Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Εστιατόριο « Φίτα» στο Δουργούτι του Νέου Κόσμου

  Το Δουργούτι, όπως το έλεγαν κάποτε, ήταν ένας από τους πρώτους προσφυγικούς συνοικισμούς της Αθήνας όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Αρμένιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η περιοχή αυτή μέχρι πριν από 3-4  χρόνια ήταν αχαρτογράφητη γαστρονομικά και όσοι την επισκέπτονταν ήξεραν μόνο τον Αρμένο Τόμας που φτιάχνει εξαιρετικό κεμπάπ. Εδώ λοιπόν ο Φώτης Φωτεινόγλου (Σεϋχέλλες) ο Θοδωρής Κασσαβέτης και ο Δημήτρης Δημητριάδης (επικεφαλής στην κουζίνα) δημιούργησαν το εστιατόριο «Φίτα» . Ο εσωτερικός χώρος industrial style , γυμνό μπετόν στις κολόνες , τα σιδερένια ρολά σε κοινή θέα , στο βάθος η ανοιχτή κουζίνα για το φιλοθεάμον κοινό ενώ την απλότητα του χώρου ολοκληρώνουν τα μαρμάρινα τραπέζια με καρέκλες καφενείου . Το μενού δίνει  έμφαση στο ψάρι και στα θαλασσινά , αλλάζει κάθε μέρα ανάλογα με την διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, ενώ μερικές φορές κρατάει σταθερά κάποια πιάτα. Το κρέας είναι λιγοστό σε σχέση με το υπόλοιπο μενού, το χρονικό διάστημα που το επισκεφτήκαμε είχε διαθέσιμα μόνο κοκόρια και μπριζόλες . Πλησιάζοντας την ανοιχτή κουζίνα βλέπουμε επάνω στον πάγκο δυο χειροποίητα ψωμιά, αχνίζουν ακόμη γιατί μόλις τα έβγαλε από τον φούρνο ο chef Δημήτρης Δημητριάδης , είναι ένα προζυμένιο ψωμάκι σίκαλης και μια αφράτη λαδένια αργής ωρίμανσης με προζύμι, ξινόχοντρο και σπιτικό πελτέ. Τα δοκιμάσαμε και μας προσέφεραν μια απίστευτη συμπυκνωμένη νοστιμιά.

Ξεκινάμε μ΄ ένα καλοδουλεμένο nigiri , στο  χρωματισμένο ρύζι από τον χυμό του παντζαριού ο σεφ τοποθέτησε μια λωρίδα από καπνιστό χέλι και βλίτα τα οποία αρωμάτισε με μια βινεγκρέτ μπέικον. Πρωτότυπος και τολμηρός συνδυασμός υλικών που έκανε τον ουρανίσκο μας να ταξιδεύει χωρίς όρια!!! Καταφθάνει οσονούπω και η εξαίσια «βελουτέ» ταραμοσαλάτα , με ενημερώνουν πως το μυστικό στη παρασκευή της είναι το προζυμένιο ψωμάκι που περιέχει.  Ακολουθούν τα ψητά φασολάκια σχάρας , ένα καλοδουλεμένο πιάτο με pesto ντοματοπολτέ , πιπέρια Φλωρίνης , ραπανάκια , κατσικίσιο ωριμασμένο τυρί , και μια ντελικάτη  λεύκη βιολογική μελιτζάνα καπνιστή με βλήτα , τριμμένη ντομάτα , σταμνοτύρι και τηγανητό τραχανά . Για κυρίως επιλέξαμε δυο φαγάκια που μας προσέφεραν ουσιαστική μαγειρική  ζεστασιά , αφού η καλή πρώτη ύλη στη κουζίνα του εστιατορίου κρατά ρόλο πρωταγωνιστή . Γλυκοφάγωτο αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι με απίθανη αρωματική  σάρκα που συνοδευόταν με πατάτες πλακί και ένα μαστορικά ψημένο θράψαλο σχάρας που αναμιγνύεται με μια εκφραστική ρεβυθάδα , σάλτσα κακαβιάς, ταραμά και λουίζα . Θα επανέλθω στο εστιατόριο γιατί θεωρώ πως έχει να μας προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες  γαστρονομικές συγκινήσεις . Ακούσαμε για  μαριναρισμένη ντάσκα (είδος μικρού τόνου) που σερβίρεται με χόρτα και μουστάρδα ντιζόν , για πολίτικες σαρδέλες σε αμπελόφυλλο , για σουγάνια (γεμιστά κρεμμύδια Μυτιλήνης) με χταπόδι , σάλτσα φάβας και μάραθο που δεν τα βρήκαμε στο μενού , γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να ξαναέρθουμε σύντομα. 

Info :  Ντρουμ 1 και Κασομούλη 6, Νέος Κόσμος, Αθήνα , ανοιχτά καθημερινά εκτός  Δευτέρας , τηλ  :  211 4148624.

 

 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου