Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Μια από όλα !!!

Η “Βόλβη” είναι έξη γενεών (!!!) σουβλατζίδικο στο κέντρο της Αθήνας και τι εννοούμαι με αυτό, αν δεν υπήρχαν οι πρόγονοι του Τάσου Περδίκη που για έξη ολόκληρες γενιές διαχειρίζονταν και διατηρούσαν κρεοπωλείο τόσο στο Αϊβαλή τον τόπο  καταγωγής τους όσο και στη Καβάλα , δεν θα μπορούσε σήμερα ο Τάσος να έχει μάθει την τέχνη του πώς να φτιάχνει μια ωραία λαχταριστή πίτα την οποία σερβίρει στο κατάστημα του και ξετρελαίνει τους Αθηναίους . Η πίτα του είναι χειροποίητη καθ’ όλα, ο ίδιος εξάλλου φτιάχνει τα σουβλάκια στο εργαστήριο του από φρέσκα κρέατα της επιλογής του , δεν παίζει με το κατεψυγμένο ποτέ , ενώ τα σουτζουκάκια είναι από μια συνταγή που του εμπιστεύτηκε η Μικρασιάτισσα γιαγιά του και έχει δοκιμαστεί πολλά χρόνια τουλάχιστον τριανταπέντε στη Καβάλα και σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα για να κερδίσει το δύσκολο κοινό της πρωτεύουσας. Θυμάμαι το σουβλατζίδικο που διατηρούσε ο Τάσος μέσα στο κρεοπωλείο του πατέρα του (στη συνοικία της Κηπούπολης) , κάθε απόγευμα που ξεκινούσε να ψήνει η ουρά μεγάλωνε με μαθηματική ακρίβεια , το σήμα κατατεθέν ήταν η φρεσκάδα και η ποιότητα των πρώτων υλών του . Το σουβλάκι του πάντα χωρίς περιττά λίπη, το έβαζε στη πίτα ζουμερό και καυτό, πρόσθετε φρεσκοκομμένη ντομάτα, λεπτές φέτες κρεμμυδιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό και καυτερό μπούκοβο για όποιον το ζητούσε έξτρα. 

Τα σουτζουκάκια του ήταν τσαχπίνικα και εθιστικά πυροδοτούσαν πάντοτε μια γλυκιά ευφορία στον ουρανίσκο μου. Έτσι λοιπόν δεν ήταν για μένα έκπληξη όταν αποφάσισε να γνωρίσει τη τέχνη του και στους Αθηναίους , δημιουργώντας μαζί με τον Άρη Δούκα (ιδιοκτήτη των μπαρ Noel και Mr. Fox) τη «Βόλβη» στη Βαρβάκειο αγορά και να γίνει σύντομα ένα σημείο αναφοράς για όλη την πρωτεύουσα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να ξελογιάσει το αθηναϊκό κοινό και να δουλεύει τόσο καλά στο νέο του κατάστημα όπου προσφέρει δυο πράγματα αφράτο σουτζουκάκι , νόστιμο και περιποιημένο σουβλάκι το οποίο παρασκευάζει με τον τρόπο που ήξερε πάντα δίνοντας έμφαση στη φρεσκάδα και στα επιλεγμένα χοιρινά που διαλέγει . Τα υπόλοιπα είναι μια αλχημεία που έχουν σαν στόχο να ανεβάσουν τη διάθεση και την όρεξη του πελάτη ώστε να μην μείνει μόνο σε μια πίτα αλλά να τις πολλαπλασιάσει συνοδεύοντας με μπύρα, ρετσίνα ή τσίπουρο τη περιήγηση στο γευστικό χάρτη του Τάσου Περδίκη .  

                                                                          Stathis Harpas

 







 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου