Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Stathis Harpas explores the flavors and tastes of Constantinople (Part II )



***** Είναι τεράστιο το κεφάλαιο του φαγητού στη  Κωνσταντινούπολη , τη Πόλη των μεγάλων αντιθέσεων !!! Εδώ οι γεύσεις περνάνε σε μία άλλη διάσταση, καθώς αναμειγνύονται Ανατολή και Δύση, δημιουργώντας υπέροχα και λαχταριστά πιάτα, εξαιρετικά επιδόρπια, ιδιαίτερους ντοντουρμάδες(παγωτά) , και πρωτότυπα σνακ του δρόμου που στο μάτι  μπορεί να σε ξενίσουν αλλά στη γεύση σε αποζημιώσουν  . Θα σας δώσω και μια χρήσιμη συμβουλή , απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από τα  υπερτιμημένα τουριστικά εστιατόρια και απολαύστε τα πραγματικά παραδοσιακά φαγητά της Πόλης που βρίσκονται σε μαγαζάκια και πάγκους που δεν τα πιάνει το μάτι σου χαμένα σε στενά δρομάκια . ***** Περπατώντας στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης  ξαφνικά σπάει η  μύτη σου από τις οσμές που ……συλλαμβάνει στην ατμόσφαιρα. Όσο  πλησιάζεις ξεχωρίζεις στον αέρα την υπέροχη και ευωδιαστή τσίκνα του ψημένου κοκορετσιού  από τους «αραμπατζήδες» (έτσι ονομάζονται στην τουρκική οι πλανόδιοι υπαίθριοι ψήστες)  . Δεν αντέχεις στον πειρασμό να μη δοκιμάσεις αυτήν την πεντανόστιμη λιχουδιά . Ο αραμπατζής σερβίρει  το κοκορέτσι σε σάντουιτς αφού πρώτα ψήσει για λίγο το ψωμί στα κάρβουνα στην συνέχεια το γεμίζει με το ψιλοκομμένο κοκορέτσι , ντομάτα , μικρά κομμάτια πράσινης πιπεριάς και  στο τέλος προσθέτει  τη ρίγανη . Όσο για το αποτέλεσμα  αγαπητοί μου σας το εγγυώμαι ανεπιφύλακτα , η γεύση είναι πραγματικά θεϊκή . *****  Τα νοστιμότερα  πεϊνιρλί στη Κωνσταντινούπολη τα φτιάχνουν οι Πόντιοι που ήρθαν στη Πόλη  από την Τραπεζούντα  και τη Σαμψούντα . Αξίζει ο κόπος να ψάξετε να βρείτε τα εστιατόρια τους που είναι διάσπαρτα στη Βασιλεύουσα  για να δοκιμάσετε αυτό το  λιγουρευτό έδεσμα . Η ονομασία του προέρχεται από την τουρκική λέξη peynirli που σημαίνει “με τυρί” . Στη Τουρκία το πεϊνιρλί είναι μόνο ένα από τα πολλά είδη πιντέ (pide) που φτιάχνουν με διαφορετικά υλικά όπως κιμά, καβουρμά, παστουρμά ,κοτόπουλο, πιπεριές και  μανιτάρια . Τα πεϊνιρλί  που βλέπεται στις φωτογραφίες είναι ποντιακής παρασκευής  πολύ μεγαλύτερα  από αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε εδώ στην Ελλάδα , θυμάμαι χαρακτηριστικά πως το κασέρι τσιτσίριζε ακόμη όταν μας τα σέρβιραν ενώ  το φρέσκο βούτυρο που είχαν ρίξει  από πάνω  ανέδυε τα πλούσια αρώματα του και έλιωνε αργά-αργά στη ξεροψημένη ζύμη . *****  Αν κάποιοι από σας θέλετε να δοκιμάσετε γνήσια Οθωμανική κουζίνα , όπου το μενού αποτελείτε από ξεχωριστές οσμανλίδικες συνταγές ….σαν αυτές που απολάμβανε ο σουλτάνος και το χαρέμι του ,τότε θα πρέπει να κάνετε στάση και να γευματίσετε στο εστιατόριο « Remi » που ανήκει στο ιστορικό σύμπλεγμα του Τζαμιού Σουλτάν Αχμέτ . Μεγάλες μερίδες ….και μικρές τιμές , το αρνητικό του σημείο είναι ότι δεν σερβίρει οινοπνευματώδη , μόνο σερμπέτια και αλατισμένο ξινόγαλο το γνωστό σε όλους ayran . Το εστιατόριο θα το βρείτε στη διεύθυνση Utangac Sokak No 6 Cankurtaran , τηλ: 90 212 517 65 93  *****  Όλα τα γκρουπ που φτάνουν στην Πόλη τα στέλνουν οι ταξιδιωτικοί  πράκτορες για φαγητό στην Ταβέρνα της Λωξάνδρας γιατί έχουν τα ..…τυχερά τους , είναι καλό βέβαια να αποφύγετε αυτήν την επιλογή γιατί πέρα από μια υπερεκτιμημένη τουριστική ατραξιόν δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο , δεν προσφέρει στον επισκέπτη τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις .Αφήστε λοιπόν στην άκρη τις βαρύγδουπες προτάσεις των γκουρμέ εστιατορίων και ελάτε μαζί μου να γευτείτε το καλύτερο κεμπάπ της Πόλης με …..θρησκευτική απόλαυση . Στο « Tarihi Sultanahmet Koftecis» θα δοκιμάσετε εξαιρετικό κεμπάπ σερβιρισμένο με πράσινες καυτερές πιπεριές , φασόλια πιάζ, ρύζι ψημένο στον ατμό και φρέσκο κρεμμυδάκι. Δυστυχώς και εδώ δεν θα βρείτε αλκοολούχα ποτά παρά μόνο αλατισμένο ξινόγαλο . Το Tarihi  Sultanahmet  Köftecisi Selim Usta θα το βρείτε στην οδό Divanyolu Caddesi 12 *****


Φτάσατε στο Εμίνονου κοντά στη γέφυρα του Γαλατά ; επιβάλλεται να κάνετε μια στάση για να γευτείτε το …….Balik Ekmek , πρόκειται για σάντουιτς με ψητή παλαμίδα , μαρούλι  και κρεμμύδι , η τιμή του δεν ξεπερνά τις 3 τουρκικές λίρες(1,50 ευρώ περίπου) . Σας προτείνουμε να συνοδέψετε το σάντουιτς σας με ένα πιάτο τουρσί λαχανικών (semizotu) μέσα σε ένα ροζ χυμό από αραιωμένη πάπρικα , κοστίζει 1 τουρκική λίρα . ***** Μια και βρίσκεστε στο Εμίνονου μην ξεχάσετε να αγοράσετε τα νοστιμότερα λουκούμια από το μαγαζί του Ali Muhiddin Haci Bekir , τα φτιάχνει με την ίδια συνταγή εδώ και 230 χρόνια ,την κρατάει φυλαγμένη σαν επτασφράγιστο μυστικό . ***** Το ωραιότερο καζάντιπι της Κωνσταντινούπολης θα το γευτείτε στο ζαχαροπλαστείο «Σεράι» , όλα τα αλλά είναι απλώς …οδοντόκρεμες!!!! Ο καλύτερος καραμελώμενος …..πάτος του καζανιού (έτσι μεταφράζετε το καζάντιπι) είναι εδώ ***** Ρόδι το θεϊκό ……πρέπει να δοκιμάσετε τον υπέροχο φρέσκο χυμό από ρόδι , στo στύβουν μπροστά σου σε κάθε γωνιά του δρόμου , σκέτος ή ανάμεικτος με πορτοκάλι σε ξεδιψάει υγιεινά , και είναι ένα πρώτης τάξεως …φάρμακο για την καρδιά αφού διαθέτει μοναδικές αντιόξινες ιδιότητες . *****  Και εγώ δεν το ήξερα  μέχρι που με το πρότεινε ο Μουσταφά και από τότε τον ευγνωμονώ, αξίζει να αγοράσετε μπουμπούκια τριαντάφυλλου και να φτιάξετε αυτό το εξαιρετικό μυρωδάτο τσάι (rose tea). Θα το βρείτε στην αγορά μπαχαρικών Ucuzcular μέσα στη στοά Misir Carsisi Ici No 5 . *****  Τέλος να μην  ξεχάσετε να επισκεφτείτε το εστιατόριο της  Μαρίας  Εκμεκτσίογλου  «Ο Κήπος της Μαρίας»  στο προάστιο Ετιλέρ , κατάφερε να γίνει το meeting -point όλων των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Πόλη ενώ αναρριχήθηκε επάξια  στη λίστα με τα κορυφαία εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης . Εστιατόριο «Marianın Bahçesi»  Akatlar Mah, Zeytinoglu cad. Yeşim sok. No:7 Etiler- Istanbul , Τηλ : +90 212 352 26 26 *****
  












 















































 




























































































 






















 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου