Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Μια Boulangerie με ιστορία στο Saint Germain του Παρισιού !!!



Αυτό που είδα στο Παρίσι  δεν ήταν ένας απλός φούρνος αλλά μια στιλάτη μπουτίκ άρτου , μια απίθανη  Boulangerie στο κέντρο της πόλης του φωτός  στο Saint Germain . Αναφέρομαι στο φούρνο του  Poilane που ξεκίνησε  να φτιάχνει από τη δεκαετία του ’30 το υπέροχο ψωμί του από σιτάρι αλεσμένο  σε πέτρες , φυσική μαγιά, πίτυρο και θαλασσινό αλάτι  .Το συγκεκριμένο ψωμί είναι ένα στρόγγυλο καρβέλι με παχιά, χρυσή κρούστα καθώς ψήνεται σε φούρνο με ξύλα . Μπορείτε αν θέλετε να παραγγείλετε το καρβέλι σας διακοσμημένο με κάποια επιγραφή της αρεσκείας σας . Ξεχώρισα όμως και άλλες δυο γεύσεις , το ψωμί καρυδιού  που  το συνδυάσαμε υπέροχα με γαλλικά τυριά  όπως το brie και το  camembert και το ψωμί σίκαλης και σταφίδας το οποίο όπως με ενημέρωσε ο φούρναρης το συνοδεύουν οι Γάλλοι με μπλε τυρί, βούτυρο και γλυκόξινες μαρμελάδες  . Ο μεγαλύτερος όμως  πειρασμός του Poilane έχει ονοματεπώνυμο  λέγεται Punitions (τιμωρίες)  και πρόκειται για τα ονειρικά μπισκότα βουτύρου   sables.  Τα ονόμασε  έτσι γιατί η γιαγιά του …….τιμωρούσε με αυτά τα  εγγονάκια της όταν γύριζαν από το σχολείο !!!!  Τα sables τα  φτιάχνει  ο Poilane από αλεύρι σιταριού, βούτυρο, ζάχαρη και αυγά , και αμέσως μετά το ψωμί που θα ξεφουρνίσει θα τα ψήσει αξιοποιώντας τη θερμότητα  του φούρνου όσο  κρυώνει . Είναι λίγο ακριβά βέβαια  αφού το μισό κιλό κοστίζει 17 ευρώ . Δεν θα ήταν υπερβολή  αν λέγαμε ότι είναι ο κορυφαίος αρτοποιός  του Παρισιού .  


 





 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου