον λαχανοντολμά, γνωστό ως kåldolmar στα σουηδικά.  Έτσι γαστρονομικά ο Κάρολος εμπλούτισε την φτωχή σε φαγητά σουηδική κουζίνα με  δύο συνταγές, που αναδείχθηκαν στις  δημοφιλέστερες της  χώρας και έφτασαν μέχρι τις  ημέρες  μας να  έχουν αναστηθεί και να επιβιώνουν μέσα από τα εστιατόρια της  αλυσίδας  ΙΚΕΑ. Τα κλασικά κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ , που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δοκιμάσει έλκουν την καταγωγή τους από το Διδυμότειχο και βασίζονται στην συνταγή του Καρόλου, μόνο που αντί για αρνί έχουν χοιρινό , δίπλα στο μοσχαρίσιο κιμά.  Όμως οι Σουηδοί , όπως κι εμείς  οι ίδιοι, έχουμε  τον κεφτέ ως  τουρκικό (οθωμανικό θα λεγόταν σωστότερα) φαγητό και δεν καθίσαμε ποτέ να σκεφτούμε τι σημαίνει η λέξη κεφτές ή κιοφτές και από πού παράγεται. Προέρχεται από την ελληνική λέξη κοφτό κρέας ή την ιρανική köfte, που προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα “Kop“, που σημαίνει κόβω και κοπανώ και σίγουρα δεν είναι τουρκική λέξη αλλά δανεισμένη-αρπαγμένη από Έλληνες και Πέρσες.  Συνεπώς ο Κάρολος  δεν αγάπησε ένα φαγητό της  Οθωμανικής  αυτοκρατορίας, αλλά ένα φαγητό που συνήθιζαν και οι Χριστιανοί κάτοικοι ελληνικής καταγωγής και αγαπούσαν πολύ.  Όσο για  τον Κάρολο αιχμάλωτο στο Διδυμότειχο  σημειώνουμε ότι ζούσε με όλες του τις ανέσεις, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αξιωματούχος της βασίλισσας της Αγγλίας Άννας, Τ. Τζέφερις (ο οποίος επισκέφθηκε τον Κάρολο στο Διδυμότειχο), ο Κάρολος στο κάστρο του Διδυμοτείχου είχε τις ίδιες ανέσεις που απολάμβανε στο παλάτι του στη Στοκχόλμη !!!  Ωστόσο  για την παραμονή του Καρόλου στην Οθωμανική αυτοκρατορία αναζητείστε στην διπλωματία και τις μηχανορραφίες , στις σχέσεις του Οθωμανού Σουλτάνου με τον Ρώσο αυτοκράτορα, τις αιτίες που οδήγησαν να μείνει ζωντανός ο Κάρολος και να επιστρέψει στην Σουηδία βασιλιάς ξανά… με τους κεφτέδες στην τσέπη.  

Στις 5 Οκτωβρίου 2024 : και στο πλαίσιο δράσεων του 15ου Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ, διοργανώνεται η γιορτή του ελληνικού κεφτέ (Hellenic Meatballs ). Τούρκοι Βούλγαροι και Έλληνες μάγειροι με την συμμέτοχη του αξιαγάπητου food expert και chef Ηλία Μαμαλάκη θα ανεβούν στη σκηνή για να μαγειρέψουν το κορυφαίο μαγειρικό έδεσμα που γεύονταν για περίπου δύο  χρόνια ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ο 12ος  κατά την παραμονή του στο Διδυμότειχο. Ο ελληνικός κεφτές (meatball), με τις παραλλαγές στο μαγείρεμα του (από την Σμύρνη μέχρι το Διδυμότειχο και την Κωνσταντινούπολη), ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές πριν τα Βυζαντινά χρόνια αλλά και μετά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με τις περίφημες συνταγές να εμπνέουν ακόμη πολλούς μάγειρες ανά τον κόσμο. Θα μαγειρευτούν πολλά είδη κεφτέδων στην εκδήλωση που θα μοιραστούν στη συνέχεια στους επισκέπτες.

*  Ευχαριστίες  στους κ. Αθανάσιο Γουρίδη και Γιώργο Μουσταϊρα για  τα κείμενά τους από τα  οποία άντλησα στοιχεία.

 





 

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Η εμβληματική βασιλόπιτα της Aγιάσου!!!

   Ήρθαμε στην Αγιάσο για να δοκιμάσουμε μεταξύ άλλων και την παραδοσιακή  βασιλόπιτα του χωριού, ένα ρουστίκ γλυκό που αποτελείται από  πενήντα χειροποίητα φύλλα φτιαγμένα από βρασμένο γλυκάνισο πορτοκάλι και λάδι. Ανάμεσα τους τοποθετούν ξερή Αγιασώτικη μυζήθρα με τριμμένη ζάχαρη και 15 γλυκά μυρωδικά, πιπερόριζα, κακουλέ, κανέλα, γαρύφαλλο και πολλά άλλα. Η διαδικασία παρασκευής της είναι αρκετά χρονοβόρα , μια και χρειάζεται τουλάχιστον 3 ώρες για να φτιαχτεί και 6-8 ώρες να ψηθεί. Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα διατροφικά επιτεύγματα της Αγιάσου. Καταναλώνονταν ως πρωινό,  μεσημεριανό , βραδινό επειδή είναι φοβερά θρεπτική και ταυτόχρονα διατηρείται φρέσκια πάρα πολύ καιρό. Οι ρίζες αυτού του γλυκού βρίσκονται στην περιοχή της Καππαδοκίας. Ο αγιογράφος και συγγραφέας Φώτης Κόντογλου την δοκίμασε σε μια επίσκεψη του στην Αγιάσο και εντυπωσιάστηκε από την συμπυκνωμένη νοστιμιά της . Στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο «Σουσαμλή» που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1968, η βασιλόπιτα περιέχει τρία διαφορετικά τυριά και πωλείται τυποποιημένη όλο το χρόνο. Με τα υπολείμματα των φύλλων που γεμίζουν με ντόπια καρύδια, φτιάχνουν ένα ακόμα παραδοσιακό γλύκισμα, την «μπακλαβού». Οι Τούρκοι επισκέπτες τιμούν ιδιαίτερα τον φούρνο της Αγιάσου.

Info : Φούρνος «Σουσαμλή» , Αγιάσος, τηλ:  22520 22296 , sousamlim@gmail.com