Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΧΙΟΣ : Ταβέρνα «Χότζας» (1882-2016) .....134 χρόνια αναλλοίωτες γεύσεις στο χρόνο !!!


Info : Ο «Χότζας» είναι από  τις παλαιότερες ταβέρνες της Χίου , δημιουργήθηκε το 1882 από τον Δημήτριο Λινό και σήμερα  διευθύνεται από τον δισέγγονο του ιδρυτή και παλιό μαραθωνοδρόμο  Γιάννη Λινό. Η ταβέρνα είναι από μόνη  της ένα μουσείο, διάφορα χρηστικά σκεύη του περασμένου αιώνα και παλιά συλλεκτικά κομμάτια των προηγούμενων δεκαετιών κοσμούν τους χώρους της . Αξίζει να επισκεφτείτε τον παραδοσιακό άμβυκα που βρίσκεται πίσω από τη κουζίνα και ο οποίος μέχρι το 1950 παρήγαγε το ούζο και το ρακί που σέρβιραν στη ταβέρνα. Όλα αυτά τα χρόνια ο «Χότζας»  συνεχίζει την παράδοση του καλού φαγητού διατηρώντας αναλλοίωτες τις σπουδαίες συνταγές που του εμπιστεύτηκαν οι παππούδες του.  Στο   πλούσιο κατάλογο με τις  παραδοσιακές γεύσεις υπάρχει μια ιδιαίτερη έμφαση στη Πολίτικη κουζίνα με πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε, όπως τη πικάντικη  παστουρμαδόπιτα , το πολίτικο μπουρέκι , το ονειρικό χουνκιάρ μπεγιεντί (πουρές μελιτζάνας με κρέας) το πιάτο-έκπληξη με τα απίθανα αρώματα το ριζότο ανατολής με συκωτάκια πουλιών και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια. Αν πάλι θέλετε να πάρετε μια γεύση της γαστρονομίας του  νησιού  σας προτείνουμε τα χερίσια μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας  και κομμάτια ψαχνού από κόκορα, τα χιώτικα λουκάνικα και το διάσημο τυρί  μαστέλο  ψημένο στα κάρβουνα. 


Θα ήθελα εδώ να σταθώ ιδιαίτερα στα πεντανόστιμα χερίσια μακαρόνια και να σας περιγράψω τον τρόπο παρασκευής  τους. Τα χειροποίητα αυτά μακαρόνια , φτιάχνονται με ένα κλαδάκι σπαρτού.  Ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο χέρι ανοίγει με ένα κλαδάκι σπαρτού,  τυλίγεται γύρω από αυτό και στο τέλος αφαιρούν το σπαρτό και μένει το τρυπητό μακαρόνι. Για τους ιδιότροπους , τις κλασσικούρες , και γι’ αυτούς που δεν ψάχνουν τη διαφορετικότητα στις γεύσεις  υπάρχει στο  μενού όλη η γκάμα των κρεατικών στα κάρβουνα . Σας προτείνουμε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με τοπικό χύμα κρασί ή ένα ούζο Στουπάκη που είναι το καλύτερο της Χίου. Στο τέλος του γεύματος σας προσφέρουν  γλυκιά μπουγάτσα  ή γλυκό του κουταλιού.  

Tips :  Διεύθυνση : Κονδύλη 3 ,Τηλέφωνο : 22710/42787
Ανοιχτό : Μετά τις 6 το απόγευμα , Τιμές : 10 – 15 €
 











 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου