Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Ο Σωτήρης και η Αγαθή Ξώγνου μαγειρεύουν χοιρινή ωμοπλάτη (Schäfele) στη γάστρα , ένα παραδοσιακό φαγητό της Φρανκωνίας

Σήμερα θα φτιάξουμε  ένα παραδοσιακό και πολύ αγαπημένο  φαγητό της Φρανκωνίας , Schäfele (χοιρινή ωμοπλάτη) με συνοδεία λαχανικών και πατατόμπαλας (η συνταγή είναι για δυο άτομα)

Προετοιμασία : Θα χρειαστούμε  1000 –1250 γραμμάρια χοιρινής ωμοπλάτης με το λίπος της . Χαράζουμε σε ρόμβους ή τετραγωνάκια το λίπος για να ψηθεί ομοιόμορφα και να μας δώσει τραγανή γεύση. Αλατίζουμε το κρέας καλά και το αφήνουμε αρκετά ώστε να τραβήξει το αλάτι . Εν τω μεταξύ γεμίζουμε τον νεροχύτη με νερό και βυθίζουμε το πήλινο σκεύος (άνω και κάτω) περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα για να τραβήξει υγρασία που είναι πολύ σημαντική για το ψήσιμο . Προετοιμάζουμε τα  λαχανικά που θα συνοδέψουν το κρέας , έχουμε πάρει ξηρά κρεμμύδια, καρότα, πράσα, σέλινα κτλ. και τα κόβουμε σε χονδρά κομμάτια . Παίρνουμε το κρέας μας και το αλείφουμε με μουστάρδα (εμείς χρησιμοποιήσαμε την πικάντικη=Mittelschafr και  όχι την καυτερή=Scharf) , πασπαλίζουμε την πλευρά του λίπους του με πιπέρι και κίμινο.  

Στο φούρνο ολοταχώς : Τοποθετούμε στη βάση του πήλινου πρώτα τα λαχανικά και από πάνω το κρέας , κλείνουμε το σκεύος και το βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο (220 βαθμοί)  , θα χρειασθούμε 2 με 2,5 ώρες για το ψήσιμο . Αφού το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μερικά λεπτά και στη συνέχεια κόβουμε το κρέας σε φέτες .Σερβίρουμε στο πιάτο με γαρνιτούρα τα λαχανικά μας ενώ συμπληρωματικά φτιάχνουμε και μια  κλασσική γερμανική πατατόμπαλα . Καλή σας  όρεξη!!!

 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου