Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Νυρεμβέργη, Φράιμπουργκ- Μέλανας Δρυμός (Traveling with taste as our guide – Nuremberg , Freiburg , Black Forest)

 Το είπαμε και θα το ξαναπούμε η Γερμανία είναι  παράδεισος για  τους  κρεατοφάγους , το κρέας  κυριαρχεί με  όλες τις παραλλαγές  του στη γερμανική κουζίνα . Σήμερα η γευστική μας διαδρομή αρχίζει από την  αυτοκρατορική πόλη της Νυρεμβέργης, που άκμασε το Μεσαίωνα και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς  στο Β! Παγκόσμιο Πόλεμο, και καταλήγει στο οικολογικό  Φράιμπουργκ με  τους πιο  χαρούμενους  κατοίκους της χώρας αυτής μια και  ο ήλιος λάμπει στην περιοχή τους περισσότερο από  οποιαδήποτε άλλη περιοχή  της Γερμανίας  . Επισκεφτήκαμε το Φράιμπουργκ  γιατί είναι  και η πύλη εισόδου  για τον μαγευτικό Μέλανα Δρυμό  .   Και αρχίζουμε από τη Νυρεμβέργη  με το ομώνυμο λουκάνικο ( Nürnberger Bratwurst) που παρασκευάζεται με την ίδια συνταγή ανελλιπώς από τον 13ο αιώνα ,  χοντροκομμένο άπαχο χοιρινό κρέας  καρυκευμένο με μαντζουράνα, αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ, κάρδαμο, και σκόνη λεμονιού.  Το χοιρινό φιλέτο Νυρεμβέργης (Nuernberger Grillteller)  που συνοδεύεται  με πατατοσαλάτα  ή  ξινό λάχανο , το  ρολό (rouladen )που είναι  μοσχαράκι   γεμιστό με   μπέικον, κρεμμύδια, μουστάρδα και πίκλες ,  και τέλος η γουρουνίσια ωμοπλάτη  (Schaeufele) με σκούρη  σος και με μια πατατόμπαλα γαρνιτούρα .   Στη Νυρεμβέργη όμως υπάρχει και μια εναλλακτική γευστική πρόταση , μπορείτε εδώ να δοκιμάσετε το τηγανητό ψάρι  κυπρίνο ή γριβάδι (Karpfen το οποίο λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας αποτελούσε τον Μεσαίωνα το υποκατάστατο του κρέατος των φτωχών)   που  τρώγεται τους κρύους μήνες από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 30η Απριλίου  (οι μήνες που έχουν Ρό= Σεπτέμβρης μέχρι και τέλη Απριλίου). Συνήθως τηγανίζεται σε καυτό λίπος βουτηγμένο σε πανάδα ή και αχνιστό για λιγότερες θερμίδες . Σερβίρεται με πατατοσαλάτα και λαχανικά εποχής .  Στο καταπράσινο  Φράιμπουργκ που βρίσκεται στους πρόποδες του Μέλανα Δρυμού   δοκιμάσαμε  πολλές ποικιλίες  από λουκάνικα  με συνοδεία  ξινού  λάχανου (Sauerkraut) ,  μοσχαρίσιο κότσι  (Kalbshashse) με γαρνιτούρα πατατοκεφτέδων , το κλασσικό σνίτσελ που όλοι γνωρίζουμε  ,  και συκωτάκια κομμένα σε λωρίδες με τηγανητές πατάτες  . Ξεχωρίσαμε όμως  και  κάποιες γλυκές  γεύσεις  της περιοχής  όπως την διάσημη τούρτα Schwarzwalderkirschtorte  γνωστή στους περισσότερους   ως Black Forest !!!!  Αποτελείται από σοκολάτα, κρέμα , βύσσινα και άφθονη σαντιγί , η γερμανική εκδοχή της εδώ  περιέχει σαφώς λιγότερη ζάχαρη από την ελληνική , και θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα γλυκά της Γερμανίας .  Μου άρεσαν επίσης οι εξαιρετικές τάρτες που φτιάχνουν  με φρούτα του δάσους  σε ένα συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο- café  στη παλιά πόλη του Φράιμπουργκ , από την πρώτη ημέρα που το επισκέφτηκα αποφάσισα να συνοδεύω  τον καφέ  μου  με μια διαφορετική γεύση τάρτας  !!!  
 
 

 

το αγαπημένο σνίτσελ


κότσι χοιρινό στη γάστρα!!! 

 

Φάκες με ζυμαρικά και χοιρομέρι , ένα παραδοσιακό έδεσμα της γερμανικής κουζίνας κατά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς .Ήταν ένα αγαπημένο φαγητό για τους Γερμανούς , μια και οι φάκες έμοιαζαν με τα νομίσματα της εποχής (τις δεκαρίτσες του Μεσαίωνα).

 

 




                         
      

Schafele (χοιρινή ωμοπλάτη με πατατόμπαλα )

 


Königsberger  Klopse …… είναι κάτι αντίστοιχο  με  τα δικά  μας  γιουβαρλάκια 



Αυτό είναι το Karpfen και επί το ελληνικότερον το ποταμίσιο ψαρί  σαζάνι !!!



Die Karpfensaison  ist  eröffnet. Gavros germanicus!!!!




Το Karpfen  το ψήνουν στο τηγάνι  σε καυτό ζωικό  λίπος !!!


          Rouladen μοσχαράκι  γεμιστό με   μπέικον, 
   κρεμμύδια, μουστάρδα ,πίκλες , και  γαρνιτούρα από πατατόμπαλες


Αυτό λέγεται Nuernberger Grillteller, στην ουσία είναι χοιρινά φιλέτα και σερβίρονται  με ξυνολάχανο  ή πατατοσαλάτα !!!       






Η σαλάτα που συνοδεύει το Karpfen είναι  σαλάτα εποχής με καρότο, μαρούλι, λάχανο, πιπεριά, αγγούρι και πατατοσαλάτα


 




Λουκάνικο ο ……βασιλιάς  της Γερμανικής κουζίνας !!!


          Εδώ έχουμε στήθος χήνας  (Gänzenbrust
    και μπουτάκια πάπιας ( Entenkeule) με συνοδεία από  πατατόμπαλες.Το τραπέζι συμπληρώνουν λαχανοσαλάτα και μπλε λάχανο.  

Μόλις βγήκαν από τον φούρνο το  στήθος χήνας και  τα μπουτάκια πάπιας

Carpe  Diem



Μπύρα της Κάτω Φραγκωνίας





    















 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου