Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Τα μπακάλικα πιπεράκια Σερρών από τον παραγωγό Πέτρο Άτσαλο

 Κατ’ αρχάς :  Για τα μπακάλικα πιπεράκια  μου μίλησε με τα καλυτέρα λόγια πρώτη φορά ο φίλος μου ο Ηλίας Μαμαλάκης  , ακολούθησε η πρόσφατη συνάντηση μας  με τον παραγωγό που τα καλλιεργεί  στον Άγιο Ιωάννη Σερρών τον Πέτρο Άτσαλο ο οποίος είχε τη καλοσύνη να με ενημερώσει  διεξοδικά  γι’ αυτόν τον ξακουστό μεζέ της περιοχής που πλέον τείνει να γίνει και όλης της Ελλάδας. Ο Πέτρος είναι καθηγητής στο ΕΠΑΛ , παράλληλα όμως βρίσκει τον χρόνο να  καλλιεργήσει ένα κτήμα 5 στρεμμάτων με θερμοκήπια για τις πιπεριές , ξεκίνησε με μόλις 300 ρίζες και σήμερα το κτήμα του παράγει περίπου 40-50 τόνους το χρόνο !!!  Τα μπακάλικα πιπεράκια  είναι μια ειδική ποικιλία που καλλιεργείται μόνο τοπικά και αποτελεί ένα μικρό γαστρονομικό θησαυρό του νομού Σερρών , την καλλιέργεια την έφεραν εδώ στις αρχές του 20ου αιώνα οι πρόσφυγες από τον Πόντο.

Η παραγωγή :  των μπακάλικων πιπεριών κρατά από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, η συγκομιδή τους από τον Πέτρο Άτσαλο γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε να μην προλαβαίνουν να εκτεθούν πολύ στον ήλιο και να αυξήσουν την καψαϊκίνη (capsaicin), διατηρώντας έτσι μια γλυκιά γεύση και μια τρυφερή σάρκα. Το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 7 εκατοστά και για να συγκεντρωθεί ένα κιλό πρέπει να μαζευτούν 150 με 160 τεμάχια.

Λατρεμένη απόλαυση :  Είναι ο  πιο ξακουστός μεζές αυτή την εποχή σε όλες τις ταβέρνες , σουβλατζίδικα και εστιατόρια του νομού Σερρών !!!  Δεν υπάρχει τραπέζι που να μην δεν έχει τουλάχιστον μία μερίδα μπακάλικες πιπεριές . Πήρα λοιπόν δυο σακουλάκια να τις μαγειρέψω στο εξοχικό στη Θάσο ακολουθώντας τη συμβουλή του Πέτρου Άτσαλου . Μου είπε θα της κάνεις τηγανητές, ψητές σαν σουβλάκι στα κάρβουνα  και βεβαίως ωμές στη σαλάτα με καλό ελαιόλαδο , θα θέλεις  να σταματήσεις και δεν θα μπορείς μου τόνισε επανειλημμένως !!! Λοιπόν τα μπακάλικα πιπεράκια είναι ένας μερακλίδικος μεζές με μια πολύ γλυκιά γεύση , ωστόσο μερικά από αυτά έχουν μια ελαφριά πικάντικη νότα γιατί τα είδε περισσότερο διάστημα ο ήλιος και αύξησαν την ποσότητα καψαϊκίνης που περιέχουν . Για τον μεζέ θα χρειαστείτε φίλοι μου ένα καλό λάδι (προτείνω Κύκλωπα Αλεξανδρούπολης) ένα φίνο αλάτι Μεσολογγίου και ένα ποιοτικό ξύδι όχι απαραίτητα βαλσάμικο , στο τέλος θα έχετε σκουπίσει το πιάτο με το ψωμάκι σας !!! 

Η Γιορτή της μπακάλικης πιπεριάς :   Τα τελευταία χρόνια στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη πραγματοποιείται η «Γιορτή της μπακάλικης πιπεριάς» με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών και Κατοίκων Αγίου Ιωάννη Σερρών Αλησμόνητες Πατρίδες. Η απήχηση του κόσμου όπως είναι φυσικό είναι μεγάλη,  πολλοί  Σερραίοι και όχι μόνο πολίτες συμμετέχουν σε αυτή την διοργάνωση. Πάνω από 200 κιλά μπακάλικες πιπεριές τηγανίζονται κάθε χρόνο  στον Άγιο Ιωάννη Σερρών. 


  * Τα μπακάλικα πιπεράκια Σερρών του  Πέτρου  Άτσαλου θα τα βρείτε πλέον σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες super-market της Ελλάδας (Μασούτης , Σκλαβενίτης, ΑΒ, Lidl )  

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου