Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Ο πολυγραφότατος food expert και μαγειριστής Ηλίας Μαμαλάκης

 Απέδειξε με τις τηλεοπτικές εκπομπές του ότι είναι καλός αφηγητής και μάλιστα από τους ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν να επισημαίνουν το θέμα της αφήγησης και να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτό .Το ταλέντο αυτό της αφήγησης το άσκησε σε μια σειρά από είκοσι βιβλία όπου σε κάποια από αυτά αποδεικνύεται όχι μόνο άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας αλλά κυρίως άξιος αφηγητής και στο γραπτό λόγο των ιστοριών που αφηγείται αλλά και των διηγημάτων μέχρι και του μυθιστορήματος που έγραψε . Είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με το λογοτεχνικό του ταλέντο μέσα από τις δέκα ιστορίες αχόρταγης ζωής που περιέλαβε στις αναμνήσεις ενός μαγειριστή (βιβλίο που παρουσιάσαμε και στη Καβάλα).

   Ο  Μαμαλάκης στα διηγήματα αυτά αποδεικνύει ότι όχι μόνο ξέρει να αφηγείται αλλά και να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος. Τα διηγήματα αυτά διαθέτουν στρωτή αφήγηση , χιούμορ , το αμίμητο πνεύμα ενός πολυταξιδεμένου με πολλές εμπειρίες αφηγητή και επιτέλους δίνουν το στίγμα ενός μυαλού που πέρα από το ότι δοκίμασε και ξέρει από την ελληνική και διεθνή γαστρονομία , έχει και το πνεύμα , την μενταλιτέ να τα παρουσιάζει μ΄ ένα ιδιαίτερο και πολύ ενδιαφέροντα τρόπο . Βέβαια τα περισσότερα βιβλία του Ηλία Μαμαλάκη είτε σε συνεργασία με άλλους είτε αυτά που έγραψε μόνος του , αναφέρονται στο φαγητό , στην ελληνική και την διεθνή κουζίνα , τα πολύτιμα μυστικά που την καθιστούν πιο ενδιαφέρουσα και βέβαια καταφέρνει εκεί ακριβώς επειδή γνωρίζει να αφηγείται και γνωρίζει αυτό που ενδιαφέρει τον καθ’  έναν από εμάς να επικεντρώνει και να αναδεικνύει λεπτομέρειες που κρύβονται πίσω από τις συνταγές είτε δικές του είτε αυτές που κληρονόμησε από την ελληνική παράδοση. Πάντως ο ίδιος είναι ένας μεγάλος θαυμαστής της ελληνικής κουζίνας και πιστεύει ότι είναι μια ισορροπημένη κουζίνα με πολύ ενδιαφέροντα υλικά και με πολύ ξεχωριστές εκτελέσεις , εκεί αφιερώνει και το μεγαλύτερο τμήμα του έργου του και της αφηγηματικής ικανότητας η οποία την διακρίνει .

 

                                                                 Stathis Harpas 

 

Who is who :  Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά, δούλεψε πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από αρκετές εμπειρίες, γύρω στα σαράντα του χρόνια, ασχολήθηκε με τη γαστρονομία. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20  βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια. Ασχολείται με το design προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών με θέματα γεύσης, μαγειρικής και πολιτισμού και έχει βραβευθεί επανειλημμένως από ελληνικούς και διεθνείς φορείς. Το 2007 ο Ηλίας Μαμαλάκης βραβεύτηκε σαν το δημοφιλέστερο πρόσωπο της Ελληνικής τηλεόρασης. Συνεργάστηκε με εφημερίδες ως Διευθυντής έκδοσης μαγειρικών ενθέτων και διεύθυνε την ελληνική έκδοση του BBC Olive . Πραγματοποιεί σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή κ.ά., σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς, συνέδρια κ.λπ. στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών οργανισμών γαστρονομίας. Από το κανάλι της ΕΤ3 παρουσίασε μια σειρά από ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία της Ελλάδας με τίτλο «Χώματα με ιστορία». Έχει βραβευθεί από την Unesco και το κράτος του Περού για την καλύτερη συνταγή πατάτας στο διαγωνισμό που έγινε το 2008. Συμμετέχει ως εθελοντής στις κοινότητες εν Δράσει του ΚΕΘΕΑ. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Είναι Πρέσβης καλής θέλησης της Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρώπης του WWF.


 












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου