Οι Πόντιοι πρόσφυγες της πρώτης γενιάς διατηρούσαν ακέραιη τη κουζίνα του Πόντου όπως την είχαν οργανώσει και όπως την ήξεραν από τους προγόνους τους . Για μεγάλο χρονικό διάστημα η διατροφή τους βασιζόταν αποκλειστικά στις συνταγές που είχαν φέρει μαζί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες και δεν τις είχαν εμπλουτίσει ακόμη με τις νεότερες που βρήκαν και εφάρμοσαν στην Ελλάδα . Για χρόνια ολόκληρα το φαγητό των Ποντίων βασιζόταν στα προϊόντα της γης και της θάλασσας αλλά και σ’ αυτά τα προϊόντα που οι ίδιοι δημιουργούσαν κάθε χρονιά τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες για τον επερχόμενα χειμώνα . Όπως πληροφορούμαστε από το βιβλίο η ποντιακή κουζίνα ήταν φτωχή σε κρέας, μια και τα ζώα αποτελούσαν «μέλη της οικογένειας», δεν τα έσφαζαν σχεδόν ποτέ καθώς οι άνθρωποι στον Πόντο είχαν συναισθηματικό δέσιμο με αυτά . «Μόνο για τους γάμους έσφαζαν κανένα βόδι κι ένα- δυο γουρούνια τον χρόνο για την οικογένεια» , επισημαίνει η συγγραφέας του βιβλίου. Έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς πολλές μαγειρικές για την κουζίνα του Πόντου , γιατί σήμερα η ποντιακή κουζίνα είναι ευρύτερα αποδεκτή λόγω του υγιεινού και απόλυτα ασφαλούς χαρακτήρα της , με τις συνταγές της να βασίζονται σε αγνά υλικά και πρώτες ύλες που είναι μαγειρεμένα με τρόπο που δεν ερεθίζουν και δεν προκαλούν το στομάχι αλλά και τις αντοχές ενός οργανισμού που έχει κουραστεί από την σύγχρονη διατροφή. Η Θεσσαλονικιά Σόφη Ουργαντζίδου (μαγείρισσα, καθηγήτρια σε ιδιωτικό ΙΕΚ και ιδιοκτήτρια μαγειρείου με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής ) κατάφερε με το βιβλίο της «Ρίζα μ’ -η παράδοση και η εξέλιξη της Ποντιακής κουζίνας» , να μας ταξιδέψει σε μια πολύχρωμη , καλοφωτογραφημένη και εμπνευσμένη έκδοση στη Ποντιακή κουζίνα , να μας δώσει μια σύντομη και περιεκτική ιστορία της και να μας παρουσιάσει εξαίσιες συνταγές οι περισσότερες καθαρά παραδοσιακές αλλά και ορισμένες άλλες τις οποίες διαφοροποιεί από την Ποντιακή παράδοση , προσθέτοντας νέα υλικά και σύγχρονες πινελιές . Το βιβλίο «Ρίζα μ’» (που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός) είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία της διατροφής στο Πόντο , είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στην εξέλιξη αυτής της πορείας και νομίζουμε ότι θα ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες που είτε είναι Πόντιοι είτε όχι αγαπούν την υγιεινή κουζίνα η οποία έχει πολλά να προτείνει σήμερα στον κουρασμένο καταναλωτή γεύσεων. Την επιμελημένη αυτή έκδοση προλογίζει με θερμά λόγια ο αγαπημένος Ηλίας Μαμαλάκης ο οποίος αναγνωρίζει στην Σόφη Ουργαντζίδου το θάρρος να πειράξει τις ποντιακές συνταγές , να τις νεωτερίσει και να τις παρουσιάσει από ένα άλλο οπτικό πρίσμα της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.
Stathis Harpas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου