Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Τρικαλινός : Αβγοτάραχο με ξεχωριστή ποιότητα και διεθνή αναγνώριση


Info : Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου ή  «περικαλλέα λίμνη»  όπως την ονόμαζε ο Όμηρος, είναι το μεγαλύτερο σύμπλεγμα υγροτόπων της Ελλάδας  που στα νερά του κρύβει ένα πολύτιμο μυστικό την παραγωγή του ονομαστού αυγοτάραχου Μεσολογγίου.  Πρόκειται για μια μοναδική  λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένα αβγά κεφάλου που αφού βγουν από το ψάρι, ξεπλένονται με νερό, αλατίζονται με φυσικό αλάτι, στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο και συσκευάζονται σε λιωμένο κερί.  Ο Ζαφείρης Τρικαλινός αποτελεί την  τέταρτη γενιά μιας οικογένειας που ασχολείται με το προϊόν από το 1856 . Κατάφερε να δώσει στο εθνικό μας αβγοτάραχο με τη ξεχωριστή νοστιμιά και το φίνο άρωμα διεθνή αίγλη, τόσο μεγάλη που ο διάσημος σεφ, Ferran Adria να το συμπεριλάβει επωνύμως στα 30 καλύτερα προϊόντα του κόσμου στο βιβλίο του «The Fragile Feast, Routes to Ferran Adria».


  Γιατί ξεχωρίζει το αυγοτάραχο Trikalinos :

1) Παράγεται αποκλειστικά από αυγά Κέφαλου, τα οποία αναγνωρίζονται ως η καλύτερη πρώτη  ύλη για την παρασκευή αυγοτάραχου.

2) Η διαδικασία παρασκευής διασφαλίζει την εξισορρόπηση αλατίσματος και διαδικασίας ξήρανσης, ώστε να διατηρείται υψηλή υγρασία και χαμηλότερο επίπεδο νατρίου στο τελικό προϊόν.

3)  Περιβάλλεται με φυσικό κερί μέλισσας, το οποίο διατηρεί επαρκώς το προϊόν και την ιδιαίτερη γεύση του σε όλη τη διάρκεια ζωής του, παρά το χαμηλό επίπεδο αλατότητας.


Πώς τρώγεται : Αφαιρούμε προσεκτικά  το  κερί και το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι . Ο πιο απλός τρόπος να το απολαύσετε είναι με  φρυγανισμένο ψωμί ,  αφού αλείψετε τη φέτα με φρέσκο βούτυρο τοποθετείστε επάνω τις λεπτές φέτες του αυγοτάραχου. Ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά , σαμπάνια , αφρώδεις οίνοι , βότκα , malt και καπνιστά ουίσκι συνδυάζονται αρμονικά με το αυγοτάραχο και αναδεικνύουν τα υπέροχα αρώματα του. Ταιριάζει απόλυτα με σπαγγέτι αλλά και με μια δροσερή σαλάτα με αβοκάντο, κρεμμυδάκια, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 











    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου