Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Επίσκεψη στο «Κελάρι Διαλεκτό» του Γιάννη Αποστολίδη στη περιοχή του Νέστου Καβάλας


 O πατέρας του οινοποιού Γιάννη Αποστολίδη  φύτεψε τους πρώτους αμπελώνες  στους πρόποδες του Μακεδονικού όρους Λεκάνη , στα σύνορα του ποταμού Νέστου με τη Θρακική  γη ,  τη δεκαετία του 70 . Κατάφερε γρήγορα να μεταδώσει την αγάπη του για το κρασί στο γιο του ο οποίος συνέχισε να ασχολείται συστηματικά  με την αμπελοκαλλιέργεια , το 2000 κατάφερε να ανανεώσει τους ιδιόκτητους αμπελώνες  με νέες γαλλικές ποικιλίες Syrah , Merlot και Chardonnay. Οι διαλεκτοί βιολογικοί αμπελώνες της οικογένειας Αποστολίδη το 2010 μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο και εμπλουτίστηκαν με καινούργιες  ελληνικές και ξένες ποικιλίες (Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Sauvignon  blanc). Σήμερα καλύπτουν έκταση εκατό  στρεμμάτων, σε μια χαρισματική περιοχή με αργιλοπηλώδες έδαφος και ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα. Το Κελάρι Διαλεκτό δημιουργήθηκε το 2007 στο  ομώνυμο γραφικό πετρόκτιστο  χωριό του  νομού Καβάλας  και διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, πνευματικό πιεστήριο, ανοξείδωτες δεξαμενές και αυτόματη γραμμή εμφιάλωσης.  Λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης βρίσκεται το πέτρινο κελάρι, όπου ωριμάζουν και παλαιώνουν τα κρασιά μέσα σε δρύινα βαρέλια σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Στο χώρο αποθήκευσης τα εμφιαλωμένα κρασιά ξεκουράζονται σε ιδανικές συνθήκες.



Δοκιμάζουμε το καινούργιο αγιωργίτικο (εσοδείας 2017)  του Γιάννη Αποστολίδη (4ος 2019)

Το αγιωργίτικο είναι άρρηκτα δεμένο με την περιοχή της Νεμέας , επειδή όμως η ποικιλία του οίνου αυτού έχει μια δυναμική  ποιότητα  έπεισε πολλούς παραγωγούς  να το φυτέψουν και σε άλλες περιοχές της χώρας , όπως στον αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος .Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης Αποστολίδης ιδιοκτήτης του «Κελάρι Διαλεκτό» που αυτή τη στιγμή έχει δυο παραγωγές αγιωργίτικου στις δεξαμενές του, 2017 και 2018 . Θα προσπεράσουμε το φρέσκο και αδύναμο αγιωργίτικο του 2018 που θα μεταφερθεί πλέον στο βαρέλι  για να ωριμάσει περαιτέρω και θα ασχοληθούμε με τη παραγωγή του 2017 που ήταν εξαιρετικά καλή και έδωσε ένα υπέροχο κρασί με ώριμες τανίνες υψηλής ποιότητας .Το  αγιωργίτικο (2017) του Γιάννη Αποστολίδη μετά τη δεξαμενή παραμένει για έβδομο μήνα στο βαρέλι . Έχει αποκτήσει  βαθύ κόκκινο χρώμα , πλούσιο στόμα , ενώ στη μύτη αποκαλύπτει συμπυκνωμένα και πολυσύνθετα αρώματα κόκκινων φρούτων , δεν θα ήταν υπερβολή  να πω ότι με θύμισε έντονα το  Chianti της Τοσκάνης. Το αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον , όπως μας ενημέρωσε ο παραγωγός του θα εμφιαλωθεί ύστερα από τέσσερεις μήνες . Τέλος να σας ενημερώσουμε ότι το κρασί αυτό είναι κατάλληλο για να συνοδεύσει μεγάλη ποικιλία πιάτων, που ταιριάζουν με τη σύγχρονη διατροφή.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου