Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Μεσορόπη-Παγγαίου : Χειροποίητο βιολογικό ταχίνι Παγγαίου από τον παραγωγό Φλώρο Φλώρo


INFO : Στις καταπράσινες πλαγιές του «χρυσοφόρου»  όρους  Παγγαίου  βρίσκεται η  γραφική Μεσορόπη ένα αξιοθέατο παράδοσης και ομορφιάς !!! Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά Μακεδονικής αρχιτεκτονικής ,τα παλιά καπνομάγαζα, τα πετρόχτιστα στενοσόκακα της , την ιστορική  εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου που είναι  χτισμένη το 1835, και το Δημοτικό σχολείο του χωριού που έκτισαν ξακουστοί μαστόροι από  πέτρα το 1933 . Περπατώντας στη Μεσορόπη όμως θα συναντήσετε αμέτρητες  βρύσες, παλιές κρήνες  και γούρνες αφού το νερό ήταν κυρίαρχο στοιχείο του χωριού για πολλούς αιώνες , κάποτε εδώ λειτουργούσαν 24 νερόμυλοι ενώ  σήμερα λειτουργεί μόνο ένας  . Σε αυτόν τον όμορφο τόπο ζει ο κ Φλώρος Φλώρος μια πολυσχιδής και δραστήρια  προσωπικότητα της περιοχής , εκπαιδευτικός (μαθηματικός)  στο επάγγελμα σε χωριό του Παγγαίου , κάτοχος δευτέρου  πτυχίου  Θεολογίας , τοπικός παραγωγός  φτιάχνει εδώ και πολλές δεκαετίες το  παραδοσιακό ταχίνι και χαλβά Μεσορόπης , ενώ αυτό το καιρό αναπαλαιώνει τους τέσσερεις νερόμυλους που έχει στην ιδιοκτησία  του για να είναι επισκέψιμοι από τον κόσμο . Ο κ Φλώρος Φλώρος συνεχίζει επιτυχώς την οικογενειακή παράδοση ενός αιώνα στη παραγωγή χειροποίητου βιολογικού ταχινιού , χρησιμοποιώντας τους νερόμυλους του προπάππου του που τους νοίκιαζε από τους Τούρκους το 1880 έναντι 40 λιρών . 


Το  ταχίνι ολικής άλεσης παράγεται 100% από σουσάμι, του οποίου δεν έχει αφαιρεθεί ο φλοιός. Αφού  πρώτα ψηθεί σε ξυλόφουρνο για να αποβάλλει την υγρασία  του και να πάρει αρώματα από τα ξύλα οξιάς και πουρναριού που χρησιμοποιούνται κατά την καύση , στη συνέχεια  αλέθεται στους πέτρινους μύλους διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Δεν υφίσταται καμιά χημική επεξεργασία και δεν περιέχει συντηρητικά ή πρόσθετα. Έχει μια πολύ έντονη γεύση καβουρντίσματος, ενώ βγάζει αρώματα γλυκιάς σοκολάτας . Εκτός από το ταχίνι ο κ Φλώρος Φλώρος παράγει  εξαιρετικό χαλβά (ολικής αλέσεως και απλό) και αρίστης ποιότητας μέλι (από άνθη Παγγαίου και κωνοφόρα δέντρα από τα πευκοδάση της Θάσου) .

TIPS : Για να προμηθευτείτε το ταχίνι και τα υπόλοιπα προϊόντα του παραγωγού τα τηλέφωνα παραγγελιών είναι  25920 93562 ,6972543276 ,  https://el-gr.facebook.com/taxiniflorou

















11 σχόλια:

  1. Θα μπορούσα να μάθω αν τα προϊόντα αυτά περιέχουν γλουτενη η ίχνη αυτής γιατί πάσχω από κοιλιοκακη κ δεν ξέρω αν μπορώ να τα καταναλωσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πηγαίνοντας ή περνώντας από την Μεσορόπη Καβάλας να μην ξεχάσετε να κάνετε μία στάση για κάτι υγιεινό για κάτι θρεπτικό για κάτι που τάισε γενιές και γενιές.Εύγευστο και δυναμωτικό προϊόν το οποίο πρέπει να έχουμε σε μία μεσογειακή διατροφή, με βάση το σουσάμι και τα παράγωγα αυτού!!! Εξαίρετο το προϊόν και εξαιρετικοί άνθρωποι, αν και Κυριακή ανοίξανε το κατάστημα για μας εξυπηρετήσουν!!! Ευχαριστώ Πολύ !!!Μητουσούδης Κωνσταντίνος διαιτολόγος-διατροφολόγος από Σέρρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα καλύτερα προϊόντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με διαφορά το νιστομότερο ταχίνι που έχω φάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ήθελα να πληροφορηθω για την πρωτη υλη, το σουσάμι τι προελευσης είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελληνικής. Χρόνια φυτεύει ο ίδιος και στη Λήμνο σουσάμια.

      Διαγραφή
    2. ...αποκλείεται...καί γιατί δέν τό δηλώνει περήφανα όπως θάπρεπε ;; άν ήταν ελληνικό όχι μόνο θά τό έγραφε στή συσκευασία, αλλά θά τό διατυμπάνιζε καί μέ υπερηφάνεια !...εκτιμώ ότι τό σουσάμι είναι από τό σουδάν...

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα ,εξαιρετικό ταχίνι .θα ήθελα να μου στείλετε διευθύνσεις πωλήσεις σε σημεία της Αττικής .

    ΑπάντησηΔιαγραφή