Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Το αυθεντικό και μοναδικό Ισκεντέρ κεμπάπ θα το φάτε εδώ , Kebapçı İskender στη περιοχή Beşiktaş της Κωνσταντινούπολης.




Info : Θα πρέπει να κάνετε μια βόλτα μέχρι τη συνοικία Μπεσίκτας (Besiktas)
αν θέλετε να δοκιμάσετε  το εξαιρετικό Ισκεντέρ κεμπάπ  που φτιάχνεται με την ίδια αυθεντική συνταγή του δημιουργού του  Ισκεντέρ Ισκεντέρογλου  από το 1850 .  Η επιχείρηση ιδρύθηκε πριν από 160 χρόνια από το δαιμόνιο Ισκεντέρογλου, εφευρέτη του «κατακόρυφου ψησίματος του αρνιού χωρίς κόκαλα» δηλαδή του γνωστού "döner kebabı" (γύρος κεμπάπ ). Να σημειώσω εδώ πως μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα τα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης  και οι υπαίθριοι αραμπατζήδες  με την κινητή τους κουζίνα   προσέφεραν στους πελάτες τους  μόνο  σουβλιστό αρνί και tandır (κρέας στον φούρνο) .Ο Ισκεντέρ Ισκεντέρογλου  λοιπόν ήταν ένας πρωτοπόρος  της γεύσης για την  εποχή του και δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή με την εφεύρεση του "döner  kebabı".
 


Παρακολούθησα αυτήν την ……ιεροτελεστία του «ισκεντέρ κεμπάπ» και θα ήθελα να σας την περιγράψω εκτενώς .Πρώτα κόβουν σε πολύ ψηλές φέτες το ροδοκοκκινισμένο κεμπάπ (που αποτελείται από αρνίσιο και μοσχαρίσιο κρέας)  και τις  τοποθετούν  πάνω στην πίτα την λεγόμενη alaturka με σάλτσα ντομάτας ενώ συμπληρώνουν το πιάτο με ψητές πιπεριές, γιαούρτι, και λίγη μελιτζανοσαλάτα.  Τέλος περιχύνουν από πάνω λιωμένο βούτυρο . Οι Τούρκοι συνοδεύουν  το Ισκεντέρ κεμπάπ  με το παραδοσιακό τους ρόφημα Sira που είναι το  σταφιδόζουμο (!!!)εγώ θα σας προτείνω να επιλέξετε μια μπύρα Efess Pilsen για να  «σβήσετε» την δυνατή και πικάντικη γεύση αυτού του πιάτου. 


Διεύθυνση : Yavuz iskenderoglou - Kebapci Iskender , Yildiz Yolu No. 6, Besiktas , Κωνσταντινούπολη , Ώρες  λειτουργίας : 11:30 – 22:00  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου