Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Τουλουμοτύρι από τον Ρεθυμνιώτη τυροκόμο Νικόλαο Γασπαράκη

Οι Κούμοι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του νομού Ρεθύμνου , βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων και ο τόπος φημίζεται για τα κτηνοτροφικά του προϊόντα , ιδιαίτερα για τις γραβιέρες και το τουλουμοτύρι . Στους Κούμους λοιπόν ζει η οικογένεια Γασπαράκη που είναι τυροκόμοι από τα γεννοφάσκια τους από τη δεκαετία του ’60 . Ο πατέρας Νίκος δίδαξε την τέχνη στο γιό του Γιώργο και ανάμεσα σε όλα , φτιάχνουν μαζί  ένα εξαίσιο παραδοσιακό τυρί που το αγαπώ πολύ το τουλουμοτύρι . Το τυρί αυτό το έφεραν  στη πατρίδα οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία , πήρε το όνομα του από το γεγονός ότι ωριμάζει μέσα σε τουλούμια, δηλαδή αναποδογυρισμένα τομάρια ζώων για ένα περίπου χρόνο . Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα , το χρώμα του είναι υπόλευκο ως κιτρινωπό , είναι κοκκώδες στην υφή και όταν το γεύεσαι σου δίνει την αίσθηση ξηρών καρπών, χαρακτηριστικό που προκύπτει από την ωρίμαση του τυριού στο τουλούμι . Τα τουλουμοτύρια Γασπαράκη ζυγίζουν από ογδόντα μέχρι εκατό σαράντα κιλά . Στην αρχή του καλοκαιριού η οικογένεια ανοίγει τις πόρτες του τυροκομείου και διοργανώνει μια απίθανη γευστική και μουσική βραδιά  ανοίγοντας το πρώτο τουλουμοτύρι της χρονιάς . Επικοινωνήσαμε με την σύζυγο του κ Γασπαράκη να την συγχαρούμε για το νόστιμο τουλουμοτύρι που έφτιαξαν και είχε τη καλοσύνη να με καλέσει το επόμενο καλοκαίρι να επισκεφθώ τους Κουμούς και να παραστώ στη γιορτή  που διοργανώνουν , πρόσκληση την οποία αποδέχθηκα με χαρά . 

 

 Tips : Τυροκομείο Γασπαράκη , Κούμοι Ρεθύμνου τηλ. 2831 041072

 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου