Η ιστορία του χαλβά ξεκινά από πολύ παλιά μια και οι πρώτες αναφορές μας έρχονται από τον μεσαίωνα , οι Άραβες όμως έφτιαξαν ένα είδος χαλβά από χουρμάδες και γάλα και τον ονόμασαν “χαλ” που στα αραβικά σημαίνει γλυκό. Εξέλιξαν στη συνέχεια αυτό το παρασκεύασμα αφαιρώντας το γάλα και πρόσθεσαν αλεύρι και πετιμέζι ή μέλι και ξηρούς καρπούς . Στην Οθωμανική αυτοκρατορία (13ος αιώνας) ο χαλβάς ήταν μέρος του τελετουργικού του τάγματος των Μεβλεβί (Ιπτάμενοι Δερβίσηδες) . Ήταν γνωστές οι συναντήσεις τους ως συναντήσεις του χαλβά. Έβαζαν στο χαλβά τους νισεστέ, νερό ή χυμούς φρούτων και ξηρούς καρπούς. Ο χαλβάς είναι ένα δημοφιλές γλύκισμα στην Ελλάδα ιδιαίτερα την εποχή της νηστείας , ήρθε στη χώρα μας από τους “χαλβατζήδες πρόσφυγες” μετά την καταστροφή της Σμύρνης , ήταν απαράμιλλοι μάστορες στη παρασκευή του. Ο χαλβάς αποτελεί μια πολύ ωφέλιμη τροφή για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει όμως και ένα αρνητικό, θα πρέπει να προσέξουμε την υψηλή θερμιδική του αξία. Η Χαλβαδοποιία του Μάνθου Τασελαρίδη στη Ξάνθη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που από το 1977 παράγει έναν υπέροχο χειροποίητο μαστιχωτό χαλβά , καθόλου σκληρό , που αφήνει μια ισορροπημένη γλυκύτητα στο στόμα και την εσάνς του σουσαμιού . Θα τον βρείτε εκτός από αμύγδαλο και σε άλλες εκδοχές , με φιστίκι αιγίνης , με πορτοκάλι , βανίλια-σοκολάτα , με κομματάκια κουβερτούρας μέσα, αλλά και με σουσάμι ολικής άλεσης. Το εργαστήριο παραγωγής βρίσκεται στα Κιμμέρια της Ξάνθης και το κατάστημα λιανικής πώλησης στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 38 , κοντά στη κεντρική πλατεία της Ξάνθης , τηλ: 2541075324.
Τετάρτη 10 Απριλίου 2019
Χαλβάς Τασελαρίδη : Ο χειροποίητος μαστιχωτός χαλβάς Ξάνθης
Η ιστορία του χαλβά ξεκινά από πολύ παλιά μια και οι πρώτες αναφορές μας έρχονται από τον μεσαίωνα , οι Άραβες όμως έφτιαξαν ένα είδος χαλβά από χουρμάδες και γάλα και τον ονόμασαν “χαλ” που στα αραβικά σημαίνει γλυκό. Εξέλιξαν στη συνέχεια αυτό το παρασκεύασμα αφαιρώντας το γάλα και πρόσθεσαν αλεύρι και πετιμέζι ή μέλι και ξηρούς καρπούς . Στην Οθωμανική αυτοκρατορία (13ος αιώνας) ο χαλβάς ήταν μέρος του τελετουργικού του τάγματος των Μεβλεβί (Ιπτάμενοι Δερβίσηδες) . Ήταν γνωστές οι συναντήσεις τους ως συναντήσεις του χαλβά. Έβαζαν στο χαλβά τους νισεστέ, νερό ή χυμούς φρούτων και ξηρούς καρπούς. Ο χαλβάς είναι ένα δημοφιλές γλύκισμα στην Ελλάδα ιδιαίτερα την εποχή της νηστείας , ήρθε στη χώρα μας από τους “χαλβατζήδες πρόσφυγες” μετά την καταστροφή της Σμύρνης , ήταν απαράμιλλοι μάστορες στη παρασκευή του. Ο χαλβάς αποτελεί μια πολύ ωφέλιμη τροφή για τον οργανισμό, καθώς είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, έχει όμως και ένα αρνητικό, θα πρέπει να προσέξουμε την υψηλή θερμιδική του αξία. Η Χαλβαδοποιία του Μάνθου Τασελαρίδη στη Ξάνθη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που από το 1977 παράγει έναν υπέροχο χειροποίητο μαστιχωτό χαλβά , καθόλου σκληρό , που αφήνει μια ισορροπημένη γλυκύτητα στο στόμα και την εσάνς του σουσαμιού . Θα τον βρείτε εκτός από αμύγδαλο και σε άλλες εκδοχές , με φιστίκι αιγίνης , με πορτοκάλι , βανίλια-σοκολάτα , με κομματάκια κουβερτούρας μέσα, αλλά και με σουσάμι ολικής άλεσης. Το εργαστήριο παραγωγής βρίσκεται στα Κιμμέρια της Ξάνθης και το κατάστημα λιανικής πώλησης στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 38 , κοντά στη κεντρική πλατεία της Ξάνθης , τηλ: 2541075324.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου