Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Tαξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Βιέννη και Σάλτσμπουργκ (Traveling with taste as our guide – Vienna and Salzburg )

Info : Η Αυστριακή κουζίνα προσφέρει ένα αρμονικό μείγμα πιάτων που κλείνει μέσα της διαφορετικές εθνικότητες και κουλτούρες, ενώ συνεχίζει να προκαλεί τον ουρανίσκο κάθε απαιτητικού γευσιγνώστη . Και για να γίνω πιο σαφής στις δυο επισκέψεις που πραγματοποίησα στην Αυστρία δοκίμασα πιάτα από την Ουγγαρία (γκούλας) ,την Γερμανία (ελάφι με σάλτσα μανιταριών , και βράνφουρστ με σάουερ κράουζ –ξινό λάχανο με λουκάνικο -) . Βέβαια το παραδοσιακό φαγητό αυτής της χώρας είναι το βινερσνίτσελ (τηγανητό παναρισμένο μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας ) που πάντα σερβίρετε με την καθιερωμένη πατατοσαλάτα. Ξεχωρίσαμε επίσης το τάφελσπιτς (βραστό μοσχαρίσιο φιλέτο) το όποιο σε σερβίρουν με πατάτες η χορταρικά , το παραπάνω πιάτο ήταν αγαπημένο φαγητό του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ. Και μια τελευταία επιλογή είναι ένα σαγανάκι με τηγανητά κομμάτια χοιρινού και συνοδεία χειροποίητων ζυμαρικών . Στο Σάλτσμπουργκ δοκιμάσαμε ένα πιάτο αρκετά λιπαρό το μπαουερα-μάτους ( μια ποικιλία από λουκάνικα και χοιρινό) . Όλα τα παραπάνω τα συνδυάσαμε με εξαιρετικές Αυστριακές μπύρες στη Βιέννη προτιμήσαμε την πράσινη μπύρα Gosser και στο Salzburg μας πρότειναν να δοκιμάσουμε την Stiegl που παρασκευάζεται ανελλιπώς με την ιδία συνταγή από το 1492   Για επιδόρπιο σας συνιστούμε να δοκιμάσετε το πληθωρικό γλύκισμα Ζάχερτορτε ( ένας ιδανικός συνδυασμός πλούσιας σοκολάτας και μαρμελάδας βερίκοκο με τη μορφή πάστας) βέβαια έκπληξη μας προκάλεσε η τιμή ενός τέτοιου κομματιού που έφτανε τα 11,40 ευρώ (!!!) Δύο κεντρικά ζαχαροπλαστεία της Βιέννης διεκδίκησαν δικαστικά την αποκλειστικότητα της παραγωγής του γλυκού αυτού, αλλά το δικαστήριο, με μία ... Σολομώντεια απόφαση, το επέτρεψε και στα δύο!!!! Το ζαχαροπλαστείο Sacher πίσω από την Όπερα της Βιέννης, είναι το ιδανικό σημείο για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα πεντανόστιμα και κλασσικά γλυκά της Βιέννης. Η αυθεντική Sacher Torte παράγεται εδώ από το 1832 και το μυστικό της παρασκευής της κρατιέται ακόμα κρυφό.  Μετά από ένα ωραιότατο περίπατο και ένα καλό γεύμα  στη πανέμορφη πόλη του Salzburg  αξίζει να επισκεφτείτε  το Café Tomaselli που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης  από το  1705  και είναι ένα από τα πιο φημισμένα  café  της  Ευρώπης. Μοναδική τοποθεσία , μεγαλοπρεπή έπιπλα , σερβιτόρες με ασημένιους δίσκους και άσπρη ποδιά , δελεαστική ποικιλία από γλυκά πιάτα και εκλεκτές τοπικές  σπεσιαλιτέ , κορυφαίος καφές viennois , όλα μαζί αυτά συνθέτουν τη γοητεία  του Café Tomaselli . Με τα χρόνια το Café Tomaselli έγινε  αγαπημένο στέκι κορυφαίων ανθρώπων από τον χώρο της τέχνης όπως ο Wolfgang Amadeus Mozart , ο Max Reinhardt  ο Herbert von Karajan κα .
 
 



















  

      
                                              


    











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου